Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje

Događanja, Dom, Gradnja Komentari isključeni za Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje 27

U srijedu 25. veljače 2015. godine održao se stručni simpozij o zelenoj gradnji “OBNOVA ZAŠTIĆENIH KULTURNIH DOBARA PREMA PRINCIPIMA ZELENE GRADNJE“ u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 8, u Karlovcu. Organizatori simpozija su Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG) i Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, a pokrovitelj simpozija bio je Grad Karlovac.

Gradonačelnik grada Karlovca, g. Damir Jelić je istaknuo: „Orijentacija na zelenu gradnju jedini izvjesni put u našem gradu. Obzirom na preko 5 tisuća praznih stambenih jedinica i lošu natalitetnu sliku, u graditeljstvu nema progresa drugdje nego na temi koja je odabrana za današnji simpozij. U ovom području i dalje postoji niz problema s kojima se susrećemo i s kojima ćemo se susretati te da najveći izazov predstavlja upravo gradski simbol Karlovca – gradska jezgra Zvijezda“.
Gđa. Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, u kratkim je crtama objasnila definiciju zelene gradnje te je navela niz prednosti zelene gradnje poput: 13 posto nižih troškova održavanja, 26 posto manje potrošnje energije, 33 posto manju emisiju ugljičnog dioksida i 40 posto manju potrošnju vode, također se može očekivati i 6 posto više rente te 16 posto više prodajne cijene nekretnine.
Zatim je simpozij nastavljen prezentacijom koju je održala dr.sc. Vlasta Zanki, direktorica HEP-ESCO d.o.o., na temu „EU direktiva i nacionalni zakonski propisi na temu energetske učinkovitosti u zaštiti povijesnih zgrada“. Ona je istakla najvažnije elemente EU i hrvatske direktive u području energetske obnove zaštićenih kulturnih dobara. Također, spomenula je i neke nove energetske usluge prema ISO 50001te istakla dobre primjere obnove zaštićenih zgrada u Hrvatskoj, poput psihijatrijske bolnice Vrapče i njene učinkovite rasvjete (LED vanjska rasvjeta i štedna unutarnja rasvjeta), kao i loše poput tvrđave Forteca na Korčuli kao primjer lošeg postavljanja instalacija na zgradu.
G. Alan Perl, izvršni direktor tvrtke RITEH d.o.o., održao je prezentaciju na temu „Koraci za uspješno financiranje projekata energetske obnove zgrada“ u kojoj je posebnu pozornost posvetio subvencijama i aktualnim natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (www.fzoeu.hr).
Zeleni sponzori simpozija bilu su: Firestone Building Products Europe, Mapei Croatia d.o.o. i Sika Croatia d.o.o. Sponzor simpozija je tvrtka Samoborka d.d.
Vladimir Maček, Firestone Building Products Europe, predstavio je temu „Održivi dizajn krovova“ gdje je posebnu pozornost posvetio trendovima i čimbenicima tržišta, održivosti te zelenim krovnim sistemima.
Fausto Ferlin, dig, Mapei Croatia d.o.o., obradio je temu „Obnova građevina od povijesnog značaja Mapei sustavima i rješenjima – obnova na zeleni način“ te je objasnio niz rješenja koja se mogu koristiti za obnovu građevina od povijesnog značenja.
Jasna Šimunec, Samoborka d.d., prezentirala je temu „Obnova graditeljske kulturne baštine prema principima zelene gradnje“. Naglasila je da se upravljanje kvalitetom i zaštita okoliša od početka primjenjuje u tvrtki Samoborka, a osnovna načela u upravljanju tvrtkom usmjerena su na ekonomske i ekološke ciljeve. Dok je
Dražen Grgec, Sika Croatia d.o.o., obradio temu – „Sika“ sistemi sanacije objekata nepokretne kulturne baštine.
Simpoziju je prisustvovalo pedesetak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti te konzervatora, a simpozij je dio sustavne edukacije o zelenoj gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).

Više informacija o Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju potražite na: www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja ili Youtube/Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Hrvatski savjet za zelenu gradnju / Croatia Green Building Council
Ulica grada Vukovara 274/1, 10000 Zagreb, Croatia
+ (385) 1 4886 296 – Tel
+ (385) 1 4886 297 – Fax
[email protected]
www.gbccroatia.org

Pretraži

Back to Top