Paket o ljubavi V.B.Z.-a

Nagradne igre Komentari isključeni za Paket o ljubavi V.B.Z.-a 12

Valentinovo je praznik zaljubljenih, stoga smo u suradnji s V.B.Z.-om pripremili 2 x 2 paketa prigodnih knjiga a to su Zaljubljeni duhovi – Komercijalne priče za široke mase te Moja antologija hrvatske ljubavne poezije Branislava Glumca.


Zoran Krušvar – Zaljubljeni duhovi
Komercijalne priče za široke mase
Ova knjiga priča mirne duše mogla se zvati »o ljubavi i ljuvenoj žudnji« u ljudima i njihovim svjetovima. Zoran Krušvar, naime, pametno, smjerno i britko gađa u molsku tipku za najšire općinstvo – ljubav u najužem i najširem smislu, ali bez pretencioznih bajanja i instrospektivnih unutarnjih solilokvija. Naprotiv, i u »ljubavnim pričama za mladež«, i u »ljubavnim pričama za starež«, jasnom i dinamičnom rečenicom te zanimljivim dijalozima autor dosita hrani gladna čitateljska usta, koja jednom nabasavši na »ljubavnu po Krušvaru«, bivaju vazda iznova gladna novih priča.
U najuspjelijim od ovdje sakupljenih priča, autor precizno markira naše opće predodžbe o ljubavi, nipošto se ne libeći patetike kad mu ona sjedne na pripovjedačku kartu, još manje »sentiša«. Ljubav je u Krušvarovim pričama počesto instrumentalizirana društvenom zbiljom. Ona je mnogokad tehnološki neodrživa, što bi se reklo, ali, s ironijom ili bez nje, to nije nimalo propitno s obzirom na duh vremena i nedođiju u kakvoj žive protagonisti autorovih priča.
Ljubav je, rekosmo, instrumentalizirana, i to nam se, štoviše, čini posve prirodno. Stoga neka nas nimalo ne čudi autorovo prividno podilaženje društvenom ukusu i tematska zloporaba novovjekih ljubavnih jada. Neka nas ne smetaju svi ti ovovjeki wertheri. Jer, oni su tu oko nas, znamo za njih i, ruku na srce, počesto patimo s njima.
Branislav Glumac – Moja antologija hrvatske ljubavne poezije
S primjerenim uzbuđenjem (velim ovo bez patetike!) sačinjao sam ovu antologiju. Začeh je s Matošem, Ujevićem, Krležom i A. B. Šimićem, kao očevima moderne hrvatske literature u cjelini. Činio sam po svome ukusu i nepoljuljanom poznavanju sveokupne (i ljubavne!) hrvatske poezije.
Mogao sam i bez crva grižnje više pjesnika uvrstiti: likovno rečeno kretao sam se okvirima suhoga ruba. Pa i kartezijanski: manje je pokatkad više. Nije baš sve bilo ni lako ni jednostavno…
Četiri književna naraštaja čine ovu knjigu. Razlikovno po mnogo čemu, a ponajviše po leksičkoj i metričkoj slobodi. No ono primarno motivsko izvorište, crpna ćutilna bušotina, rekao bih, da im je gotovo ista. Dakle: prvi je naraštaj onaj Matošev/Ujevićev, Krležin/Šimićev (u koji, dakako ulaze i tek mrvičak mlađi Krklec, Tadijanović, Cesarić itd.); drugi onaj Kaštelanov/Paruničin; treći Krugovaši; četvrti Recentni naraštaj od 1970. naovamo, (Razlogovci, Quorumaši), koji se na neki tihi način prožima s Krugovašima, naravno sa svim mogućim inovacijskim odmacima.
Mogli bismo uvjetno ponuditi i peti međunaraštaj, u koji ulaze oni pjesnici koji su svoj zavjetni pjesnički credo vozili samstveno, posve po strani, udaljeni od svih grupa i koterija; među njima ima itekako jakih, vertikalnih, osobnosti i glasova…
No, ostaje: neka čitatelj sam odabire pjesme koje će zavoljeti, pjesnike koje će poštovati. Konačno, ovo je za nj i njegova antologija! Meni je apostrofirati one važne, međašne, točke u amplitudi od 110 godina ljubavnih nježnosti i krikova, tame i sumračja, tjelesnosti i bestjelesnosti, ali i svih onih umbrastih i molskih ljepota koje stihom, izričajem, bivaju pretvorene, usuđujem se reći, i u same vrhove globalne ljubavne lirike! Branislav Glumac
Dobitnici paketa su:
Marija Margetić
Ivan Valent

Pretraži

Back to Top