Poliklinika VURA – “Mi vidimo vaše zdravlje”

Zdrav život Komentari isključeni za Poliklinika VURA – “Mi vidimo vaše zdravlje” 138

Poliklinika VURA zdravstvena je ustanova registrirana za radiologiju, radioterapiju i onkologiju, neurologiju i neurokirurgiju. Radiološka djelatnost (MR) obavlja se u prostorijama poliklinike u sklopu Opće bolnice Karlovac (nalaze se desno od “hitnog ulaza”).


Najsuvremenijim dijagnostičkim uređajem za magnetsku rezonancu, Siemensovim Magnetomom Essenza 1.5 T, vrlo precizno, a za pacijente brzo i ugodno, tim istaknutih specijalista utvrdit će i stručno obrazložiti Vaš radiološki nalaz.
Ugodna sugovornica u ovom broju Promo izloga bila nam je ravnateljica poliklinike Vura dr. Ankica Radić – Vukić, spec. radiolog. O samoj Poliklinici Vura, magnetskoj rezonanci kao i uslugama pročitajte više u ovom intervjuu.

PI: Recite nam nešto više o magnetskoj rezonanci i liječničkom timu poliklinike Vura?

Magnetska rezonanca (MR) je izrazito osjetljiva i složena dijagnostička metoda, a za njenu primjenu u medicini podijeljeno je 6 nobelovih nagrada u posljednjih dvadesetak godina. Snimanje magnetskom rezonancom način je “gledanja” u unutrašnjost čovjekova tijela. Umjesto štetnih X-zraka (kojima se služi rendgen) MRI skener koristi se magnetizmom i radio-valovima kako bi stvorio iznimno oštre i vrlo pregledne snimke Vaše glave, kralježnice, dojki, žila, živaca i ostalih organa ili dijelova Vašeg tijela.
MRI sistem sastoji se od snažnog magneta s radioodašiljačem i prijamnikom.
Ti uređaji prikupljaju podatke o tijelu i pretvaraju ih u sliku – razlikujući zdravo od oboljeloga. To je ujedno i znanstvena osnova za naš moto: “MI VIDIMO VAŠE ZDRAVLJE”. Važno je razumjeti da magnetska rezonanca nije radiološki uređaj i ne zrači tijelo koje snima te da ima mnoge prednosti u odnosu na ostala radiološka snimanja, npr. RTG ili CT (kompjuterizirana tomografija). Najšira primjena oslikavanja magnetskom rezonancom je kod degenerativnih, tumorskih i upalnih bolesti mozga i kralježnice, odnosno u neurologiji i ortopediji. Kako su današnje sekvence snimanja kod magnetske rezonance znatnije uznapredovale, danas je MR izvrsna dijagnostička metoda i u ginekologiji i kod bolesti unutrašnjih organa. Drugim rječima svi dijelovi ljudskog tijela dostupni su ovom aparatu, a neke dijelove tijela npr. kralježnicu možemo oslikavati u jednom prikazu, tj. u cijelosti. Magnetska rezonanca svakako je najpoželjnija metoda oslikavanja za djecu te za mlađe osobe koje su u tzv. “fertilnom razdoblju”, jer se time izbjegava za tijelo inače štetna doza X-zračenja.
U našem liječničkom timu su prof. dr. sc. Miroslav Vukić, spec. neurokirurg, doc. dr. sc. Marko Radoš, neuroradiolog i interventni radiolog, dr. Dina Miklić, spec. radiolog i dr. Ana Baškot, spec. radiolog. U samoj poliklinici uz mene tu su jedan inžinjer medicinske radiologije sa iskustvom rada na uređaju za magnetsku rezonancu te Nives naša tajnica i “katica za sve”, diplomirani inžinjer biokemije.
Ja sam inače u OB Karlovac na odjelu radiologije radila osam godina, a mentor mi je bila dr. Ana Baškot. Dobar dio specijalizacije sam odradila u Zagrebu i položila specijalistički ispit u Vinogradskoj bolnici.

PI: Kako pacijentima pomaže “vaša” magnetska rezonanca?
Naš Magnetom Essenza 1,5 T pripada potpuno novoj generaciji visoko-rezolucijskih uređaja za snimanje i dijagnosticiranje pomoću magnetske rezonancije. Proizveden je 2010. godine u Njemačkoj – u Siemensu, svjetskom lideru MR tehnologije.

Ovaj najsuvremeniji dijagnostički uređaj pacijentima Poliklinike VURA omogućuje brzo i ugodno snimanje, a timu naših istaknutih specijalista vrlo precizno i stručno obrazloženje radioloških nalaza.

Konstrukcija i tehnološka rješenja koja su primijenjena u razvoju ovog uređaja, pri snimanju više ne zahtijevaju “zatvaranje pacijenta u bučnu i klaustrofobičnu kapsulu” pa će, osim tijekom snimanja glave, taj dio tijela ostati izvan magnetskog dijela uređaja.

