Nina Romić: Ptice! „novi CD“

Glazba Komentari isključeni za Nina Romić: Ptice! „novi CD“ 13

Prebiranje po akustičnoj Gretch gitari, uz vokal koji razornom emotivnošću pjeva o prekinutim vezama, nerazumijevanju, šutnji, to je najbolji opis Nine Romić i onoga po čemu je drugačija od drugih. Dvije godine po objavljivanju debitantskog albuma „Daljine“ (koji je po brojnim recenzijama svrstan u 5 najboljih domaćih albuma te godine), ova talentirana kantautorica predstavlja svoje novo glazbeno djelo, CD pod nazivom „Ptice“.


Zašto baš ptice? „Na pjesme gledam kao na ptice, jer su za mene jedno, a za nekoga drugoga nešto drugo,“ pojašnjava Nina i nastavlja: „One su slobodne, mogu poletjeti, otići na razna mjesta i biti u tuđim ušima nešto sasvim novo i drugačije. Nemaju okove, i nisu zemaljske. No ipak su prisutne, i uhvatljive. Poput ptica pjevaju nam svakodnevno na prozoru, vrte se u mislima kroz dan i u sebi sadrže nešto univerzalno i vječno…Ovaj album posvećujem pticama!“
U ovom ptičjem gnijezdu smjestilo se 9 pjesama, a prije nego vam ih predstavimo još malo ćemo pričati o ljudima koji su sudjelovali na albumu.
Ako ste pratili Ninin rad, mogli ste primjetiti da je dugo i pomno birala suradnike, jer pogoditi njen senzibilitet, njen karakter, njenu predanost glazbi nije uvijek jednostavan zadatak.
Damjan Čakmak (električna gitara) bio je i ostao Ninin suradnik, a uz njega još tri mladića obilježila su novo poglavlje u diskografskom životu: Frederic Lange na klavijaturama i harmonici, Igor Bušljeta na bubnjevima i Miloš Drobnjaković koji je svirao bass, djembe, hurdy-gurdy. Njih petero snimili su sve kompozicije s albuma, a pritom su u pola godine (od srpnja 2011. do siječnja ove godine) prošli kroz 4 tonska studija: kod Tome Sombolca snimane su gitare, harmonike i klavijature, kod Luke Čabe – bubnjevi, u Svemiru – harmonike i kod Miloša Drobnjakovića vokali, djembe, bass i hurdy-gurdy. Igor i Miloš gostujući su glazbenici na ovom CD-u jer na nastupima, umjesto Igora, za bubnjevima sjedi Petar Cvahte.
U nizu suradnika koji su utjecali na „Ptice“ značajnu ulogu imaju i slike autorice Joni Zakonjšek. Slika „Se še spominjaš ljubezni?“ nalazi se na naslovnici, a interesantno je da ju je Nina dugo promatrala izloženu u jednoj maloj galeriji u Izoli, prije nego je zamolila Joni da neke njene radove uvrsti u knjižicu CD-a. „Drago mi je, da stvari koje radimo kruže slobodno i sa inspiracijom između svih nas, zvuk i slika, da se vole i lete kao u snu,“ konstatirala je Joni.
I sad se vraćamo na ptice i njihovo gnijezdo. Karakter novih pjesama drugačiji je, zvuk je konkretniji i izražajniji, no nipošto pretenciozan i uvijek dosljedan Nininoj izravnosti i jednostavnosti. Svaku od pjesama predstavila je sama Nina, s nekoliko natuknica…

Pismo – otvara, odnosno nagovještava novi album koji je drugačiji od „Daljina“, donosi neke nove osjećaje i predstavlja novog člana Freda, na klavijaturama; Damjan je na električnoj gitari, a ja pjevam, sviram gitaru i zviždućem!

Opet – najavni single za koji smo predstavili i video-spot koji vizualno dočarava sve izrečeno u mojim stihovima. Inače, brat me nagovorio da ju uvrstim na drugi album jer je njegova omiljena. Nisam to imala u planu, no kad sam ju na probi odsvirala Fredu i Damjanu vrlo brzo smo napravili aranžman i isti dan je bila gotova; osmislili smo skupa jedan "rokerski" aranžman za nju.

Lice mjeseca – nastala je prije par godina na šibenskoj obali i dugo je poprimala svoj konačni oblik. Pjesma ponekad mora rasti, razvijati se uz glazbenike, nekad je moramo dekonstruirati ako osjećamo da ne funkcioniraju dionice, i od samog početka iznova raditi na njoj… Tako je bilo i sa ovom pjesmom. Nikako nije disala pravilno. Nakon mjeseci i mjeseci sviranja, konačno je poprimila tijelo sazdano od dionica koje dišu skupa. I vjerovatno zbog tog silnog rada na njoj, skupa sa dečkima postala mi je jedna od najdražih pjesama na albumu.

Crveni leptir – pjesma kojoj je ovo druga inkarnacija jer sam ju prvi put snimila 2006. godine sa grupom Izae u Dubrovniku no nije uvrštena na taj EP. Sada smo je aranžirali da naglasak bude na atmosferi, te da se naglasi univerzalna tema (stihove je davno napisala moja prijateljica Tajana Zver).

Tajna – surađujući sa pjesnicima u projektu „Ritam&riff“ uglazbila sam ovu pjesmu na stihove Ane Brnardić. Pjesma je uvrštena na kompilaciju na kojoj su još i Arsen Dedić, Darko Rundek, Josipa Lisac, Kries…Premijerno je izvedena na filmskom festivalu Kino Otok u Izoli gdje sam se upoznala sa slikaricom Joni Zakonjšek, inače autoricom slika koje se nalaze u CD-u.

Neoni– Također jedna od pjesama sa minimalističkog EP-a sa Izae iz 2006. Ovaj put u cjelovitom bendovskom aranžmanu, gdje uz standardnu postavu sviraju i Igor na bubnjevima i Miloš na bassu, te pojačavaju apokaliptične slike iz pjesme. Nakon snimanja pjesme, dogodilo se da je pjesma pomalo i prerasla ovaj aranžman što ćete imati prilike čuti na koncertima uživo.

Okrugla – Kao i sa Licem mjeseca, proces nastajanja ove pjesme je bio dug, no vrlo zabavan i inspirativan. Uz nju sam osvjestila i neke nove mogućnosti pjevanja i sviranja, kojih prije nisam bila svjesna, te sam svirajući tu pjesmu počela istinski uživati u glazbenom doprinosu svojih suradnika, Damjana i Freda.

Ptica – Naslovna pjesma sa albuma, govori o duši ptice i o duši čovjeka. Snimili smo je minimalistički jer mislim da njena tišina dovoljno glasno ljudima može ispričati priču i povezati ih sa osjećajima koje su zasigurno nekada i sami osjetili, a da nikome o njima nisu ispričali…

Kao i na albumu „Daljine“ i „Ptice“ imaju jedan tradicionalan napjev koji se priključuje novom audio materijalu. Ovoga puta to je pjesma „Ruža“ (originalni naziv je „Jutros mi je ruža procvjetala“), u kojoj je predstavljen uz harmoniku, neobični instrument hurdy-gurdy i upravo on dodaje dašak mistike.
Popis pjesama:
1. Pismo
2. Opet
3. Lice mjeseca
4. Crveni leptir
5. Tajna
6. Neoni
7. Okrugla
8. Ptica
+
9. Ruža (bonus track)
Više o Nini na:
ninaromic.com
FACEBOOK

"PTICE" potražite u Aquarius Music Shopovima,na www.cedeterija.hr i ostalim prodajnim mjestima!

Pretraži

Back to Top