Ograde i balkonske ograde

Gradnja Komentari isključeni za Ograde i balkonske ograde 178

Danas na tržištu postoji veliki izbor materijala i stilova pa možete birati drvene, metalne, kovane, inox, žive, betonske, PVC ograde ili kombinaciju dva ili više materijala

Ograđivanje posjeda seže u prošlost, u vrijeme kada je osnovni razlog ograđivanja bilo čuvanje stoke, ali i obilježavanje posjeda. Danas se uz sigurnosne vodimo estetskim razlozima i ogradom po svom izboru i ukusu želimo zaokružiti opći estetski dojam našeg imanja. Ograde mogu biti klasične ili pak s vratima na daljinsko upravljanje.
Drvene ograde su na prvom mjestu namijenjene ekološki osviještenima i ljubiteljima prirode. Potrebno je razlikovati ograde složene s tipskim elementima od ograda ručne izrade prema želji kupca. Drvo se također lijepo kombinira s drugim materijalima, a zahvaljujući novim tehnologijama danas postoje višestruke zaštite drveta (od gljiva, crva, klimatskih utjecaja…)
Metalne ograde mogu biti od čelika, od termički obrađenog kovanog željeza ili pak od aluminija odnosno aluminijskog ljeva s osnovnim elementima i punjenjima.
Kovane ograde imaju nebrojene mogućnosti izbora i načina savijanja željeza te kombinatorike stotina različitih elemenata, tako da gotovo svaka ograda je unikat za sebe.
Inox ograde su u posljednje vrijeme sve više prisutne, a ostavljaju dojam elegancije. Često se nalaze u kombinaciji s drugim materijalima: drvetom,betonom, mramorom ili staklom.
Betonske ograde se postavljaju puno jednostavnije nego prije kad su ljudi sami betonirali elemente. Danas na tržištu postoji veliki izbor gotovih betonskih elemenata i galanterije, a građevinsko ljepilo se koristi za spajanje elemenata pa se ograda može brzo i lako složiti.
PVC ograde danas također bilježe sve veću prisutnost zbog velikog izbora boja i modela, a vrlo jednostavnog održavanja (bez kista i bojanja)
Žive ograde oplemenjuju vaš prostor i čine ugodnim boravak u dvorištu tako što prave ugodnu hladovinu, sprečavaju nalet vjetra i prašine, a također i skrivaju vas od neželjenih pogleda. Živu ogradu možete formirati od različitih vrsti biljaka, i listopadnih i zimzelenih, a oblike možete formirati ovisno o vašim željama. Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće ili jesen.
Balkonske ograde
Balkonske ograde se također izrađuju od svih vrsta materijala, a izbor naravno ovisi o arhitekturi, vrsti objekta kao i materijalu i boji fasade. Uz sve navedene materijale postoje i zidane ograde, npr. s porobetonom koji je zahvalan jer je lagan, a može se i kombinirati s inoxom, drvom, staklom ili staklenom opekom.

Pretraži

Back to Top