Tehnologija Leading TimTM (Total imaging matrix) koju primjenjujemo pri snimanju ne samo da skraćuje vrijeme obrade pacijenta, nego mu olakšava i smještaj u MR uređaj. To smanjuje prosječno vrijeme snimanja našim uređajem na 20-tak minuta.

PI: Kakva je priprema za MR snimanje i što vam pacijenti moraju reći prije snimanja?
Nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Pacijent prije pregleda može jesti i uzeti svoje lijekove (osim ako liječnik nije drugačije savjetovao). Za neke vrste MR snimanja potrebno je kontrastno sredstvo. Za snimanje preporučujemo udobnu odjeću bez metalnih patentnih zatvarača i drugih metalnih dijelova.
MR snimanje nije invazivni proces i UGLAVNOM JE bezopasno. No, s obzirom na to da se pacijent tijekom snimanja NALAZI cijeli ili dijelom tijela u vrlo snažnom magnetskom polju, mora nam reći ima li u organizmu medicinske uređaje ili bilo kakve metalne dijelove.
Morate nas upozoriti i jeste li u drugom stanju. Iako se MR snimanje može bez većeg rizika koristiti tijekom trudnoće, mi ćemo ga nastojati izbjeći u prvom tromjesečju.
PI: Koje su sve MR usluge Poliklinike VURA?
MR glave i kralježnice
Neurološka MR snimanja glave i kralježnice istražuju od mogućih tumora mozga do hernijacija diska kralježnice visoko kvali-tetnim morfološkim i funkcionalnom tehnikama. Mogućnost spektroskopije, tj. analize tkiva bez uzimanja uzoraka tkiva iz mozga, može razlučiti da li se radi o tumorskoj bolesti ili nekoj upalnoj bolesti. Ovakvu mogućnost u Hrvatskoj daju jedino još dva MR uređaja u Zagrebu.

Angiografija (snimanje žila)
MR angiografija – snimanje krvožilnog sustava – otkriva bolesti žila širokim spektrom tehnika koristeći napredne uglavnom nekontrastne metode. Potpuno neinvazivna pretraga, niti kontrast ne dobijete u venu.

MR djece
MR djece u “VURI” nudi izuzetno dobre snimke zahvaljujući djeci prilagođenim protokolima obrade koji koriste sigurne tehnike ultra-brzog snimanja i kompenzacije pokreta tijela. Pedijatri u OB Karlovac znaju dobro kakva je korist od ovog uređaja.

MR tijela (unutrašnjih organa)
MR snimanja unutarnjih organa vrlo su ugodna, tijekom snimanja pacijent može slobodno disati, a u najvećem broju slučajeva daje bolje rezultate od endoskopskih tehnika pretraga. Za istaći je da je kontrast u najvećem broju slučajeva nepotreban.

Ortografija (MR kostiju i tetiva)
MR ortografija posebno prilagođenim programom snimanja precizno oslikava povrede tetiva i kostiju, odnosno njihove akutne i degenerativne bolesti. Najbolji prikaz meniskusa. Nužna pretraga prije gotovo svih artroskopskih ortopedskih zahvata.

MR u onkologiji
MR u onkologiji poseban je program snimanja bez kojeg je danas nezamislivo rano otkrivanje različitih tumora, raka, nadzor odgovarajućih terapija i kontrola oporavka nakon složenih operacija.
PI: Poruka za kraj?
Za pregled ne bi trebali čekati da se npr. ukočite ili postanete nepokretni ili ne daj bože neke druge promjene. Želite li izbjeći velik broj pretraga, moja je preporuka napraviti MR pregled prije kako bi se prevenirala bolest i kako bi reagirali na vrijeme, jer magnet je takav i on registrira i one male promjene koje su vidljive i prije nego se bolest razbukta, a drugim dijagnostičkim sredstvima nisu vidljive. Takvim pregledom se smanjuje i invalidnost pacijenata, a smanjuju se i troškovi za zdravstvo u cjelini. Moram istaći da je MR fascinantna dijagnostika i u budućnosti će se sve više i više koristiti.
Naš je cilj poboljšanje zdravstvene zaštite za sve građane Karlovca i Karlovačke županije kao i susjednih regija i županija. Za tu svrhu posjedujemo sofisticiranu tehnologiju i sofisticirana znanja koja su Vam na raspolaganju. Ukoliko želite saznati detaljnije odgovore na svoja pitanja ili pak zatražiti dodatna objašnjenja u svezi s pretragama, molimo Vas da nam se bez ustručavanja obratite telefonom ili e-poštom. I na kraju ne zaboravite, “MI VIDIMO VAŠE ZDRAVLJE”.
Više informacija:
Poliklinika Vura – Radiološka MR djelatnost
Opća bolnica Karlovac, Andrije Štampara 3
47 000 Karlovac
tel: 047 658 088, 658 087
faks: 047 658 085
Sjedište: Petra Preradovića 5, 47 000 Karlovac
e-pošta: [email protected]
www.poliklinika-vura.hr

Pretraži

Back to Top