Novo u prodaji: Zoran Predin "KOSA BOJE SREBRA"

Glazba Komentari isključeni za Novo u prodaji: Zoran Predin "KOSA BOJE SREBRA" 15

Dvije godine od albuma »Tragovi u sjeti«, snimljenog u suradnji s Matijom Dedićem i nepunih godinu dana od zbirke priča »Druga žena u haremu«, Zoran Predin predstavlja novi studijski album »Kosa boje srebra«, u izdanju Aquarius Recordsa. Album donosi 13 autorskih pjesama i jednu ‘posuđenu’ od Olivera Mandića (Pitaju me, pitaju), a naziv je dobio po pjesmi koju je Predin posvetio prijateljici, preminuloj klavijaturistici EKV-a i novovalnoj ikoni Margiti Stefanović.


"Kosa boje srebra (Margita) mi je dala pozitivnu energiju, osnovni ton svemu, tako da su se druge teme same nametnule. Kad bismo htjeli stilski odrediti album, ima tu čistih pop pjesama i buldožerskih zafrkancija, šansonijerske poetike i crnohumorne zafrkancije rockerskog tipa“, ističe Predin.
Na albumu je angažiran poznati slovenski producent Iztok Turk (Videosex, Laibach) na čiju je elektronsku podlogu Zoran Predin Quartet snimio muziku. Quartet čine, kako ih Predin naziva, ‘akademici s ušima’: Robert Pikl (el. i ak. gitara, bouzuki, ukulele, čaranga…), Janez Dovč (harmonika, vokal), Goran Krmac (tuba, vokal), koji je ujedno i koautor ritmičkih podloga. Produkciju potpisuju Zoran Predin i Danilo Ženko, u čijem je studiju Ženko u Mariboru album i snimljen. Dizajn omota je radila Petja Montanez, a fotografije Žiga Koritnik. Sve sami prvoligaši.

Predin o Predinu:
»Kosa boje srebra« je pjesma o Margiti Stefanović, u kojoj sam opisao, što sam jedne noći sanjao na dokumentaristički način. Vječno mlada Margita me zbog moje srebrne kose nije prepoznala. Naslov pjesme je aluzija na hit Ekaterine Velike »Oči boje meda«.
Pjesma »Danas ja, sutra ti!« pjeva o našem udvaranju sudbini, o tome kako se zapravo nisam promijenio, da sam još uvijek naivan i da moji brkovi još uvijek čekaju na barem malo masti. Kad ti refren jednom uđe u uho, teško se zaboravlja.
»Na kraju naše duge« je himna takozvanoj izgubljenoj generaciji, koju poslije naših tužnih ratovanja i ekonomskih kriza u našoj novoj zajedničkoj konfederaciji, umjesto blaga na kraju duge, očekuje isto pranje mozga, koje smo mi već davno prošli.
»U mojim očima« pjeva o damama, koje su u duši zauvijek ostale mlade. Kult mladosti je ostario i nije više u modi. Danas smo moderni mladi po duši.
Moja pjesma „Rusvaj u kadi“ je jednostavna ljubavna izjava. Iskrena i sjetna. Svaki pravi autor barem jednom u karijeri poželi napisati jednu svoju, jednostavnu i direktnu. I u njoj reći zašto zapravo nekog i kako voli. Takve je najteže napisati. Zarazna je i dobro se pjeva.
»Papučar se diže« je zafrkantska muška pjesma u kojoj autor pokušava opravdati svoj, debelom prašinom pokriven, macho status.
»Generalica« je sjetna erotska balada napisana u vojničkoj terminologiji, u kojoj su njezine rakete fetiši, a predaja slatka. Rat koji je predivno izgubiti.
»Pitaju me, pitaju« je pjesma Olivera Mandića, s prekrasnom melodijom iz osamdesetih godina, u kojoj sam erotskoj boji, dodao i duhovnu atmosferu. Moj poklon Novom valu.
Pjesma »Đes’ ba Vučko?« je vesela nostalgična priča o zaboravljenim simbolima i stereotipima, koji su nekad imali puno pozitivne energije, kakva nama danas nedostaje. Vuk koji skače sa skijama i viče Sarajeeeeevooooo!, ipak je ostao lijepa uspomena.
»Poljub, ki riše ustnice«, jedna je od mojih najboljih pjesama. Kada sam shvatio, da je mladi ljudi oko mene nikad nisu čuli, odlučio sam je ponovno snimiti. Za pjesmu nikad nisam snimio video jer vjerujem da joj ne treba.
»Rumba Čarolija« pjeva o osjećaju, koji nas zna, gotovo svakodnevno, uhvatiti, da se upitamo, šta bi bilo, kad bi bilo. Daydreaming, rekli bi Englezi.
»Bijeli miševi« je pjesma koja na buldožerski način zatvara album. Od svih stvari koje su obećavali, jedino su bijeli miševi garant na kraju naših duga. Jebi ga.

"KOSA BOJE SREBRA" U PRODAJI:
Album "Kosa boje srebra" potražite u AQUARIUS MUSIC SHOPOVIMA u Zagrebu:
Varšavska 13, Branimir centar – Kneza Branimira 29, Maksimirska 16 te na www.cedeterija.com i ostalim prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

(Aquarius Records, CD 490-13)

1. Kosa boje srebra
2. Danas ja, sutra ti
3. Na kraju naše duge
4. U mojim očima
5. Rusvaj u kadi
6. Papučar se diže
7. Generalica
8. Pitaju me, pitaju
9. Đes’ba Vučko?
10. Poljub, ki riše ustnice
11. Rumba čarolija
12. Bijeli miševi
BONUS
13. Margita – long play
14. U pidžamama – long play

Pretraži

Back to Top