Montaža i ugradnja prozora prema EnEV NORMI – RAL montaža

Gradnja Komentari isključeni za Montaža i ugradnja prozora prema EnEV NORMI – RAL montaža 54

Modernim profilima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata –profile i ISO – stakla, ali pojavljuje se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida.


Modernim profilima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata –profile i ISO – stakla, ali pojavljuje se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Zbog toga se prečesto tek nakon ugradnje energetski učinkovitih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplinskih mostova, tzv. Izoterma. Brtvene mase zbog nestručne ugradnje te diletacijskog naprezanja imaju vrlo kratki rok trajanja te se prodor vode u konstrukciju može dogoditi već prve godine starosti objekta.

Pjene zbog svoje strukture ne mogu osigurati zrako i vodo nepropusnost. Prozor ili vrata ugrađeni “samo na” pjenu ne osiguravaju vodo i zrako nepropusnost (slika 1) pa je nekontrolirano prozračivanje neizbježno.

Maksimalan broj izmjena zraka dozvoljen tehničkim propisom je n50 = 3,0 h–1 za građevine bez sustava prozračivanja, a za građevine sa sustavom prozračivanja n50 = 1,5h–1. Blower-door testom na jednoj kući u Zagrebu novije gradnje utvrđen je broj izmjena zraka n50 = 7,0h–1, što pokazuje broj nekontroliranih izmjena zraka kod ugradnje pjenom i silikonom. Pasivna i niskoenergetska gradnja da bi bile takve moraju imati n50 = 0,6–1,2 h–1. Ventilacijski gubici objekta ako su nekontrolirani, povećavaju količinu energije potrebnu za grijanje objekta i nekoliko puta, te je ušteda krivom ugradnjom skupih prozora često skromna ili nikakva.

Kako bismo spriječili takve pojave i osigurali ugradnju prema RAL-u i EnEV normi, koji se bave pravilnom izvedbom, potrebno je izolacionu razinu održati suhom, prozor pozicionirati na vanjsku liniju “špalete” (kod novogradnje u izvedbi s termoizolacijom) i naročito s unutarnje strane spriječiti protok vodene pare u izolaciju.

Na vanjskoj razini moramo spriječiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše, ali osigurati neometano kretanje vodene pare iz građevinskog elementa u atmosferu, za što koristimo brtve ili trake karakteristika opisanih i predstavljenih na ovoj stranici.

Montaža prozora s brtvenim trakama (slika 2). Sljubnica (fuga) s unutarnje strane je zrakonepropusna i vodonepropusna, dok s vanjske strane je zrakopropusna i vodonepropusna. Snimak napravljen IC kamerom dvije godine nakon montaže prozora i vrata.

Sukladno EnEV 2012 normi prozori u EU se sve češće (dok u Njemačkoj određeni objekti su obvezni) ugrađuju izvan zida (špalete), odnosno u sustav toplinske izolacije. Ovakva montaža se izvodi kada imamo visoku toplinsku zaštitu na fasadi, npr. 30–40 cm termoizolacije. Istraživanja koja je proveo arhitektonski ured dr. Schulze Darup iz Nürnberga potvrđuju da je optimalna pozicija ugradnje prozora s visokom toplinskom zaštitom u prvoj trećini izolacije, na strani prostorije.

Takva ugradnja osigurava najbolja izolacijska svojstva zbog boljeg tijeka izotermi. To znači da automatski prekidamo eventualne toplinske mostove, spriječavamo neželjene posljedice vlage i generalno možemo zaključiti, dobivamo veću temperaturu prostorije u zimi (pod istim uvjetima grijanja usporedno sa montažom u zidu).
Tomislav Marunica & Damir Ročić, Wurth Hrvatska d.o.o.

Pravilna ugradnja prozora i vrata

Prozore je potrebno ugraditi na vanjsku liniju zida kako bi toplinska izolacija fasade bila spojena sa okvirom prozora čime se gube toplinski mostovi na „špaletama“, otvor za prozor mora biti uređen masom za izravnanje kako bi brtva za vodonepropustnost (ili traka) mogla ekspandirati i nalijeći na zid te osigurati vodonepropustnost , traka za zrakonepropustnost se lijepi na okvir prozora i zid te ispod klupčice. Na prozor se još lijepe plastični profili za završetak fasade. Klupčica prozora se postavlja prije završnog sloja fasade te ne treba imati vodonepropusna svojstva. Prilikom kupnje prozora potrebno je detaljno ispitati način ugradnje prozora. Sama ugradnja uključena u cijenu nikad ne može ispuniti zahtjeve zrako i vodo nepropusnosti jer cijena spomenutih traka i brtva na našem tržištu kreću se i do nekoliko stotina kuna po prozoru kod ispravne ugradnje. Povrat cijene skuplje ugradnje siguran je u samo jednoj godini grijanja, a o štetama uslijed kondenzacije i vlage da i ne razmišljamo. Ugradnja mora biti jasno definirana u ugovoru o kupnji te moraju biti navedeni proizvođači traka i brtva za ugradnju. Umjesto raznih popusta i rabata kod kupnje dogovorite kvalitetnu ugradnju te dugogodišnje jamstvo na zrako i vodonepropustnost jer to je ipak dugoročna investicija.

Kako god mi mjerili, snimali i izračunavali:
“Prozori su samo 50%, a ostalih 50% je ugradnja”.
Bojan Dominić Ovlašteni termografist i energetski savjetnik, Energosistemi d.o.o.

Würth flexibilna traka Vario
• Dobra fleksibilnost.
• Sigurna montaža na neravnim površinama. Korištenjem ljepila za fleksibilnu traku postiže se sigurna montaža.
• Ispitana svojstva brtvljenja.
Unutra: nepropusnost zraka i parno-difuzijsko zaustavljanje.
Vani: nepropusno za jaku kišu i vjetar i difuzijski otvoreno.
• Uslijed stručne i propisne primjene ispunjavaju se potrebna brtvena svojstva nove Odrebe o uštedi energije.

Specijalno ljepilo za sigurno i trajno lijepljenje Würth fleksibilnih traka.

• Ekstremno velika snaga lijepljenja na fleksibilnu traku i podloge od građevinskih materijala.
• Zračno nepropusno lijepljenje omogućava montažu u skladu s Odrebom o uštedi energije.

Odobrenja: 1. IBMB – Institut für Baustoffe, Massivbau und Brandschutz. 2. ift Rosenheim

Würth Dreifix brtvena traka

Dreifix brtvena traka je impregnirana, pred-komprimirana multifunkcijska brtvena traka. Služi kao zaštita od prodora kiše kod diletacijskih spojeva i spojeva u visokogradnji s istovremenim svojstvima toplinske izolacije po cijeloj dubini spoja. Dreifix posjeduje svojstva parodifuznog brtvljenja po principu “s unutarnje strane zabrtvljenije nego s vanjske strane”. Razvijena je za brzo i sigurno brtvljenje pri montaži prozora i vrata.

Više informacija: Würth-Hrvatska d.o.o. Franje Lučića 23/III, Zagreb
Tel.+385 (0)1 3498-784
Fax. +385 (0)1 3498-783
e-mail: [email protected]
www.wuerth.com.hr

Izvor: PROMO Gradnja B2B časopis

Pretraži

Back to Top