Multimedijalni dobrotvorni koncert „Zemlja risova“

Događanja Komentari isključeni za Multimedijalni dobrotvorni koncert „Zemlja risova“ 17

U ponedjeljak 20.veljače posjetite Zorin dom i uživajte u “Zemlji risova” multimedijalnom dobrotvornom koncertu za osnivanje zaklade Martine Filjak. Jedinstvena priredba u Karlovcu bit će prva velika konkretna akcija, a taj grad je, osim zbog blizine staništima risova, odabran i zbog karlovačkog Veleučilišta koje ima i jedinstveni studijski smjer lovstva i zaštite prirode čiji će studenti, baš kao i karlovački gimnazijalci, biti uključeni u cjelodnevne edukativne programe i druženja 20. veljače s risovima kao glavnom temom.


Nema tog risa koji bi do nečijih nogu mirno pozirao za fotografiju kao što je ilustracija koju vidite uz ovaj tekst. Takav susret ljepotice i zvijeri dogodio se samo montažom promocijskog portreta Martine Filjak koji je snimio Romano Grozić i predivne snimke risa koju je napravio slovenski majstor fotografiranja prirode Marko Masterl. Te su mačke jedna od najrjeđih i najugroženijih divljih životinjskih vrsta na tlu Europe. Teško ih je i ugledati iz daljine, a kamoli snimiti. Naravno, hvatanje i pripitomljavanje ne dolazi u obzir.

Nizali se kontinenti
Martina Filjak to najbolje zna i prelijepu mačku nikada ne bi koristila kao ukras u svrhu vlastite promocije. Upravo suprotno. Ova montaža napravljena je zbog plakata kojim se najavljuje jedinstveni multimedijalni događaj koji će se u ponedjeljak, 20. veljače, održati u karlovačkom Zorin domu pod naslovom “Zemlja risova”. Bit će to umjetničko-prirodnjačka večer puna iznenađenja.

Detalji se drže u tajnosti. Ali, gdje je Martina Filjak, bit će i virtuozne svirke na klaviru, gdje je glumac Vili Matula, bit će i angažiranog teatra, a uz njih će, u onom u čemu je on najbolji, nastupiti i mladi znanstvenik, istraživač i poznavatelj risova Vedran Slijepčević.
Martina Filjak spada među najbolje, vrhunske i u svijetu najuspješnije hrvatske glazbene umjetnike. Karijeru je silnom upornošću gradila nižući nagrade na međunarodnim natjecanjima, sve do trijumfa na jednom od najvećih, a nagradnim fondom najizdašnijih, onom u Clevelandu 2009. godine.

Za nju je tada čuo čitav pijanistički svijet i ona je mogla početi onaj još teži dio karijere: baciti se u vrtlog putovanja s kontinenta na kontinent, iz ljeta u zimu i natrag, od pozornice do pozornice. A pritom neprestano širiti repertoar, udovoljavati i vlastitoj umjetničkoj znatiželji i zahtjevima agenata.

Kad bi već jedva znala u kojem se gradu nalazi, na betonu svjetskih metropola, zatvorila bi oči i prizvala pod kapcima sliku koja je najbrže opusti, umiri, razvedri i podsjeti na kutak u koji uvijek može doći napuniti baterije. To je slika drvene kućice na Kupi, usred Gorskog kotara, koju su podigli njezini djed i baka, strastveni ljubitelji prirode i etnolozi. A s ljubavlju prema Gorskom kotaru, prema šumama i vrletima Risnjaka, došlo je i zanimanje, pa ljubav za najrjeđu zvjerku koja u njima obitava. To je euroazijski ris.

Svojoj poduzetnoj hrvatskoj agentici Vedrani Koceić Martina je bila povjerila želju da i sama nešto poduzme na podizanju svijesti o toj životinji i potrebi proučavanja i zaštite onih nekoliko desetaka preostalih primjeraka u ovom dijelu Europe. Tako je prije dvije godine došlo do ideje da Martina postane ambasadorica risa, što je i ostvareno potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture, u čijem je okviru tada još bio i odjel za zaštitu prirode.

Jedinstvena priredba u Karlovcu bit će prva velika konkretna akcija, a taj grad je, osim zbog blizine staništima risova, odabran i zbog karlovačkog Veleučilišta koje ima i jedinstveni studijski smjer lovstva i zaštite prirode čiji će studenti, baš kao i karlovački gimnazijalci, biti uključeni u cjelodnevne edukativne programe i druženja 20. veljače s risovima kao glavnom temom.
Posjetitelji će moći sudjelovati i u igri znanja koja im može donijeti obilazak Risnjaka i uzbudljivu potragu za risovima uz stručno vodstvo, a novac prikupljen od ulaznica i sponzora bit će namijenjen osnivanju Zaklade Martina Filjak Zemlja risova koja će svoje akcije dogovarati i usklađivati s Državnim zavodom za zaštitu prirode.
Ta će ustanova u Karlovcu u toj prigodi predstaviti i novi internetski portal o divljim zvijerima. Možemo samo poželjeti da nam u Europi i ona prava diplomacija bude toliko angažirana i agilna kao što je ambasadorica risova i najizvrsnije glazbe Martina Filjak.

Koncert počinje u 19:30.
Više informacija: Gradsko kazalište "Zorin Dom" Karlovac – www.zorin-dom.hr

Pretraži

Back to Top