Porin Classic 09. svibnja u „Lisinskom“

Glazba Komentari isključeni za Porin Classic 09. svibnja u „Lisinskom“ 9

Porin Classic, dodjela nacionalne diskografske nagrade u kategorijama klasike i jazza, održat će se u zagrebačkoj KD “Vatroslav Lisinski” 09. svibnja 2011. od 20:30 minuta.


Bit će to glazbena večer za pamćenje. Program obiluje izvedbama zbog kojih će svaki ljubitelj klasike i jazza poželjeti biti u „hramu hrvatske glazbe“, kako se s pravom naziva naša slavna koncertna dvorana.
Prvi put u 18 godina postojanja nagrade Porin nastupit će Simfonijski orkestar HRT-a i prvi put na toj priredbi izvesti uvertiru opere po kojoj je nagrada dobila ime: Porin, Vatroslava Lisinskog.
Glazbeni dio dodjele nagrada pripast će uglavnom višestruko nominiranim glazbenicima, koji su u 2010. snimili najzapaženija djela klasike i jazza: Viktor Vidović, Marija Pavlović, Filip Merčep, Zagrebački kvartet, Matija Dedić, Borna Šercar’s Jazziana Croatica i mnogi drugi vrhunski glazbenici.
Trio Neven Frangeš, Primož Grašič i Mario Mavrin svojom će izvedbom „Valse for Jazz Mama“ odati počast preminulom velikanu jazza Bošku Petroviću, s kojim su desetljećima nastupali.

Poseban trenutka večeri svakako će biti dodjela Porina za životno djelo našem proslavljenom violinistu svjetskog glasa, maestru Josipu Klimi. Nagradu će u njegovo ime primiti njegov sin, Bojan Klima.
Poslasticu predstavlja i gostovanje dvaju svjetski poznatih imena: gitaristi Zoran Dukić i Petrit Çeku po prvi će put nastupiti zajedno upravo na Porin Classicu!

Iznenađenje za kraj bit će i sasvim nov aranžman uvertire Porina, iz pera velikog maestra Miljenka Prohaske. Taj će „šlag na torti“ u zajedničkoj izvedbi ujediniti sve – i klasične i jazz glazbenike.
Voditelji dodjele nagrada dodatna su garancija za vrhunsku večer: uz Mariju Kuhar Šoša, nagrađivanu mladu sopranisticu i nositeljicu zapaženih uloga u zagrebačkom HNK-u, tu je i Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski i neumorni promicatelj klasične glazbe. U skladu sa sloganom Porina, „od najboljeg domaćeg materijala“, voditelje će odjenuti vrhunska hrvatska modna kuća „Estare Culto“.
I Đani Stipaničev, voditelj dodjele nagrade u Biogradu, pokazat će u njihovom odijelu da su glazba i moda idealan spoj.
Svi ljubitelji Porin Classica, i kako Dražen Siriščević voli reći, „oni koji će to tek postati“, karte za ovu gala večer mogu nabaviti i u slobodnoj prodaji od ponedjeljka, 02. svibnja na blagajni KD Lisinski. Budući da je njihov broj ograničen, preporučamo da požurite.
Ukoliko ne uspijete osigurati svoje mjesto u dvorani, utješite se i uživajte pred televizorom: Porin Classic bit će direktno prenošen na 2. programu HRT-a.
Središnja dodjela diskografske nagrade Porin u ostalim kategorijama dogodit će se 15. svibnja u Biogradu na Moru. Tad ćemo doznati i koja je od 6 pjesama pobjednik u kategoriji Hit godine, za koju glasa publika. 18. Porin je ove godine punoljetan i izrađen od bračkog kamena. Uvjerite se i sami kako je s godinama naša najprestižnija glazbena nagrada dobila „na težini“ ali i dalje ostala glazbena „fešta“ bez premca.

Pretraži

Back to Top