Predstavljamo: poznati karlovački obrt kožne galanterije i kišobrana Šporčić

Moda i ljepota Komentari isključeni za Predstavljamo: poznati karlovački obrt kožne galanterije i kišobrana Šporčić 28

U samom centru karlovačke zvijezde, u Radićevoj ulici nalazi se proizvodno-trgovački obrt “Kožna galanterija i kišobrani Šporčić” koji uspješno posluje već 59 godina.


Ugodni sugovornik i domaćin bio nam je vlasnik obrta Darko Šporčić.
Poštovani gospodine Šporčić, predstavite nam vaš obrt od samih početaka pa do danas.
D.Š.
Sve je započelo davne 1955. g. dolaskom mog oca Slavka u Karlovac u kojem je nedostajala kišobranarska djelatnost pa je on kao izučeni kišobranar osnovao obrt za izradu i popravak kišobrana. Počeo je sa radom u 15 metara kvadratnih u Gundulićevoj 1 na Korzu u zgradi poznatijoj kao Bundeshaus, a početkom 1965. g. preselio je obrt u Radićevu 16 gdje se nalazimo i danas. Od 1972. g. proširena je djelatnost na izradu i popravak kožne galanterije.
Početkom 1991. g. otac Slavko i majka Milka odlaze u mirovinu i ja preuzimam obrt. Tada i počinju najteže godine obrta gdje je uslijed ratnih zbivanja primarno bilo opstati na tržištu. Naš je obrt specifičan jer radim i kao dizajner, krojač, trgovac, aranžer – znači sve, od čistača do direktora. U biti u jednoj osobi objedinjeno je gotovo 10-ak različitih zvanja i poslova a to itekako iscrpljuje i traži mnogo energije.

Recite nam nešto više o asortimanu koji nudite na tržištu.
D.Š.
Osim kišobrana uglavnom se baziramo na kožnoj galanteriji u što se podrazumijevaju ženske i muške torbe, remeni, novčanici, etuiji za ključeve, naočale… Imamo i odličan suvenir program s grbom grada Karlovca koji vrlo često završi u Americi, Australiji, Kanadi. Uz ovaj asortiman istaknuo bi kao srodno kišobranima da u ponudi imamo i štapove za šetnju vrhunske kvalitete i čvrstoće za starije osobe ili za pomoć pri hodanju prilikom ozljeda.

Osim stručnosti koja je posljedica školovanja i dugogodišnjeg iskustva kod nas kupac dobije i objašnjenje i savjet uz bilo koje pitanje vezano uz naš posao. Na većinu naših proizvoda izdajemo garanciju od godinu dana, a kvalitetni kožni remeni ili torbe moraju “izdržati” i po 10-ak godina, a i duže. Zasigurno ne bismo mogli opstati na tržištu 59 godina da iza nas ne stoji kvaliteta.
Koje usluge nudite svojim kupcima?
D.Š.
Kroz ovih 59 godina u našem obrtu gotovo i da nema stvari koje nismo popravljali, a da je barem djelomično vezana uz kožnu galanteriju. Raspon je priličan – od sitnica poput futrolica za ključeve, mjernih instrumenata i sl. preko razne opreme za motocikle do opreme za hokej, streličarstvo, a već smo popravljali čak i takve stvari kao što su dječja kolica, lutke, kape, šatori i dr. Montaža drukera na jakne ili gumba na hlače je već gotovo standardna, a o izradi po narudžbi bolje da i ne govorim, jer je tu zbilja bilo svega i svačega.
Interesantno je da smo mi obično posljednji kojima se obraćaju za pomoć kad iscrpe sve druge mogućnosti, pa nerijetko moramo popravljati i nestručne pokušaje onih koji su pokušali prije nas.

Recite nam nešto o pogodnostima plaćanja.
D.Š.
Za iznose preko 500 kuna odobravamo prodaju na rate ako imate Maestro karticu. Za plaćanje gotovinom preko 500 kuna dajemo 10% popusta. Kod nas možete plaćati i svim drugim karticama kao što su: Visa, Diners, American…

Koji su vam planovi?
D.Š.
Kišobranarstvo je definitivno zanat u izumiranju i da moj pokojni otac nije 1972. g. proširio djelatnost na kožnu galanteriju vjerojatno niti obrt ne bi mogao opstati.

Želim razviti moderni obrt koji ima za cilj preuzeti vodeću ulogu u županiji sa asortimanom kvalitetne kožne galanterije i kišobrana. Znanje i iskustvo imamo pa nema sumnje da se to kroz nekoliko godina ne bi moglo i ostvariti.
Kožna galanterija i kišobrani
• Radićeva 16 Karlovac
• 047 615 905
Tradicija i kvaliteta u izradi i popravcima kišobrana i kožne galanterije

Pretraži

Back to Top