Noć muzeja 2014. u Karlovcu

Događanja, Kultura Komentari isključeni za Noć muzeja 2014. u Karlovcu 12

Karlovački Gradski muzej i Galerija Vjekoslav Karas pripremili su bogat i sadržajan program za Noć muzeja 2014. koji se održava u petak 31.1.2014.


Ukratko o manifestaciji Noć muzeja
Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.
Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.
Noć muzeja 2014. u Karlovcu
U zgradi Muzeja na Strossmayerovom trgu 7 program će započeti u 18:30 sati lutkarskom predstavom za djecu ”Legenda o kuni” autorice kustosice Matee Galetić. Najmlađi posjetitelji tijekom cijele večeri mogu sudjelovati i u vrlo popularnoj edukativnoj igri „U vrtlogu boje“.
Program se nastavlja otvorenjem gostujuće izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu, “Dva desetljeća hrvatske kune, Izložba natječajnih radova za idejno rješenje kovanog novca 1993. godine“ u 19:30 sati. Ljubaznošću kolega iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Hrvatske narodne banke posjetitelji Gradskog muzeja Karlovac mogu vidjeti svih 109 modela pristiglih na natječaj, a moći će to učiniti i nakon Noći muzeja, sve do 31. ožujka. Nakon otvorenja izložbe posjetitelji će moći u 20.30 sati u Maloj dvorani poslušati predavanje jednog od autora, kustosa Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu Tomislava Bilića.
Tijekom noći će se uz stručno vodstvo moći razgledati stalni postav Muzeja na prvom katu, te po povoljnijoj cijeni kupiti muzejske publikacije.
U Galeriji „Vjekoslav Karas“ moći će se pogledati samostalna izložba akademskog slikara Marka Šošića iz Vinkovaca, “Marko Šošić – Svijet snova“. Učenici Srednje škole Duga Resa će u okviru svog programa Tulum s(l)ova čitati odabrane tekstove iz književnih djela vezane uz snove i izložbu te izvesti performans svjetala-sjena i zrcala. Prigodnim autorskim nastupom posjetitelje će zabaviti karlovački band Downcast Art.

Pretraži

Back to Top