Održivo stanovanje – život u ravnoteži

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Održivo stanovanje – život u ravnoteži 31

Kako bismo smanjili emisiju CO2 građevina potrebno je sagledati cjelokupnu kvalitetu zgrade, kao i njezine karakteristike i funkcionalnost iz perspektive energetske učinkovitosti, zdrave klime unutarnjeg prostora i obnovljivih izvora energije.


Ova tri područja čine bit onoga što VELUX naziva Održivo stanovanje – kontinuirani napredak u kvaliteti naših domova i zadržavanje visokih standarda stanovanja uz smanjenje emisija CO2.
Održivo stanovanje bazira se na:
– Maksimalnoj energetskoj učinkovitosti i minimalnoj emisiji CO2
– Vizionarskoj arhitekturi koja uzima u obzir zdravlje ljudi, opću dobrobit i udobnost
– Obnovljivim izvorima energije, s naglaskom na toplinsku sunčevu energiju
5 savjeta za život u ravnoteži
Prije nego odlučite o budućnosti svog potkrovlja i kako bi ono trebalo izgledati, važno je razmisliti o nekim pitanjima i bitnim detaljima. Na sljedećih nekoliko stranica vodimo vas kroz savjete vezano za odluke koje biste trebali donijeti kod osmišljavanja stanovanja u potkrovlju.
Orijentacija i ugradnja
Koliko je orijentacija važna i kako je vezana uz namjenu prostorije? Koliko je smještaj krovnih prozora vezan za raspored greda u krovu? Kako odabrati krovni prozor obzirom na nagib krova? Koliko staklene površine osigurati obzirom na tlocrtnu površinu prostorije? Zašto je pravilno izvedena unutarnja obloga od iznimne važnosti za kvalitetu osvjetljenja prostora?
Modeli
Koji model iz široke palete VELUX krovnih prozora odgovara vašim potrebama? Kako način rukovanja i prozračivanje mogu utjecati na unutarnju klimu prostora? Koje dimenzije odabrati? Odaberite upravo onu vrstu, veličinu i broj krovnih prozora koja odgovara namjeni i tipu vaše građevine.
Stakla
Kojom vrstom stakla prozor treba biti opremljen? VELUX je odabrao standardni set koji zadovoljava većinu potreba. Imate li posebne potrebe za npr. zaštitom od buke ili pojačane izolacije, VELUX ima odgovor.
Materijali
Koji materijal odabrati za krovni prozor? Neki su materijali bolji za prostorije s visokom vlažnošću (npr. kuhinje ili kupaonice), a kod nekih želimo ugođaj prirodnog drveta. Odaberite najbolji materijal za vaše krovne prozore.
Sjenila
Kako vanjska i unutarnja sjenila, osim svoje dekorativne funkcije, utječu na energetsku ravnotežu vašeg doma? Koje sjenilo odabrati – vanjsku roletu, vanjsku tendu, žaluzinu, siesta sjenilo ili plisirano sjenilo? Mogućnosti su brojne kada je u pitanju kontrola svjetlosti i topline.
VELUX u svojoj ponudi ima širok asortiman proizvoda – krovne prozore, svjetlosne tunele i krovne balkone, te vanjske rolete i raznovrsna sjenila. Svi ovi proizvodi su tradicionalni za kose krovove. Od nedavno, VELUX nudi i rješenja za ravni krov – prozor i svjetlosni tunel za ravni krov. Ako ste razmišljali o korištenju solarne energije, VELUX solarni kolektori lako se mogu kombinirati u skupinama sa VELUX krovnim prozorima pomoću standardnih opšava.
Više informacija o Velux proizvodima:
Limko Vedax d.o.o. Mirka Bogovića 7, Karlovac, tel.: 047/ 648 444, fax: 047/ 648 920
mob: 091 / 648 4444 , e-mail: [email protected]

Pretraži

Back to Top