Novi Renault Twingo stigao u ZAK

Auto moto Komentari isključeni za Novi Renault Twingo stigao u ZAK 83

Na hrvatskom tržištu započela je prodaja novog Renaulta Twinga. Već je sam koncept gradnje potpuno drugačiji od svih ostalih modela u klasi – novi Twingo ima isključivo petoro vrata, motor straga i pogon straga. Zamolili smo gospodina Marina Boraka, voditelja prodaje u auto kući ZAK d.o.o. da nas upozna s ovim revolucionarnim malim automobilom te predstavi novu 3. generaciju .

Stigla je i 3. generacija Twinga. Kada pogledamo malo u povijest, možete li nam reći kada je i kako počela priča s Twingom?
M.B.: Twingo je izašao na tržište daleke 1993. godine. Kad je predstavljen, Twingo je oduševio svijet odvažnim dizajnom, inovativnim konceptom i zaigranom pojavom pa je naposljetku prodan u više od 2 000 000 primjeraka. Nakon 14 godina prodaje i 2 075 300 prodanih primjeraka 28. lipnja 2007. proizveden je posljednji Twingo 1 u Europi. Nakon njega na tržište dolazi Twingo 2 koji se prodaje do 2014.godine kada nam dolazi potpuno nova 3. generacija Twinga!

Kakva je razlika između 1. i 2. generacije Twinga i ove najnovije?
M.B.: Novi Twingo u potpunosti mijenja koncept gradskog automobila, a taj novi koncept potpuno je drugačiji od svih ostalih modela u klasi – Novi Twingo ima isključivo 5 vrata, motor straga i pogon straga. Razvoj novog Twinga trajao je 5 godina, a od 2010. u projekt se uključio i koncern Daimler. Otuda proizlazi velika sličnost s modelom Smart ForFour, s kojim dijeli i platformu.
Nova koncepcija konstruktorima je omogućila razvoj automobila koji s 3,59 m dužine karoserije dostiže međuosovinski razmak od nevjerojatnih 2,49 m što ga stavlja u lidera klase malih gradskih automobila.
Motor je premješten otraga, što je omogućilo dodatni prostor za tehniku skretanja kotača, tako da novi Twingo ima krug okretanja od 8,6 m (prvi sljedeći konkurent ima 9,6 m) što je najbolji rezultat u klasi. Također je bitno reći da je nova koncepcija omogućila drugačiji omjer mase po osovinama što je utjecalo na poboljšanje sveukupne stabilnosti vozila.

Što nam možete reći o dizajnu novog Twinga i njegovim ostalim bitnim karakteristikama?
M.B.:
Dizajn novog Twinga kombinira moderne elemente automobila ove marke i retro akcent Renaultovih slavnih modela koji su obilježili povijest. Novi Twingo je dostupan isključivo s 5 vrata, a zanimljiv detalj su kvake za otvaranje stražnjih vrata koje su skrivene u njima. Unutrašnjost novog Twinga kombinira stil i praktičnost i puna je raznoraznih pretinaca za odlaganje stvarčica po kojima je Renault kao marka inače poznat. Iako je nova generacija Twinga kraća za 10 cm od prethodnika, prostor u kabini je veći. U vozilu se isto tako sjedi u nešto višem položaju nego kod konkurentskih modela što ide na ruku boljoj preglednosti i manjem zamoru tijela u vožnji, pogotovo na dužim relacijama. Kada se preklope sjedišta u automobilu je moguće ubaciti predmet dužine i do 2,2 m.

Multimedija u Novom Twingu.
M.B.:
Što više današnja tehnologija napreduje to se sve više integrira i u nove automobile. Novi Twingo dolazi sa jako dobrom multimedijalnom podrškom koja je dostupna u dvije varijante – kao integrirani R-link sistem već otprije poznat iz Renaultovih vozila ili napredno rješenje u obliku aplikacije za mobilni telefon R & Go (dostupno za Android i Ios). O čemu se radi?
Dok sve više automobila omogućava kontrolu funkcija smartphona preko multimedijalnog sustava kod novog Twinga to je obrnuto. Multimedijalni sistem auta možete kontrolirati preko svog smartphona s kojim se uspostavlja komunikacija preko bluetooth sistema. Tako preko aplikacije dostupne na Play Store-u i preko specijalnog nosača za telefon na centralnoj konzoli, vozač može na svom telefonu pratiti brojač okretaja motora (kojeg inače nema na instrumentnoj ploči), navigacijski sustav i druge opcije i parametre.

Kakva je ponuda motora na novom Twingu?
M.B.:
Kupac može izabrati jedan od dva motora u ponudi. To su 3-cilindrični atmosferski motor 1.0 Sce i 3-cilindrični turbo motor koji pokreće Clia i Captura. Zbog specifičnosti ugradnje iznad zadnje osovine, motori su montirani pod kutom od 49 stupnjeva. Prvi motor 1.0 Sce razvija maksimalnu snagu od 52 kW(70 KS) pri 6000 o/min i maksimalni okretni moment od 91 Nm pri 2850 o/min. Turbo motor razvija maksimalnu snagu od 66 kW(90 KS) pri 5500 o/min i maksimalni okretni moment od 135 Nm pri 2500 o/min. Oba motora dolaze s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem, a od kraja 2015. godine u ponudi će biti dostupne i verzije s robotiziranim EDC mjenjačem!

Čuli smo da je u novi Twingo ugrađeno dosta nove tehnologije koja je inače namijenjena prvenstveno vozilima više klase?
M.B.:
Tako je. Na postroženim Euro NCAP testovima Novi Twingo je dobio 4 zvjezdice te serijski dolazi opremljen ABS-om i ESP-om, kontrolom proklizavanja, kao i elektronskom pomoći za kretanje pri usponu te prednjim i bočnim zračnim jastucima. Od dodatnih sigurnosnih elemenata može još imati stražnje parkirne senzore i kameru s pogledom straga, LDW sustav (sustav za upozoravanje prilikom napuštanja voznog traka) i sustav za očuvanje stabilnosti prilikom naleta bočnog vjetra.

Kako se lagano približavamo kraju, recite nam ono najvažnije, a to je cijena, garancija i načini plaćanja?
M.B.:
Osnovni model sa slabijim benzinskim motorom od 70 KS za krajnjeg kupca košta 64.900 kn, dok za najopremljeniji model sa snažnijim motorom treba izdvojiti 88.900 kn. Renault putem svog financiranja (koje uključuje kredit ili leasing) nudi kredit do 5000 Eura uz 1,99% fiksne kamate vezane uz kunu na rok otplate do 36 mjeseci. Standardna garancija na vozilo iznosi 2 godine bez ograničenja kilometraže, odnosno 5 godina ili 100 000 km (ovisno koji se uvjet prije ispuni) što kupac uz Renault financiranje dobiva gratis ili se može nadoplatiti za 3.800 kn u slučaju neke druge vrste financiranja.

Poruka našim čitateljima i potencijalnim kupcima.
M.B.:
Ovim putem pozvao bi sve vlasnike starijih generacija Twinga, kao i sve ostale vozače neovisno koju marku vozila voze, kao i one koji to tek namjeravaju uskoro postati, da bez obaveze navrate do našeg prodajno-servisnog centra ZAK d.o.o. na Ilovcu i pogledaju, sjednu u novog Twinga i ako žele naprave i probnu vožnju te se tako uvjere u sve odlike i vrhunsku kvalitetu ovog novog gradskog mališana! 🙂
Zagrebačka 15C
47000 Karlovac
Tel/fax: 047/651 409
www.zak.hr

Pretraži

Back to Top