Pčelarstvo – Srpanj

Hobby Komentari isključeni za Pčelarstvo – Srpanj 11

Velike vrućine i suše oslabljuju pčelinje paše. Bez padalina i vlažnosti tla i zraka vegetacija nije više bujna. Lučenje nektara se smanjuje.
Ukoliko u blizini pčelinjaka nema tekuće vode, moramo pčelama osigurati pojilice, sa čistom i svežom vodom.
U protivnom, ukoliko padne dovoljno kiše, nakon prvog otkosa na livadama raste nova generacija livadnih trava koje mogu znatno pridonjeti paši.
Vrućine nepogodno djeluju na rad u košnici, pa cijela zajednica stagnira u razvoju.
Potrebno je sve zajednice dobro pregledati. Zamijeniti stare matice, ako nisu dosad zamijenjene, presložiti okvire, ocijeniti količine rezervne hrane.
Ako u ovo doba zajednice nemaju oko 10-15 kg rezervne hrane, moraju se početi prihranjivati.
Zbog vrućina pčele su ljute i sklone grabežu. Prilikom rada sa košnicama moramo biti dodatno oprezni, jer je za grabež najčešće kriv sam pčelar zbog neopreza. Preglede je potrebno svesti na minimum, odnosno osigurati pčelama potreban mir da iskoriste posljednje paše do kraja.
Najvažnija paša u srpnju je suncokretova. Suncokret cvijeta od polovice, pa do kraja srpnja. To je jednogodišnja biljka, visine do 2 metra, sa velikim listovima i velikom cvjetnom glavom na kojoj se nalazi i do 1500 cjetova. Cvatnji pogoduje stabilno vrijeme sa više vlage u jutro i navečer. Kiša prekida medenje.
Suncokretov med je jantarnožute boje, slabog mirisa, pomalo trpkog okusa. Vrlo brzo kristalizira.
Osim suncokreta, u srpnju je važna i livadna paša. Medenju livade pogoduje vlažno i toplo vrijeme. Spomenimo i višegodišnji biljku, grimiznih cjetova skupljenih u grozdove, Ciganjsko perje. Ona cvate u srpnju i kolovozu, jako je medonosna, med je žute boje, ugodna mirisa i spada u kvalitetnije vrste meda.

Pčelarski pribor i oprema : Probus d.o.o.
https://www.promoizlog.net/index.php?id=47&tx_ttnews[tt_news]=224&cHash=a556b450e9557861263188c5e8bc0ea1

Pretraži

Back to Top