Novi Citigo: ŠKODA za po gradu – "City Clever"

Auto moto Komentari isključeni za Novi Citigo: ŠKODA za po gradu – "City Clever" 17

ŠKODA nastavlja ofenzivu proizvoda predstavljanjem sedme linije modela. Citigo je naziv novog malog vozila marke ŠKODA. Još ove godine novi „mališan“ debitirat će na domaćem češkom tržištu. Ostale europske države slijedit će od ranog ljeta 2012.


Ovim automobilom od 3,56 metara češki proizvođač proširuje svoju ponudu u segmentu malih vozila (segment A00). Citigo nudi maksimalan prostor na minimalnoj površini i dovoljno mjesta za četiri putnika. Citigo će se na tržištu pojaviti najprije s troja vrata, a 2012. i s 5 vrata.
„Citigo je središnji temelj naše strategije rasta te za našu marku otvara vrata u sve brže rastućem segmentu tržišta“, rekao je predsjednik uprave ŠKODA prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Vozilo je pravi ‚Simply-Clever auto’. Kompaktan, a ipak prostran; ekonomičan, a istovremeno agilan; atraktivan i opremljen mnogim lukavim idejama. Citigo ima sve vrijednosti marke ŠKODA na vrlo malom prostoru i savršeno se uklapa u naše planove.“
Dizajnerima je uspjelo podariti vozilu prepoznatljiv i markantan izgled. Na prvi pogled se vidi: to je prava ŠKODA. Kromiranim okvirom uokvirena lamelna rešetka hladnjaka i precizno oblikovana prednja svjetla prenose tipični ŠKODA izgled. Dizajneri su se potrudili i oko ostatka karoserije s velikim staklenim površinama. Sa svojih 3,56 metara dužine, 1,65 metara širine i 1,48 metara visine Citigo se ubraja u najkompaktniju ponudu u svom segmentu. Obujam prtljažnika iznosi 251 litru.
S preklopljenom stražnjom klupom taj obujam raste na 951 litru. Kao osnovne ciljne skupine za ovo vozilo proizvođač vidi mlade vozače, kao i takozvane „Best Agers“ te obitelji s potrebom za drugim ili trećim vozilom. To su osobe koje paze na svoje izdatke i istovremeno imaju visoke zahtjeve u pogledu kvalitete, praktičnosti, dizajna i sigurnosti. Modelom Citigo ŠKODA želi pridobiti nove grupe kupaca za marku koja do sada nije imala ponudu u segmentu malih vozila. Prof. Vahland: „Vidimo da postoji povećana potražnja za malim automobilima ekonomične potrošnje, atraktivne cijene i povoljnih troškova održavanja. Upravo zbog toga sada nudimo automobil ŠKODA Citigo. Vozilo će otvoriti nova vrata za marku i oduševiti mnoge kupce za ŠKODU, posebice na našim europskim tržištima.“
Citigo najveći fokus stavlja na sigurnost. Po prvi puta se u nekom ŠKODA vozilu koristi bočni zračni jastuk za glavu i prsni koš za vozača i suvozača, koji skupa s ostalim karakteristikama osigurava uzoran paket pasivne sigurnosti za ovu klasu. Aktivnu sigurnost znatno poboljšava novi aktivni sustav za pomoć pri kočenju „City Safe Drive“. Dodatna City funkcija kočenja u slučaju nužde, isporučiva po narudžbi, automatski se aktivira pri brzinama ispod 30 km/h te preko laserskog senzora registrira opasnost od sudara. Citigo je zajedno s modelom Up! do sada jedino vozilo u segmentu malih vozila s tom funkcijom kočenja u slučaju nužde.
Dva nova 3-cilindarska benzinska motora su na raspolaganju već kod uvođenja modela Citigo na tržište: oba motora imaju obujam od 1 litre i razvijaju snagu od 44 kW/60 KS odnosno 55 kW/75 KS. U najštedljivijoj varijanti Green tec prosječna potrošnja je na 4,2 l/100 km odnosno 4,3/100 km. Emisije iznose 97 odnosno 99 g/km CO2. Potrošnja i emisije kod 44 kW motora iznose 4,5 l/100 km ili 105 g/km CO2. 55 kW motor troši 4,7 l/100 km i emitira 108 g/km CO2.
Više informacija: ETT d.o.o. , Mala Švarča 155, Karlovac, Tel.fax: 047 609-333 , www.ett.hr

Pretraži

Back to Top