MOTO-RIS predstavio novi Volvo S60

Auto moto, Događanja Komentari isključeni za MOTO-RIS predstavio novi Volvo S60 25

Novi Volvo S60 okupio zainteresirane na danu otvorenih vrata tvrtke MOTO-RIS.


U srijedu 15.rujna, tvrtka MOTO-RIS, vodeći distributer Volvo vozila za Republiku Hrvatsku u svom izložbenom prostoru, predstavila novi Volvo S60 koji je nakon najave u ožujku ove godine stigao i na naše tržište. Multifunkcionalni, vrhunski opremljen i s prepoznatljivim skandinavskim dizajnom prostor tvrtke MOTO-RIS ugostio je više od 150 uzvanika koji su se izravno željeli uvjeriti u novitete novog Volva S60 i testirati ga.
Na Danu otvorenih vrata okupili su se predstavnici veleposlanstava u Hrvatskoj, zastupnik Volva Hrvatska, brojni vlasnici vozila Volvo i oni koji će to tek postati, te mediji, a zajedno su uz uzbudljiv sadržaj i na iznimno zanimljiv način testirali vozila. Naime, Volvo S60 prepoznaje pješake te uz primijenjenu tehnologiju koji su Šveđani doveli gotovo do savršenstva, koči sam.
Nova dimenzija sigurnosne postavke koju je Volvo ovim vozilom predstavio vrhunac je tehnološkog unaprjeđenja za neko vozilo uopće. Pomoću digitalne kamere i radara koji neprestano nadziru cestu, oblici koji se prepoznaju kao ljudi koji su u opasnosti, pokrenut će upozorenje. Što je još važnije, sustav će upotrijebiti punu snagu kočenja kako bi zaustavio vozilo, – ako vozač to ne učini. Stručnjaci u Volvu ovaj sustav zovu sustav upozorenja od sudara s automatskim kočenjem i otkrivanjem pješaka.
Također, sa ciljem da automatski ukloni najčešću vrstu nesreća – sudar u stražnji kraj automobila pri niskim brzinama (ispod 30 km/h) – Volvo je stvorio sustav City Safety. Ta nevjerojatna tehnologija –koristi laserski senzor brzine približavanja koji prati automobil ispred i neprestano izračunava koliko je kočione snage potrebno kako bi se automobil zaustavio prije nenamjernog sudara. Oba sustava u novom Volvu S60 dio su standardne opreme.
Novi S60 stilom djelomično prati liniju atraktivnog SUV-a XC60, ali i dodaje puno novog. Sve linije su virtualno obrubljene kako bi se naglasio dinamičan profil automobila. Nosač krova senzualno se proteže sve do zadnjih svjetlosnih tijela, a coupe liniju krova prati nova kontura bokova, čime se stvara nježan dvostruki val od prednjih do zadnjih svjetala.
S60 je dostupan uz dvije vrste podvozja. Za europsko tržište novorazvijeno dinamično podvozje je standard, dok će na većem dijelu tržišta u Sjevernoj Americi i Aziji serijski model imati takozvano komforno podvozje, uz mogućnost opcionalnog izbora dinamične varijante. Razlika između dva podvozja je u amortizerima i prednjim i zadnjim podokvirima. Softver u AWD sistemu modificiranan je kako bi verzije s pogonom na sve kotače mogle iskoristiti krajnje limite nove šasije.
Vožnju podržava niz elektronskih sistema sigurnosti. Naime, S60 je prva limuzina s naprednom kontrolom stabilnosti čiji senzor rotacije bilo kakvu tendenciju proklizavanja otkriva još u ranoj fazi.
U početku je S60 na raspolaganju uz nekoliko turbodizelskih i turbobenzinskih motora, s rasponom snage od 150 KS do 304 KS. Model motora T6 za ubrzanje do 100 km/h treba samo 6.5 s i maksimalnih 250 km/h. Geartronic mjenjač i AWD kod njega su standardni. Novi četvorocilindraš 2.0T iz dvije litre razvija 203 KS i 300 Nm. Do 100 km/h ubrzava za 7.7 s, dok mu maksimalna brzina iznosi 235 km/h.
Ponuda motora uključuje i dva petocilindarska turbodizelaša. D5 s dvije turbine razvija 205 KS i 420 Nm, a pored ovog motora tu je i novi 2.0 D3 sa 163 KS i 400 Nm okretnog momenta. Oba turbodizelaša dostupna su sa šestostepenim ručnim mjenjačem i šestostepenim automatskim mjenjačem, a D5 motor i u verziji s pogonom na sve kotače. Cijena za S60s najslabijim motorom od 150 KS kreće od 228.490 kuna, pa sve do 500.000 kuna za najbogatije opremljen S60 T6.
Nakon testiranja vozila uzvanici su mogli uživati u odličnoj glazbi, piću Burn, fotografirati se sa prekrasnim hostesama, a fotografije ponijeti sa sobom. Dok su se zainteresirani mogli predbilježiti na novu probnu vožnju u terminima koji im odgovaraju.
Volvo City Safety sustav
Volvo City Safety pridonosi većoj sigurnosti, posebnice u gradskom prometu i u uvjetima tipične „stani-kreni“ vožnje, a aktivira se pri brzinama do 30 km/h. Sustav koristi optički laser kako bi nadgledao promet cijelo vrijeme. Na primjer, City Safety prepoznaje naglo kočenje automobila ispred vozila. Ukoliko vozač ne reagira, sustav automatski aktivira kočnice. U slučaju da je prosječna brzina između dva vozila približno 15 km/h, sudar je izbjegnut u potpunosti.
Ukoliko je brzina u rasponu od 15 do 30 km/h, namjera je da se brzina sudara smanji koliko god je to moguće, smanjujući posljedice nezgode. Sigurnost je dodatno unaprijeđena funkcijama za dnevne i noćne uvjete, te elektroničkom kontrolom zračnih jastuka i prilagodljivom snagom limitatora u zaštitnim pojasevima.
Više informacija: MOTO-RIS
Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01/3821-570, Fax:01/3643-841
www.moto-ris.hr

Pretraži

Back to Top