PREDUHITRITE LJETO!

Hrana, Moda i ljepota Komentari isključeni za PREDUHITRITE LJETO! 35

Rastom temperatura raste i izloženost naše kože negativnim vanjskim utjecajima. Štetno djelovanje očituje se u promjenama na koži koje mogu biti bezazlene do onih koje traže dodatno lječenje. Kako biste izbjegli nuspojave, kožu morate zaštititi i iznutra.

U tom kontekstu važan je odabir pravilne prehrane. U nju je uključen tanjur bogat antioksidansima koji sprječavaju starenje kože i djeluju protuupalno. No, vrlo je teško pojesti toliku količinu hrane da se postigne djelotvorna koncentracija pa se preporučuje uključiti u prehranu i standardizirane dodatake prehrani. U tu svrhu najbolji izbor su beta karoten i astaksantin.

BETA KAROTEN
Spada u skupinu karotenoida i ima snažno antioksidativno djelovanje. Ljudski ga organizam može pretvoriti u vitamin A, pa ga zato često nazivaju i provitamin A. Ima važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja UV zraka, jer povećava količinu pigmenta melanina. Pri odabiru kvalitetnog beta karotena potrebno je naglasiti da je prirodni oblik najbolji jer ga tijelo najbolje prepoznaje i apsorbira. Bogat izvor beta-karotena je žuto i narančasto povrće i voće te tamnozeleno lisnato povrće. Ipak, od prirodnih izvora najviše beta karotena sadrži alga spirulina. Važno je napomenuti da je kožu potrebno pripremiti unaprijed, pa se uzimanje beta karotena preporučuje nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.
ASTAKSANTIN
Astaksantin je crveni pigment. Po kemijskoj strukturi vrlo je sličan beta-karotenu. Ipak male razlike u strukturi čine velike razlike u kemijskim svojstvima. Najbolji prirodni izvor astaksantina je mikroalga H. pluvialis koja u svojim stanicama sadrži više od 80% astaksantina. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost i zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV zračenjem. Ističe se snažnim djelovanjem na smanjenje upala. Može se uzimati prije i tijekom izlaganja suncu. Pokazuje i antialergijsko djelovanje kod alergije na sunce. Također djeluje na elastičnost kože, ima anti-age učinak, a dobar je izbor i kod hiperpigmentacije.


PHARMA&BIO
Vladimira Nazora 4, Karlovac,
Tel.: 047 649 921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14
Pharma&Bio Facebook

Pretraži

Back to Top