Najveće privatno ulaganje u Hrvatskoj

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Najveće privatno ulaganje u Hrvatskoj 18

U Savskom Marofu Pliva je izgradila novi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci, a isporučioc opreme i sustava za odvodnju je tvrtka Pipelife Hrvatska.


Najveće privatno ulaganje u posljednje dvije godine u Hrvatskoj je ulaganje Plive koja na dvije lokacije, u Savskom Marofu i Zagrebu, ulaže 200 milijuna dolara. Veliki dio se odnosi na zaštitu okoliša i u sva postrojenja ugrađuje se najsuvremenija oprema odabrana prema načelu najboljih raspoloživih tehnologija, a sve sukladno preporukama IPCC direktive i najboljoj praksi Europske unije. Zagrebačka Tehnika glavni je izvođač radova, a podizvođač za vodoinstalaciju i odvodnju je Tehnomont d.o.o.
Isporučioc opreme i sustava je Pipelife Hrvatska koji je dio Pipelife grupe, jedne među vodećim europskim proizvođačima polimernih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i opskrbu plinom. Pipelife je ekološki osviještena kompanija što je potvrđeno od strane TEPPFA-e (The European Plastic Pipe and Fitting Association) odgovarajućom potvrdom (Enviromental Product Declaration) za proizvode te time pridonosi održivom razvoju i zaštiti okoliša diljem Europe.
U Savskom Marofu Pliva je izgradila novi pogon za proizvodnju aktivnih farma-ceutskih supstanci, a znatan dio investicije bila su ulaganja u očuvanje i zaštitu okoliša, odnosno u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i nedavno završenog postrojenja za obradu procesnih plinova.
Ulaganje u Savskom Marofu namijenjeno je izvozu, a u Plivi predviđaju da će se u novoj tvornici otvoriti stotinjak radnih mjesta. U Plivi ističu da ovakvi projekti mogu biti snažan poticaj rastu proizvodnje u Hrvatskoj i povećanju izvoza na visokokonkurentna međunarodna tržišta. Pipelifeova jedinstvena pozicija kod opskrbljivanja kupaca sa izvanrednim uslugama i proizvodima, rezultat je konstantnog unapređivanja i inovacija na najvišem stupnju kvalitete.

Više o samom realiziranom projektu rekao nam je dipl.ing.građ. Ilija Radeljić, product manager Pipelife Hrvatska.

“Kako se radi o pogonima za proizvodnju u farmaceutskoj industriji, u samim objektima rađeno je više tipova odvodnje, a jedan od najzahtjevnijih tipova je tehnološka odvodnja gdje smo s projektantom razradili optimalno rješenje za kompletne otpadne vode. Objekat se nalazi u vodozaštitnom području pa je imperativ bila čista proizvodnja koja smanjuje utjecaje na emisije u okoliš te postrojenja koja će koristiti najbolje raspoložive tehnike i osiguravati visoke standarde zaštite okoliša u proizvodnom procesu. Temeljna odvodnja je kompletno zavarena zbog apsolutne nepropusnosti sa izuzetno otpornim cijevima velike debljine, radi se o polietilenskim cijevima do 16 bara kako bi mogle izdržati pritiske, kemikalije i temperature koje se unutra postižu. Trebalo je predvidjeti sve moguće probleme koji se mogu tu stvoriti. Kod postavljanja imali smo posebne račve, specijalne ogranke, sve se spaja u čiste sobe, naime radi se o jednom konceptu koji se koristi u takvim specifičnim proizvodnjama gdje ne smije biti nikakvih prljavština niti čestica, zrak se mora isisavati, stalni je podtlak i iz tih čistih soba se sve odvodi preko jednog slivnika u kanalizaciju.

Zahtjevnost projekta ogleda se i u tome što su pojedini segmenti rađeni u tvornici kako bi izbjegli moguće pogreške na terenu. Zavareni segmenti od 6 metara dostavljani su na gradilište i bili su iznimno teški, no sabirni vodovi moraju biti izdržljivi, vodonepropusni i pouzdani.
Temeljni zatjev kod kanalizacijskih sustava je njihova potpuna i trajna vodone-propusnost, kako unutarnja (prodiranje otpadnih voda u okolno tlo), tako i vanjska (prodiranje podzemnih voda).

Angažman našeg tehničkog odjela na ovom projektu je enorman i izabrani smo među velikim brojem ponuđača, a nismo bili najjeftiniji jer svojim znanjem i iskustvom možemo pružiti dodatnu uslugu, inžinjersku podršku pri vođenju samog projekta koja je itekako bila potrebna od pronalaženja pravih materijala do pravih dijelova te ispunjavanja kratkih vremenskih rokova. Pipelife je isporučio poseban sustav 3 vrste kanalizacije, isporučio je zavarenu kanalizaciju sa svim specijalnim elementima, isporučio je svoja propilenska okna i cijevi… Unutar objekta smo napravili zatvoreni sustav tehničke odvodnje, cjevovodi odvodnje idu do šahtova i vode do internog pročistača.

Kroz kompletnu parcelu provučena su 3 tipa kanalizacije što je specifično u ovom projektu. Isto tako šahtovi su posebno dizajnirani sa duplim dnom kako bi izdržali visoke podzemne vode.
Naši polipropilenski šahtovi imaju 170 mm debelo dno, uz trajno zajamčenu vodonepropusnost pri vrijednostima pretlaka i potlaka većim od 0.5 [bar], odnosno 5 metara vodnog stupca. PIPELIFE jamči 100% nepropusnost spojeva. Zbog postavljanja brtvi u utore, njihova je funkcija samo brtveća, tako da za razliku od unutarnjih betonskih okana nisu izložene opterećenju. Optimalan oblik i posebno osmišljena struktura rebara jamči stabilnost okana na isplivavanje. Na vrhu imamo jedan teleskopski dio i ukoliko i dođe do slijeganja na terenu bilo pod prometom ili zbog bilo čega što će se događati na terenu, taj teleskopski dio može amortizirati slijeganje terena. Dakle, radi se o posebnim zahtjevima i na statičku stabilnost i na nosivost tih sustava kao i vodonepropusnost.

Materijal za ovaj zahtjevan projekt je dolazio iz više naših tvornica, specijalne račve iz Grčke, specijalne cijevi iz Austrije, specijalni elementi iz cijele Europe plus elementi koji su se radili u našoj radioni.
Imamo puno tehničkog znanja i ovim projektom smo dokazali da imamo stručnosti te financijsku i logističku snagu kako bi uspjeli ovako jedan zahtjevan projekt napraviti kvalitetno i na vrijeme. Izvanredna kompetentnost, izuzetan timski duh i vizionarski management ključni su čimbenici za to da smo br. 1 kod naših kupaca.”

PIPELIFE HRVATSKA Cijevni sustavi d.o.o.
Prosinačka 7, Kerestinec 10431 Sveta Nedelja
Tel: 01/33 77 340, Fax: 01/33 73 113
www.pipelife.hr

Izvor:
PROMO Gradnja B2B časopis
Autor: Goran Korać

Pretraži

Back to Top