Prednosti POROTHERM PROFI opeke

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Prednosti POROTHERM PROFI opeke 16

POROTHERM PROFI opeka iznimnih toplinskih karakteristika precizno je brušena s obje strane kontroliranim kompjuterskim procesom. Zidanje opeke je vrlo jednostavno, brzo i precizno. O Porotherm Profi sustavu gradnje rekao nam je Bojan Milovanović, dipl.ing.građ. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za materijale.


Energetska učinkovitost jedan je od glavnih smjerova u kojem se razvija građevinarstvo u svijetu. U nedostatku resursa, povećana se pažnja pridaje učinkovitom korištenju raspoloživih materijala i energije.
Ukoliko se problem promatra u svjetlu energetske učinkovitosti Porotherm Profi opeka, u usporedbi s drugim opečnim proizvodima, ima puno nižu toplinsku provodljivost. Time se izravno utječe na smanjenje potrebne debljine toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, ili uz jednaku debljinu toplinske izolacije uz primjenu Porotherm Profi opeke smanjuje se potrebna godišnja energija za grijanje i hlađenje u zgradama.
Doprinos smanjenju koeficijenta prolaska topline zida izvedenog Porotherm Profi sustavom gradnje, daje i smanjenje udjela sljubnica u ukupnom volumenu zida, kao i zamjena vapneno-cementnog morta s Dryfix ljepilom.
Osim provođenja topline kroz zidove vanjske ovojnice zgrade, potrebno je promatrati i neželjene ventilacijske gubitke topline, koje je potrebno što više smanjiti. Samo smanjenje se postiže izvedbom zračne barijere, za koju je u slučaju zida nužna kvalitetna gradnja i potpuno popunjavanje vertikalnih i horizontalnih sljubnica, a što se osigurava Porotherm Profi sustavom.
Dodatno smanjenje potrošnje energije moguće je postići ukoliko vanjska ovojnica ima veliku sposobnost akumulacije topline. Akumulacija topline je svojstvo građevnog dijela zgrade da može prihvatiti dovedenu mu toplinu, u sebi je akumulirati i kod hlađenja prostora ponovno je predati tom prostoru.
Velika akumulacija topline Porotherm Profi sustava omogućava da se temperatura zraka u prostoriji, kod privremenog prekida grijanja, značajnije ne smanji. Također u ljetnom periodu, u slučaju velike akumulacije topline zida temperatura zraka u prostoriji neće značajnije porasti čime se štedi energija za hlađenje.
Korištenjem predgotovljenih polumontažnih ugaonih elemenata te nadvoja ovog sustava građenja, moguće je smanjiti utjecaj toplinskih mostova te time izbjeći kondenzaciju vodene pare i razvoj gljivica i plijesni na unutrašnjoj površini zidova.
Porotherm Profi opekarski blokovi uz činjenicu da koriste manje gline u proizvodnji, imaju bolja toplinska svojstva pri upotrebi gotove zgrade doprinose održivoj gradnji. Razvijeni cjeloviti sustav sa svim detaljima rezultira i do 50% bržom gradnjom u odnosu na klasičnu gradnju.

Tatjana Basar, ovlaštena arhitektica – Projektni biro 2A d.o.o. Karlovac, (predsjednica Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac)
Opeka je kao prirodan i ekološki materijal uvijek aktualna i nezamjenjiva u gradnji, posebno obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, dječjih vrtića i sličnih objekata u kojima su važni ugodnost, zdravlje, ali i troškovi održavanja. U današnjoj težnji i nas projektanata i investitora da gradimo zgrade s niskom potrošnjom energije, masivna gradnja jedna je od čestih opcija. Sistem gradnje s Porotherm Profi opekom osigurava ujednačenu visoku kvalitetu zida, jer nema reški od cementnog morta koje su ranije bile toplinski najslabiji dio zida. Svi potrebni dodatni elementi od opeke (nadvoji, kutni elementi…) dodatno poboljšavaju toplinska svojstva zida i čine gradnju bržom, jednostavnijom, preciznijom i urednijom. Lijepo je projektirati koristeći razrađeni sustav koji omogućava rješavanje svih bitnih detalja na zgradi. Vršenje stručnog nadzora manje je stresno, jer traženu kvalitetu dobivamo i sa različitim kategorijama izvođača.
Zbog energetske efikasnosti, minimalnih koeficjenata toplinske provodljivosti, zdrave klime, iznimne trajnosti i ništa manje važne tradicije na našim prostorima, kuća od opeke i dalje predstavlja željeni standard većine naših investitora.
Ivan Pogačić, vlasnik Zidarskog obrta Domus
Porotherm Profi koristim iz razloga što je ugradnja precizna, lakša i brža, bez škarta. Koristimo manje fizičkog rada, lakše odrađujemo transport i samim time štedimo na vremenu. Mogu navesti da za posao koji smo prije koristili 6 do 8 djelatnika, sada je dovoljan majstor i jedan pomoćni radnik. Osobno sam s pomoćnim radnikom u jednom danu sazidao jednu etažu objekta u količini od cca 1100 komada blokova.
Svakako bih istaknuo i novitet EPS ugla koji je odlično rješenje i njegovom upotrebom nema više toplinskih mostova i gubitka energije koja je danas kupcu najbitnija.
Alen Prpić, direktor AP gradnja
Zbog uštede energije i visoke kvalitete koju kupci očekuju, preporučujem Porotherm Profi blok jer je to jedina formula gdje se ostvaruje povoljna cijena i potrebna kvaliteta.
Kupac uštede ostvaruje na zidanju objekta, ali ne treba zanemariti ni uštede materijala koje se ostvaruju naknadno – kod izrade fasade i nanošenja žbuke u interijeru koristimo daleko manje materijala. Te uštede omogućuju visokoenergetska svojstva bloka i sama kvaliteta proizvoda koji na sebi nema nedostatke koje u ostalim fazama treba ispravljati, npr. da bi ostvarili energetski razred "A" potrebno je svega par centimetra izolacije, a kod drugih tipova proizvoda debljina fasade mora biti minimalno 14 cm (stiropora ili vune ) da bi dostigla ista svojstva.
Prednosti POROTHERM PROFI opeke i Dryfix extra ljepila
POROTHERM PROFI opeka prirodan je i ekološki prihvatljiv proizvod, izrađen od prirodnih proizvoda glina, pijesak i piljevina, a nakon eksploatacije se može reciklirati.
Zidovi zidani POROTHERM PROFI opekom uz korištenje Dryfix.extra ljepila osim što se izgrade doslovno preko noći, imaju i 30% bolje toplinske karakteristike.
POROTHERM DRYFIX.extra je turbo rješenje za obradu POROTHERM brušene opeke. Umjesto debelog sloja morta horizontalne sljubnice lijepe se izuzetno čvrsto s Drayfix.extra ljepilom za POROTHERM PROFI opeku.
Tim izvanredno brzim i suhim DRYFIX.extra načinom obrade brušene opeke moguće je bez prekidanja zidati i u zimi do -5źC.
POROTHERM DRYFIX.extra je ljepilo vrlo jednostavno za rukovanje i u svako vrijeme odmah spremno za korištenje. Time su mješalica i veliki transportni te manipulativni troškovi nanošenja morta definitivno stvar prošlosti.
Čista gradilišta, jednostavna logistika, brzo i jednostavno zidanje omogućuju ekonomično građenje u svako doba godine.
Wienerberger
Buidling Material Solutions
Tehnička podrška: 047/694 117, 694 115
www.wienerberger.hr

Pretraži

Back to Top