Međunarodni Etno jazz festival 2012

Događanja, Glazba Komentari isključeni za Međunarodni Etno jazz festival 2012 11

Tradicionalni Etno jazz festival i ove godine uveličati će kulturnu ponudu grada Karlovca. U predivnom prostoru Parka Veleučilišta, Strossmayerov trg 9, od petka 20.7. do nedjelje 22.7 uživajte u dva koncerta dnevno- u 21 i 23 sata.


Očekuju vas sjajni domaći i strani izvođači od kojih posebno ističemo Andersa Bergcrantza (Švedska) i Luca Ciarla quartet (Italija) . Anders Bergcrantz je jedan od najupečatljivijih trubača u Europi, a Luca Ciarla quartet nam donosi sjajnu Mediteransku etno jazz glazbu.
Karlovac je grad duge i plodne glazbene tradicije; prvi je grad u Hrvatskoj koji je otvorio vrata Glazbene škole još 1804. godine. To je i grad Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora” osnovanog 1858. U njemu su stvarali brojni vrsni glazbenici, koji su kao solisti ili članovi raznih glazbenih sastava svojim lijepim pjevanjem ili umijećem sviranja pronosili slavu Karlovca širom Europe i svijeta. Karlovčani su jednako tako poznati i kao odlični domaćini prestižnih glazbenih događanja, od festivala folklora do koncerata suvremene glazbe.
Bliski suživot Karlovca s glazbom ogleda se i u otvorenosti prema novim i drugačijim glazbenim izričajima. Takav je bio slučaj i s jazzom, koji je u gradu na četiri rijeke postao osobito popularan od 1950-ih godina, kada se izvodi na brojnim koncertima, a osobito plesnim večerima mladih. Od 2007., krajem lipnja ili početkom srpnja, u sklopu priredbi kojima se obilježava Dan grada (13. srpnja) Karlovac dobiva i Etno jazz & jazz festival "Četiri rijeke".
Gosti ovog međunarodnog festivala, na kojem se njeguju i drugi glazbeni oblici koji se prožimaju s jazzom, ponajprije etno glazba, bili su majstori dobrog zvuka iz Irske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske: Vlatko Stefanovski trio, Tamara Obrovac i Transhistria ensemle, Elvis Stanić kvartet… Vrsni umjetnici i nadalje će biti jamstvo vrhunskog glazbenog užitka i dobre zabave u večernjim i noćnim satima na otvorenoj ljetnoj pozornici.
Festival kojim se na najbolji način promiče urbana glazbena kultura Karlovca pokrenuli su karlovački glazbenici, od ove godine okupljeni u udrugu Orpheus. Domaćini i gosti festivala već u prve dvije godine održavanja uspjeli su u nastojanju da festival učine mjestom okupljanja i druženja umjetnika i mladih, kako na večernjim koncertnim nastupima tako i na glazbenim radionicama koje se odvijaju tijekom dana. Ukoliko ste samo ljubitelj dobrih nota, ili se pak želite i sami baviti glazbom, ovaj karlovački festival je prava prigoda za kreativan spoj radosti užitka i spoznaje.
Program:
Petak 20.7.
21 h Kaplowitz trio (Hrvatska, USA)
23 h Alba i Leo (Hrvatska)
Subota 21.7.
21 h Anders Bergcrantz (Švedska)
23 h David Savčić flamenco trio (Hrvatska)
Nedjelja 22.7.

21 h Luca Ciarla quartet (Švedska)
23 h Goran Ilić kvartet (Hrvatska)

Pretraži

Back to Top