Osvoji ovlaživač zraka Ardes Phobos

Dom, Nagradne igre Komentari isključeni za Osvoji ovlaživač zraka Ardes Phobos 14

EMA d.o.o. i Promo 21 pripremili su za vas nagradnu igru u kojoj možete osvojiti ovlaživač zraka s aromaterapijom Ardes Phobos. Zima ima mnoge čari, no uz nju često vežemo i tegobe poput prehlade, promuklosti, suhoće kože i usta.


Dobitnica nagrade je: Sandra Opačić
Čestitamo dobitnici i zahvaljujemo svim sudionicima ove nagradne igre.
Utjecaj vlage na zdravlje zimi
Zar doista tmurno zimsko vrijeme tako loše utječe na vaše raspoloženje? Ili je razlog možda u zimskom računanju vremena, pa zato pred kraj radnog dana potpuno iscrpljeni dolazite u topli dom? Prehlade, šmrcanje, kihanje, promuklost, suhoća kože i usta su sasvim normalne zimske pojave, zar ne? Točan odgovor glasi: doista jesu!
No, poznavajući uzročnike navedenih tegoba, vrlo lako ih možete ukloniti i time vaš, ali i život vaše obitelji učiniti zdravijim i ugodnijim.
Zašto se problemi javljaju zimi?
Zima ima brojne čari i mnogima je najdraže godišnje doba. No, uz nju se često vežu već navedene tegobe. Uzrokuje ih suhi zrak kao posljedica zagrijavanja zatvorenih prostora, stambenih i uredskih. Naime, zagrijavanjem se zrak u zatvorenim prostorima suši i relativna vlažnost zraka se smanjuje na iznimno niski postotak. Pri zimskim, nižim vanjskim temperaturama pada i ispod 20%, što je vrlo opasno po ljudsko zdravlje.
Pritom su dišni organi najviše na udaru. Niska relativna vlažnost zraka uzrokuje sušenje sluzokože sinusa, nosa i ždrijela, i uz djelovanje drugih zagađivača u zraku, dodatno je oštećuje. Takva sluzokoža prestaje biti obrana od štetnih mikroorganizama i često je podložna upalama te pridonosi općem slabljenju organizma. To najneugodnije osjećamo ujutro, kada se probudimo suhih usta i grla, odnosno nakon dužeg boravka u prostoriji sa niskom vlagom zraka.
Međutim, veliki deficit vlage uzrokuje i druge probleme. Uništavaju se slike i druga umjetnička djela, rasušuju parketi i namještaj, tepisi, odjeća i druga tekstilna vlakna uslijed suhoće zraka lako pucaju i stvaraju veće količine prašine.
Osjetilna temperatura, odnosno temperatura kod koje se ugodno osjećamo boraveći u nekom zatvorenom prostoru, u direktnoj je vezi sa vlagom zraka. Naime, što je zrak suhlji to je potrebnija viša temperatura u prostoru, kako bi osjećaj ugode bio jednak nižoj temperaturi, ali sa višom vlagom zraka. Stoga je održavanje preporučenog, normalnog stanja relativne vlage od 45-50%, ekonomski vrlo isplativo kroz uštede u grijanju.
Kako otkloniti posljedice suhog zraka?
Posljedice suhog zraka je najbolje ukloniti eliminirajući sam uzrok. Dakle, zrak je potrebno ovlažiti.
Važno je naglasiti da često provjetravanje stambenih i uredskih prostorija zimi ne povećava vlagu u prostoru. Štoviše, vlažan vanjski zrak (često visoke rel. vlage od 80% i više) koji otvaranjem prozora uđe u prostor, zagrijavanjem se opet osuši na nezdravo nizak postotak relativne vlage. Stoga se time postiže upravo suprotan efekt od željenog uz dodatni gubitak toplinske energije.
Zrak je moguće ovlažiti na 2 načina: priručnim sredstvima i ovlaživačem zraka.
Priručna sredstva, kao stavljanje posudice s vodom ili mokrih ručnika na radijatore su nepraktična te vrlo slabog učinka, uslijed malog kapaciteta ishlapljene vode. Najbolje rješenje je postavljanje ovlaživača zraka u stambeni i uredski prostor. Naravno, i ovdje, kao i u brojnim drugim slučajevima, vrijedi pravilo da su skuplji uređaji u pravilu bolji i dugoročno isplativiji.
Prilikom izbora je važno obratiti pažnju na način kojim uređaj ovlažuje zrak. Pri tome su na izbor 3 principa ovlaživanja: parni, ultrazvučni i ishlapljivački.
Kod parnog principa zrak se ovlažuje sterilnom parom, a kao „manu“ možemo navesti veću potrošnju električne energije nego kod ostala dva principa. Prednost je što se koristi obična, vodovodna voda, a uređaj se povremeno očisti od kamenca. Često takvi uređaji imaju i mogućnost aromaterapije, odnosno dodavanja eteričnih ulja na izlazu pare iz uređaja. Primjer takvih uređaja su modeli Paco i Phobos, talijanskog proizvođača Ardes. Mišljenje da su parni ovlaživači obično niže kvalitete opovrgava njihovo dvogodišnje jamstvo.
Ultrazvučnim principom se ovlažuje znatno racionalnije i problema ne bi trebalo biti ukoliko se koristi demineralizirana ili destilirana voda. No, ukoliko se koristi obična (tvrda) voda iz vodovoda, dolazi do nezgodnog i nezdravog taloženja kamenca na namještaju i ostalim predmetima u prostoru, ali i na plućima osoba koje borave u prostoriji.
Ovlaživanje ishlapljivanjem vode ekonomičan je princip ovlaživanja, nešto skupljeg održavanja uslijed potrebe zamjene filtera koji najčešće služe kao medij sa kojeg se voda ishlapljuje. Na taj način kamenac se taloži na filter, čime se znatno olakšava upotreba vodovodne, netretirane vode. Takvi uređaji mogu imati i dodatne filtere za pročišćavanje zraka, što je svakako važno za održavanje zdrave mikroklime u prostoru. Najkvalitetniji ishlapljivački uređaji na našem i svjetskom tržištu su oni švicarske tvrtke Defensor, modeli PH15 i PH28, koji se nalaze primjerice u većini hrvatskih muzeja i galerija.
Uz ovlaživanje, svakako je iznimno bitna i ionizacija zraka, koja omogućuje stvaranje prirodne, zdrave atmosfere obogaćene negativnim ionima kisika.
Više o postizanju kvalitetne mikroklime stambenih, uredskim i ostalih prostora pogledajte na www.ema.hr, gdje se nalazi i web shop sa besplatnom dostavom na području cijele Hrvatske. Stjepko Špoljarić, direktor EMA d.o.o.
EMA d.o.o. Martićeva 38, Zagreb, Tel: 01/ 455 27 07, Tel/fax: 01/ 455 27 08
E-mail: ema@ema.hr

Pretraži

Back to Top