Moderna istraživanja "SPELEOLOGIJA"

Sport Komentari isključeni za Moderna istraživanja "SPELEOLOGIJA" 13

Moderna istraživanja “SPELEOLOGIJA” naziv je predavanja koje će se održati u Knjižnici za mlade (Banjavčićeva 8) u SRIJEDU, 27.02.2013. u dva termina od 13.00 i 19.00 sati. Organizator predavanja je Speleološki odsjek planinarskog društva Dubovac a predavač iskusni speleolog-instruktor speleologije Damir Basara, pročelnik Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.


Riječ speleologija je složenica od starogrčkih riječi spelaion koja označava prirodnu podzemnu šupljinu i logos koja označava znanost. Prema tome speleologija je znanost o prirodnim podzemnim šupljinama odnosno špiljama i jamama. Speleologija sadrži dvije osnovne djelatnosti – jednu vezanu uz prodiranje u podzemlje (fizička djelatnost), te drugu vezanu uz proučavanje podzemlja (umna djelatnost). Za prvu skupinu djelatnosti može se reći da je sportska, a za drugu da je znanstvena. Te su dvije djelatnosti, međutim, čvrsto povezane.
Nezamislivo je baviti se proučavanjem podzemlja bez ulaženja u njega i nezamislivo je ulaziti u podzemlje, a ne uočavati i tumačiti ono što se tu nalazi (BOŽIĆ, 2000).
Još u dalekoj prošlosti naši su preci zalazili u špilje da bi ustanovili mogu li im poslužiti kao privremeni zaklon, stalna boravišta, mjesto za pokop mrtvih i slično. Morali su ih prethodno nekako istražiti..
U današnjem modernom dobu špilje nam ne služe više kao skloništa već su postale predmet istraživačke znatiželje čovjeka. Tako proučavamo biologiju špilja, klimu, geologiju, hidrogeologiju, arheologiju, paleontologiju i još puno drugih znanstvenih grana koje se bave proučavanjem tog jedinstveno očuvanog medija – podzemlja. Nije za čuditi što mnogi znanstvenici i istraživači špilje nazivaju 8 kontinent…

Pretraži

Back to Top