“Noć muzeja” u Karlovcu

Događanja Komentari isključeni za “Noć muzeja” u Karlovcu 14

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18 sati do 1 sat sa slobodnim ulazom na sve programe.


O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu. Prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja.
Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.
Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.
Gradski muzej Karlovac od samih početaka uključen je u program Noći muzeja na obje svoje lokacije: u zgradi muzeja na Strossmayerovom trgu i zgradi Galerije “Vjekoslav Karas” u Ulici Lj. Šestića.
Ove godine aktivnosti su vezane uz obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.
U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u tijeku je izložba “Za kralja i dom” koja prikazuje žrtve koje Karlovac, iako daleko od krvavih bitaka na bojišnicama, podnosi. Osim razgleda izložbe uz stručno vodstvo posjetitelji će moći prisustvovati i projekciji filma “Josef” režisera Stanislava Tomića koji govori o sudbini vojnika u Prvom svjetskom ratu na bojištu u Galiciji 1915. godine.
U realizaciji izložbe “Za kralja i dom” pomogao je svojim znanjem i predmetima karlovački kolekcionar Srđan Sabljarić. Pogled u njegovu zbirku militarija vezanih uz Prvi svjetski rat pružit će izložba “1914.-1918. Iz zbirke Srđana Sabljarića” koja se u Noći muzeja otvara u 18 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju zgrade muzeja na Strossmayerovom trgu.
U 20 sati u dvorani u prizemlju muzeja presjek vokalne glazbe europskih i hrvatskih kompozitora donijet će koncertni nastup dviju sopranistica Lidije Horvat Dunjko i Antonie Dunjko uz klavirsku pratnju Vlaste Gyure.
U zgradi Muzeja i u Galeriji bit će organizirano stručno vodstvo po postavu i izložbi.
U 19 sati u Galeriji “Vjekoslav Karas” bit će specijalno vodstvo za djecu po izložbi “Za kralja i dom”.

Nakon početka koncerta i projekcije filma ulaz na ista nije moguć, niti je moguć razgled izložbe “Za kralja i dom” tijekom projekcije filma od 22 do 23:30 sati.
Gradski muzej Karlovac

Pretraži

Back to Top