Porin Classic

Kultura Komentari isključeni za Porin Classic 12

Šibensko kazalište – 8.5.2010.
Nastup Simfonijskog orkestra HRT-a uz Maksima Mrvicu kao solista, dirigent Mladen Tarbuk

Ovogodišnji Porin Classic, dodjela Diskografskih nagrada Porin u kategorijama klasike i jazza, koji se drugu godinu zaredom događa u Šibenskom kazalištu, zamišljen je kao afirmacija Šibenika kao grada glazbe. Ta će se afirmacija u subotu, 8. svibnja, ostvariti na više razina: kroz promociju koncertnih ambijenata grada, uspješnih glazbenika koji su rođeni upravo u njemu te promociju vrijednosti koju Šibenik nosi iz povijesti. Porin Classic 2010. događat će se u kazalištu, na otvorenoj pozornici i u franjevačkoj crkvi.
Glavni je događaj sama ceremonija dodjele nagrada u kazalištu, no za Šibenčane najatraktivniji će biti glazbeni dar Porina gradu domaćinu: koncert na pozornici Ljetnog kina na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem MladenaTarbuka uz Maksima Mrvicu kao solista. Sam koncert i izravan prijenos na HTV-u počet će upravo tu, pod otvorenim nebom uz Simfonijski orkestar i Narodnu glazbu iz Šibenika koji će zajedno odsvirati uvodnu glazbenu temu Porina.
Istovremeno imamo još jedan glazbeni događaj: višestruki laureat međunarodnih natjecanja, vrhunski mladi orguljaš rođen u Šibeniku 1980. godine, Pavao Mašić nastupa u franjevačkoj crkvi sa svojim gostima među kojima je i sopranistica Valentina Fijačko. Premda u crkvi postoje dvoje orgulje, Mašić će svirati na vrijednim povijesnim orguljama koje je 1762. izgradio glasoviti graditelj, rodom također iz okolice Šibenika, Petar Nakić.

Ceremonijal u kazalištu, čije glazbene brojeve iznose nominirani glazbenici među kojima su Gabi Novak, Anđelko Krpan, Nada Majarić, Matija Dedić, Tamara Coha Mandić, Dijana Grubišić Ćiković, Gudači Simfonijskog orkestra HRT-a i maestro Pavle Dešpalj, ide u cijelosti u izravnom prijenosu na Prvom programu HTV-a, s početkom u 20.15 sati, a u ostala dva događanja uključivat ćemo se povremeno. Bit će to prava glazbena fešta, spektakl ozbiljne glazbe koja će pokazati da može biti itekako zabavna.
Voditelj Porina Classic 2010. je Dražen Siriščević

Pretraži

Back to Top