Pleteni namještaj

Dom Komentari isključeni za Pleteni namještaj 89

Dašak egzotike u vašem domu.

Bambus, mahagoni, ratan i slični materijali su već dugo prisutni u našim vrtovima i terasama u obliku ukusnih garnitura stolaca i stolića, ali sve više ulaze i u naše domove. Na tržištu su sve više prisutni naslonjači, komode, ormari, kreveti, višenamjenske police savršeno dizajnirani i kombinirani sa staklom i zanimljivim jastučićima. Zašto je tako? Sigurno ima više razloga. Riječ je o ručno izrađenom namještaju punog drva koji je praktičan i udoban za upotrebu, skladan i atraktivan za uklopiti u mnoge ambijente.
Bambus
Bambus raste u tropskim i suptropskim područjima južne i jugoistočne Azije. Ima šuplju, ali tvrdu drvenastu stabiljku, može narasti i do 30 metara, a karakteristike njegove stabljike daju namještaju jednu dozu egzotike. U Aziji, gdje mu je domovina ima daleko širu primjenu, a mnogima možda nije poznato da ga koriste i kod izgradnje kuća, mostova, vodovodnih cijevi i niza drugih potrepština u domaćinstvu.
Ratan
Mnogi neupućeni zamjenjuju ratan i bambus. Ratan je biljka iz porodice palmi dok bambus pripada porodici trava. Za izradu namještaja kuha se, a zatim plete kora palme. Za osnovnu konstrukciju namještaja koristi se srž palme (ratana).
Kvaliteta namještaja
Postoji nekoliko karakteristika pletenog namještaja pomoću kojih u trgovini možete provjeriti kupujete li kvalitetan proizvod. Iako na prvi pogled pleteni namještaj izgleda prozračno i lagano, kvalitetan komad namještaja to neće biti. Ako ga možete podići ili pomicati jednom rukom, razmislite još jednom što vam se nudi. Uostalom ako Vam stolce ili stol ruši svaki nalet vjetra, treba li Vam to?
Kad prođete dlanom po kvalitetnom namještaju ne smije vas grebati.
Želite li biti sigurni da je konstrukcija čvrsta,a spojevi pravilni, na lagani udarac ne smije škripati i ljuljati se.
Trendovi
Danas je trend živjeti u skladu s prirodom pa tako na tržištu možete naći :
– ručno izrađenu lampu od prirodnih materijala
– tepih od ratana
– tepih od morske trave
– parket od bambusa
– zavjese od prirodnih materijala
– drveno posuđe…
Izvor: www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top