Predstava Cicibela u Zorin domu

Događanja, Kultura Komentari isključeni za Predstava Cicibela u Zorin domu 8

U četvrtak 10. veljače s početkom u 20 sati, u Zorin domu održati će se monodrama Cicibela u izvedbi Vlaste Knezović, a obzirom da se ipak radi o Miljenku Smoji – ostatak teksta prepustiti ćemo Đermanu Senjanoviću.


“Kako god okreneš, sve se svodi na matematiku. Zbrojiš godine, pomnožiš ih s brigama, podiliš s nostalgijon i vratiš se korijenima. … Vlastu Knezović nikad nisan upozna, a sto puti mi je došlo da je zagrlin. Ono kad je igrala Marijetu u Velo Misto, bilo joj je tridesetak godin, ja san je gleda u one velike oči i bila mi je najlipša i najdraža na svitu, jer su u njoj bile sakrivene sve one splitske cure za kojima san uzdisa po Bačvicama i Pjaci. I evo je Vlasta došla u najlipje godine, kad te zrelost nauči procidit život kroz najfiniji filter, i onda se sve svede na djetinjstvo i zavičaj.
Puknu te rodna kuća, dida, baba, otac, mater, uvala, more, škrape i ježinci. I jezik ti se vrati. Riči koje su te bole kad bi ti ih dida izgovara, sad ti zvonidu ka najlipja muzika. Pružiš ruku, vazmeš bilo koji Smojin libar, i eto te u ditinjstvo. Sve oživi. I dida i baba, i dvor i koze, i dica iz ulice, balun, vatalo i kukalo… Sve ti se vrati. Mirisi, vitar, valovi… Tako je i Vlasta dugo skupljala u prsi, a onda je stavila sve Smojine knjige oko sebe, stala je tražit, podcrtavat, spajat… I onda je iz nje buknilo i napisala je “Cicibelu”. Mrvu je rasfriškala s današnjicon, ali nije se tribala puno trudit. Sve je to uvik isto. Gospodi pinezi, a pobasjemu svitu utjeha u pismi i njokima. I evo nas ovod. Smojin tekst, Cicibelina mudrost, Marijetina gluma i Vlastina režija. Ne more falit.” – iz programske knjižice monodrame “Cicibela”, Đermano Ćićo Senjanović
Pametnome dosta, zato u četvrtak pravac Zorin dom, Smoje vas čeka.
Gradsko kazalište "Zorin Dom" Karlovac – www.zorin-dom.hr

Pretraži

Back to Top