Pogledajte predstavu "Ružni" u Zorin domu

Događanja, Kultura Komentari isključeni za Pogledajte predstavu "Ružni" u Zorin domu 13

U srijedu 14. ožujka u 17.00 i 20,00 sati u Zorin domu bit će izvedena drama Ružni Mariusa von Mayenburga u režiji Jerneja Kobala. Nova predstava varaždinskog HNK upozorava na današnju bolnu opsjednutost izgledom, ljepotom i mladošću.


Hrvatska premijera ove predstave bila je 20. siječnja 2012. U današnjem pojednostavljenom svijetu u kojem je sve manje prostora za osjećaje, stremljenje k istom idealu vodi do gubitka identiteta. Marius von Mayenburg, rođen u Münchenu 1972., slovi za jednog od najprodornijih njemačkih autora mlađe generacije, u svom tekstu Ružni tematizira tri želje, gotovo opsesije, koje danas kroje društvene događaje i sudbinu pojedinca: želju za bogatstvom i tržišnim uspjehom, želju za lijepim i mladim izgledom te želju za jedinstvenosti i individualnosti.
Postavlja pitanja karijerizma, ponosa, standardizacije i pseudoindividualnosti na prvi pogled kao glavne teme, odnosno kritiku visokog kapitalizma koji slijedi logiku: jedinstven je samo onaj tko je lijep i mlad i takav može biti financijski uspješan. Istovremeno, onaj koji je financijski uspješan, lako si priušti intervencije koje mu omogućuju lijep i mladolik izgled.

U igri se tkaju i prelijevaju prizori i različite uloge istih glumaca, a glumci Robert Plemić, Ivica Pucar, Barbara Rocco i Mitja Smiljanić, vođeni mladim slovenskim redateljem Jernejem Kobalom, s osobitim veseljem suočili su se sa dramaturški izazovnim dramskim predloškom.
Rezervacije na broj tel.: 614 952
Gradsko kazalište "Zorin Dom" Karlovac – www.zorin-dom.hr

Pretraži

Back to Top