Osnažite svoj imunitet

Hrana, Zdrav život Komentari isključeni za Osnažite svoj imunitet 20

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. To su u prvom redu razne baktrije i virusi, ali i slobodni radikali.


Imunološki sustav je interaktivni sustav između nas i okoline i kada on dobro funkcionira nećemo oboljeti bez obzira na napad raznih uzročnika. Isto tako kada ne postoji ta ravnoteža odn. kada naš imunološki sustav preagresivno reagira na našu okolinu javljaju se razne alergije i autoimune bolesti.
Izloženost stresu, kao i prerađena hrana bogata zasićenim mastima, šećerom i rafiniranih ugljikohidratima te slab unos voća i povrća znatno oslabljuju naš imunitet. Tada se javljaju česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor.
Cijeli je niz tvari koje blagotvorno djeluju na naš imunitet poput nezaobilaznih vitamina i minerala (posebno vitamini B, C i E i cink), zatim su tu i matična mliječ i brojni pripravci od meda, zeleni i rooibos čaj, biljka echinacea, probiotici, začini kurkuma i cimet te eterična ulja i razni pripravci od njih, alge i ljekovite gljive…
Posebno bih ipak istaknula nekoliko prirodnih tvari koje u posljednje vrijeme postaju sve traženije zbog svojih izuzetnih svojstava i kompleksnog i blagotvornog djelovanja na cijeli organizam:
Aronija – izuzetna biljka koja zbog sastava bogatog polifenolima, taninima, flavonoidima i antocijanima ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem. Podiže opće stanje imunološkog sustava i djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno. Osim toga primjenjuje se ikod cijelog niza poremećaja krvožilnog sustava, dijabetesa, poremećaja hormona posebno štitnjače, probavnog i urinarnog trakta.
Graviola – biljka koja pomaže u liječenju karcinoma. Bogata bioaktivnim tvarima od kojih se oslabljeli imunološki sustav brzo oporavlja i postaje djelotvorniji u obrani organizma. Također vraća vitalnost, a kada se uzima preventivno snažno podržava optimalno funkcioniranje imunološkog sustava.
Ulje crnog kima – snažan imunomodulator, učinkovito kod liječenja svih vrsta alergija te kod mnogih autoimunih bolesti. Jača imunitet, djeluje protuupalno, kod parazita, gljivica, virusa, ali i kod još niza drugih poremećaja. Djelovanje crnog kima je prvenstveno u vraćanju ravnoteže i zato je redovno korištenje ulja crnog kima kao svakodnevnu preventivu najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Ječmena trava u prahu – sadrži sve vitamine i minerale, a uz to ugljikohidrate, proteine, lipide, klorofil i enzime. Prirodni je izvor beta-glukana čije je snažno djelovanje na imunitet, čak i kod teških bolesti znanstveno potvrđeno. Aktivira djelovanje B limfocita i T-stanica, a također je i vrlo moćan antioksidans. Osim toga smanjuje kiselost organizma.
Kokosovo ulje – hladno prešano djevičansko kokosovo ulje sadrži visok udio laurinske masne kiseline, koja je ujedno i glavni sastojak majčinog mlijeka i ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Sadrži zasićene masnoće koje su izvrstan izvor energije, a ne sadrži loše trans masne kiseline.
Irena Penić, mr.pharm.
Više na: Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top