Porin Classic – trijumf prijateljstva s glazbom

Glazba Komentari isključeni za Porin Classic – trijumf prijateljstva s glazbom 13

Na svečanoj dodjeli diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, u KD „Vatroslav Lisinski“ u ponedjeljak 09. svibnja, doznali smo pobjednike u ukupno 11 kategorija. Bila je to večer iskrenog i toplog prijateljstva s vrhunskom glazbom.


Na svečanoj dodjeli diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, u KD „Vatroslav Lisinski“ u ponedjeljak 09. svibnja, doznali smo pobjednike u ukupno 11 kategorija. Bila je to večer iskrenog i toplog prijateljstva s vrhunskom glazbom.
Prvi od nekoliko emotivnih vrhunaca priredbe nastupio je dodjelom Porina za životno djelo proslavljenom violinistu, maestru Josipu Klimi. U ime teško bolesnog, velikog Pepija, nagradu je preuzeo njegov sin Bojan Klima.

Tri Porina – za najbolji album klasične glazbe i one za produkciju i snimku osvojio je album "Glazba… prijateljstvo" klarinetistice Marije Pavlović, pijanistice Martine Filjak i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva Mlinca. Najbolju skladbu klasične glazbe napisao je Davorin Kempf, a izvedbu ostvario mladi udaraljkaš Filip Merčep, veliki miljenik publike.

Posebno emotivni trenutci bile su i dodjele Porina za najbolji album i izvedbu jazz glazbe. Njih je za album "From Moscow to L.A." dobio Boško Petrović – Neven Frangeš Duo. Sjajni jazz pijanist Neven Frangeš i cijela dvorana zahvalili su nedavno preminuloj legendi jazza za zajedničke dionice na jedinstvenom umjetničkom putovanju. Najbolju skladbu jazz glazbe, "Kolo", zajedničkim je snagama stvorio jazz combo Borna Šercar’s Jazziana Croatica, još jedan dokaz kvalitete domaćeg jazza.
Dodjela je započela izvedbom uvertire opere Porin, po prvi put u povijesti diskografske nagrade koja nosi ime po slavnom djelu Vatroslava Lisinskog.
Za ovu prigodu veliki maestro Miljenko Prohaska napravio je i novi aranžman te uvertire, kojeg su u velikom finalu, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, izveli svi glazbenici koji su nastupili tijekom večeri.
Viktor Vidović, Marija Pavlović, Filip Merčep, Zagrebački kvartet, Matija Dedić i Borna Šercar’s Jazziana Croatica oduševili su Lisinski. Trio Neven Frangeš, Primož Grašič i Mario Mavrin odao je počast preminulom prijatelju i velikanu jazza Bošku Petroviću, izvedbom njegove skladbe "Valse for Jazz Mama". Posebni gosti večeri, sopranistica Adela Golac-Rilović i duo slavnih gitarista – Petrit Çeku i Zoran Dukić, uveličali su slavlje glazbe svojim izvrsnim nastupima.
Imena pobjednika bila su najstroža tajna sve do trenutka proglašenja u dvorani Lisinski.
Tako će biti i na završnoj dodjeli diskografske nagrade u Biogradu, u nedjelju 15. svibnja. 18. Porin, od najboljeg domaćeg materijala, spreman je za još jedno veliko slavlje – pridružite mu se.

Pretraži

Back to Top