PAPILLON u Prvoj projekciji na 15. Filmskoj reviji mladeži

Kultura Komentari isključeni za PAPILLON u Prvoj projekciji na 15. Filmskoj reviji mladeži 14

Priča je to o životu drvene igračke koji započinje ranom bistričkom zorom, a završava u smiraju dana među Lazanjskim brežuljcima. Kulminacija života leptira u zvuku je i lepetu desetaka igrački leptira upravljanih djecom po glavnom bistričkom trgu.


U nizu uspješnih projekcija na filmskim festivalima dokumentaraca u Zagrebu (9. RAF, 19. Dani hrvatskog filma, 5. Međunarodni festival filma&videa – Sesvete), kratki dokumentarni film Papillon autorice Marte Jakopec (16) iz Marije Bistrice uvršten je i u Prvu projekciju natjecateljskog programa koja je na rasporedu 9. rujna, odmah nakon svečanog otvaranja ovogodišnje 15. filmske revije mladeži i 3. Four river film festivala koji se održavaju u Karlovcu od 9. do 12. rujna.
Papillon, koji se nalazi među 39 odabranih filmova, je priča o drvenom leptiru, igrački koja je prošla kroz ruke tisuće djece i čija se tradicija darivanja prenosi s koljena na koljeno… Priča je to o životu drvene igračke koji započinje ranom bistričkom zorom, a završava u smiraju dana među Lazanjskim brežuljcima. Kulminacija života leptira u zvuku je i lepetu desetaka igrački leptira upravljanih djecom po glavnom bistričkom trgu.
A lepet krila drvenog leptira – tradicionalne igračke iz Marije Bistrice, čije je umijeće izrade kao kulturni fenomen uvršteno i na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine – bio je motiv i inspiracija mladoj autorici za snimanje dokumentarca. Glazbu za film napisali su Hrvoje Forko i Andreas Šala.
Film je nastao 2009. u produkciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture «SINTOMENT» iz Marije Bistrice, unutar video radionice, jedne od etapa multimedijalnog projekta 800 slika Marije Bistrice, a pod stručnim vodstvom četiri mlade dramske umjetnice – Tene Bošnjaković, Ive Mrkić, Dijane Protić i Ive Šolić te voditeljice projekta Bernarde Cesar.
Ovogodišnja 15. Filmska revija mladeži i 3. Four river fim festival održavaju se od 9. do 12. rujna u Karlovcu u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, a svečano otvaranje je u 20 sati u Zorin domu.
Udruga Sintoment
Ivanka Bičak

Pretraži

Back to Top