Njegovani travnjaci s VIKING -om

Vrt Komentari isključeni za Njegovani travnjaci s VIKING -om 16

Praktičan savjetnik za njegu Vašeg travnjaka.

Malčiranje ili zeleno gnojenje.
Svaki travnjak postavlja najrazličitije zahtjeve. Ovisno o upotrebi razlikuju se na primjer uporabni travnjaci ili ukrasni travnjaci. Svim vrstama travnjaka je međutim zajedničko jedno: redovito malčiranje travnjak čini gušćim i na prirodan način opskrbljuje travu s vlagom i hranjivim tvarima. Otkos može ostati na površini travnjaka. Važno je to, da nastala količina rezane mase nije prevelika i da su odrezani biljni ostaci, kao kod VIKING kosilica s funkcijom malčiranja, fino usitnjeni i ravnomjerno razdijeljeni.
Što travnjake čini lijepima i otpornima na hodanje.
Košnja: Redovito košenje čini travnjake lijepo gustima. Trave oblikuju nove pobočne mladice, a korov se suzbija. Optimalna visina košenja između 3,5 i 5 cm.
Zalijevanje vodom: Bolje rjeđe i dulje nego češće i kraće. Dostatna količina vode može se provjeriti uzorkom s lopate: Iskopati komad zemlje s travom od cca. 15 cm dubine i prekontrolirati, da li voda prodire tako duboko.
Gnojenje: S početkom razdoblja rasta, otprilike od sredine ožujka, Vaš travnjak treba posebno mnogo prihrane. Dobro gnojivo za travnjake sadrži dušik, kalij, fosfat, magnezij u uravnoteženim omjerima.
Malčiranje: Izvanredno gnojivo je sama trava. Kod redovitog rezanja s kosilicom za malčiranje ona može ostati na travnjaku. Ona se raspada, sadržani dušik se brzo mineralizira i s trajnim djelovanjem je opet dostupan biljkama.
Jesenje lišće: Mora biti uklonjeno! I ne samo iz optičkih razloga. Trava bi se inače zbog nedostatka zraka i svjetla „zagušila“. Za prezimljavanje trave ne smije prekoračiti normalnu visinu otkosa od otprilike 4 cm.
Više informacija i daljnje korisne informacije o njezi vašeg travnjaka možete dobiti u VIKING brošuri „Njegovani travnjaci s VIKING-om“ – besplatno kod ovlaštenog trgovca: Colibri, Jamadolska 2b, Karlovac, Tel:047 600 550, Fax: 047 600 551

Pretraži

Back to Top