Planinarski izlet – „100 žena u planinu“

Hobby Komentari isključeni za Planinarski izlet – „100 žena u planinu“ 31

U svrhu promicanja planinarstva i predstavljanja rada udruge OSMICA iz Karlovca organiziran je planinarski izlet na najviši vrh Učke i istarskog poluotoka, vrh Vojak. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara.

Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji. Izletu se odazvalo 50-tak članova društva i Hrvatskog planinarskog saveza koji su po prekrasnom sunčanom vremenu, za 5 sati, obišli kružnu stazu od planinarskog doma na Poklonu do vrha Vojak te nazad na dom poučnom stazom Plas koja prolazi samim vršnim grebenom Učke.
Greben Učke je po svom geološkom postanku te rijetkim endemičnim biljnim i životinjskim vrstama od iznimnog značaja i vrijednosti za geo i bioraznolikost Republike Hrvatske. Prilikom uspona na vrh susreli smo se i sa raznovrsnim klimatskim prilikama i uvjetima: od suhih gustih šuma tipične primorske bukve sa rascvjetanim proljetnicama do snježnog mjestimično zaleđenog ledenog pokrova.

Izlet je organiziran u sklopu akcije 100 žena u planinu te su dvije najmlađe sudionice stare tek 5 godina a najstarija 72 godine. Vodič izleta bila je Mira Valio (0914550241) a pomoćnici Vitomir Murganić i Ivan Valio.

Za sudionike izleta organizirana je i prigodna tombola gdje su imali prilike osvojiti vrijedne nagrade. Sljedeći izlet društva je na Istarski planinarski put a detalje se može pronaći na www.osmica.hr

Damir Basara

 

 

Pretraži

Back to Top