Noć knjige

Događanja Komentari isključeni za Noć knjige 12

Iduću srijedu diljem Hrvatske održat će se manifestacija ‘Noć knjige’, treća po redu kojoj su se ove godine priključili i hrvatski zatvori. ‘Noć knjige’ održat će se 23. travnja, čime će se obilježiti i Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Ovogodišnjoj ‘Noći knjige’ priključilo se 156 gradova, sudjeluje 370 knjižnica, knjižara, institucija, muzeja, galerija, pripremljeno je više od 700 programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići, ali ne samo oni.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Od 2014. godine Noć knjige održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Duga Resa
Demokratski rasadnik Duge Rese
18:30 – 21:00 – Otvorenje izložbe fotografskih radova učenika Srednje škole Duga Resa

Karlovac

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić

18:00 – 20:00 – Čitamo zajedno u pidžamama
20:00 – 23:00 – Noć knjige u Karlovcu

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Knjižnica za mlade

Ozalj

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj

18:00 – 19:30 – Fantastične leteće knjige
19:30 – 20:30 – Putovanje začudnim Balkanom
21:00 – 01:00 – Oživljena povijest Ozlja

Pretraži

Back to Top