Perunika (Iris)

Vrt Komentari isključeni za Perunika (Iris) 25

Iris je čest stanovnik naših vrtova. Saznajte više o njemu.

Vrijeme cvatnje je od svibnja do srpnja. Iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka rastu uski, uspravni i sabljasti listovi. Cvjetna stabljika naraste i do 1,50 m visoko i obično ima dva do tri cvijeta na krajevima cvjetne stabljike. Cvjetovi se sastoje iz 6 u dva reda poredanih cvjetnih listova od kojih je vanjski svinut a unutarnji uspravan. Cvjetni listovi su najčešće plave boje, pri dnu sa žutim ili bjelkastnim mrljama i prevučeni ljubičastim žilicama.
U grčkoj mitologiji piše kako je božica Iris, kao glasnica bogova, dugom šarala s visina prenoseći poruku na zemlju. Tamo gdje bi duga dotakla tlo izrastao bi iris, vjerojatno svaki put druge boje.Isto bi se događalo i na mjestu gdje bi munja staroslavenskog boga Peruna pogodila zemlju.U starom Egiptu perunika je bila kraljevski i božanski simbol, a staroegipatski vladari držali su je kao žezlo u ruci, pokazujući njome svoju moć i uzvišenost.
Hrvatska perunika Iris croatica je endemična vrsta u Hrvatskoj. Tipično razvijeni oblici hrvatske perunike pojavljuju se u svijetlim šumama hrasta medunca i crnog graba.Pojedine vrste perunika upotrebljavaju se i u farmaciji te pri izradi parfema.

Pretraži

Back to Top