Naklada Ljevak – Milana Vlaović predstavila „Bombone od meda“

Događanja Komentari isključeni za Naklada Ljevak – Milana Vlaović predstavila „Bombone od meda“ 17

Drugi roman Milane Vlaović “Bomboni od meda” predstavljen je u srijedu 16. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. O romanu su govorili Julijana Matanović, Ana Bogišić, Ante Tomić i autorica.


Ova lijepa, moćna i vječna priča protječe kao da joj je moto onaj stih Elvisa J. Kurtovicha: ‘nosila je ljepotu k’o prokletstvo’. Marta je rođena da bude obična otočka žena, koja će svoj vijek proživjeti uredno – stasati, udati se, raditi u polju, ići u crkvu, nositi udovičku crninu – onako kako su to činile tolike druge, prije i poslije nje. Ali u njoj je bilo nečega što joj nije dalo…

Oko Marte događala se povijest, veliki događaji dvadesetog stoljeća, i rat, a ona se fatalno i krvavo zaljubljivala, živeći svoju sudbinu koja je na kraju toliko nalik sudbini našega vijeka. O Marti pričaju oni koji su došli nakon nje, pa skupljaju ono što je ostalo. A nije, zapravo, ostalo ništa. Iza čovjekove sudbine ne ostaje ništa.

Milana Vlaović ovim se romanom potvrdila kao odlična pripovjedačica, koja pritom pripovijeda o onome što je dugo ostajalo izvan glavnoga tijeka hrvatske književnosti. U prvome romanu pričala je o hrvatskoj provinciji, malo pred ratove iz devedesetih, u ‘Bombonima od meda’ priča o ženi koja je u najgora doba, usred velikog svjetskog rata, pošla, vođena svojim ljubavima, s otoka u svijet. Priče o ženama s ruba i iz provincije priče su o zemlji i o vremenu.

Njezin kolega Ante Tomić dao je vrlo slikovito mišljenje o ovoj knjizi: „Pripovijedajući o ženskoj sudbini u nasilnim i hirovitim ratnim vremenima, Milana Vlaović napisala je zanosnu i bolnu Hasanaginicu naših dana.“

Pretraži

Back to Top