Poznati karlovački obrt kožne galanterije i kišobrana Šporčić obilježava 55 godina rada

Moda i ljepota Komentari isključeni za Poznati karlovački obrt kožne galanterije i kišobrana Šporčić obilježava 55 godina rada 26

U samom centru karlovačke zvijezde, u Radićevoj ulici nalazi se obrt “Kožna galanterija i kišobrani Šporčić” koja ove godine obilježava 55 godina rada. Donosimo vam intervju s vlasnikom obrta Darkom Šporčićem.


Poštovani gospodine Šporčić, predstavite nam vaš obrt od samih početaka pa do danas.

D.Š.
Sve je započelo davne 1955. g. dolaskom mog oca Slavka u Karlovac u kojem je nedostajala kišobranarska djelatnost pa je on kao izučeni kišobranar osnovao obrt za izradu i popravak kišobrana. Počeo je sa radom u 15 metara kvadratnih u Gundulićevoj 1 na Korzu u zgradi poznatijoj kao Bundeshaus, a početkom 1965. g. preselio je obrt u Radićevu 16 gdje se nalazimo i danas. Od 1972. g. proširena je djelatnost na izradu i popravak kožne galanterije.
Početkom 1991. g. otac Slavko i majka Milka odlaze u mirovinu i ja preuzimam obrt. Tada i počinju najteže godine obrta gdje je uslijed ratnih zbivanja primarno bilo opstati na tržištu. I u ovoj kriznoj i recesijskoj godini naš obrt obilježava 55 godina neprekidnog djelovanja i to je u jednoj tako deficitarnoj struci kao kišobranstvo veliki uspjeh.
Naš je obrt specifičan jer radim i kao dizajner, krojač, trgovac, aranžer – znači sve, od čistača do direktora. U biti u jednoj osobi objedinjeno je gotovo 10-ak različitih zvanja i poslova a to itekako iscrpljuje i traži mnogo energije.

Recite nam nešto više o asortimanu koji nudite na tržištu.

D.Š.
Osim kišobrana uglavnom se baziramo na kožnoj galanteriji u što se podrazumijevaju ženske i muške torbe, remeni, novčanici, etuiji za ključeve, naočale… Imamo i odličan suvenir program s grbom grada Karlovca koji vrlo često završi u Americi, Australiji, Kanadi. Uz ovaj asortiman istaknuo bi kao srodno kišobranima da u ponudi imamo i štapove za šetnju vrhunske kvalitete i čvrstoće za starije osobe ili za pomoć pri hodanju prilikom ozljeda.
Osim stručnosti koja je posljedica školovanja i dugogodišnjeg iskustva kod nas kupac dobije i objašnjenje i savjet uz bilo koje pitanje vezano uz naš posao. Na većinu naših proizvoda izdajemo garanciju od godinu dana, a kvalitetni kožni remeni ili torbe moraju “izdržati” i po 10-ak godina, a i duže. Zasigurno ne bismo mogli opstati na tržištu 55 godina da iza nas ne stoji kvaliteta.

Koje usluge nudite svojim kupcima?

D.Š.
Kroz ovih 55 godina u našem obrtu gotovo i da nema stvari koje nismo popravljali, a da je barem djelomično vezana uz kožnu galanteriju. Raspon je priličan – od sitnica poput futrolica za ključeve, mjernih instrumenata i sl. preko razne opreme za motocikle do opreme za hokej, streličarstvo, a već smo popravljali čak i takve stvari kao što su dječja kolica, lutke, kape, šatori i dr. Montaža drukera na jakne ili gumba na hlače je već gotovo standardna, a o izradi po narudžbi bolje da i ne govorim, jer je tu zbilja bilo svega i svačega.
Interesantno je da smo mi obično posljednji kojima se obraćaju za pomoć kad iscrpe sve druge mogućnosti, pa nerijetko moramo popravljati i nestručne pokušaje onih koji su pokušali prije nas.

Recite nam nešto o pogodnostima plaćanja.

D.Š. Za iznose preko 500 kuna odobravamo prodaju na rate ako imate karticu Karlovačke banke. Za plaćanje gotovinom preko 500 kuna dajemo 10% popusta. Kod nas možete plaćati i svim drugim karticama kao što su: Visa, Diners, American…
Vezano uz našu obljetnicu planiramo tijekom cijelog 12 mjeseca za naše vjerne kupce dodatne popuste do 30% na pojedine artikle. Svaki dan popusti u prosincu kako bi se odužili građanima Karlovca radi kojih smo i opstali ovih 55 godina.

Koji su vam planovi?

D.Š. Kišobranarstvo je definitivno zanat u izumiranju i da moj pokojni otac nije 1972. g. proširio djelatnost na kožnu galanteriju vjerojatno niti obrt ne bi mogao opstati.
Želim razviti moderni obrt koji ima za cilj preuzeti vodeću ulogu u županiji sa asortimanom kvalitetne kožne galanterije i kišobrana. Znanje i iskustvo imamo pa nema sumnje da se to kroz nekoliko godina ne bi moglo i ostvariti.
Šporčić, Kožna galanterija i kišobrani
Radićeva 16, Karlovac, Tel: 047/ 615 905

Pretraži

Back to Top