Preventivne aktivnosti u prometu povodom početka školske godine

Djeca, Događanja Komentari isključeni za Preventivne aktivnosti u prometu povodom početka školske godine 7

Za najmlađe osnovnoškolce u Karlovačkoj županiji – svih 1.144 učenika prvih razreda koji će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu, Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije osigurao je obasjavače za pješake – krijesnice, koje osiguravaju vidljivost pješaka po mraku i u uvjetima smanjene vidljivosti, a njihovo bljeskanje automatski poziva vozače na smanjenje brzine, povećanu pažnju i oprez.


Početkom školske godine znatno se povećava broj djece u prometu te je nužno posebnu pažnju posvetiti njihovoj sigurnosti, obzirom da su upravo djeca jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.
Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine naglašava potrebu kontinuiranog educiranja djece o propisima i sigurnom kretanju u prometu te povećanja svjesnosti kod svih sudionika u prometu o prisutnosti najugroženijih skupina.
U cilju promjene ponašanja sudionika u prometu spomenuti Program kao jednu od konkretnih mjera definira stalno promicanje obveze osvjetljavanja (reflektirajuće materije) pješaka i biciklista, dok Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredbom članka 127. propisuje da je pješak, koji se kreće kolnikom, dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Zakon predviđa kaznu u iznosu 300,00 kuna za postupanje suprotno citiranoj odredbi.
Sukladno navedenome, za najmlađe osnovnoškolce u Karlovačkoj županiji – svih 1.144 učenika prvih razreda koji će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu, Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije osigurao je obasjavače za pješake – krijesnice, koje osiguravaju vidljivost pješaka po mraku i u uvjetima smanjene vidljivosti, a njihovo bljeskanje automatski poziva vozače na smanjenje brzine, povećanu pažnju i oprez.
Krijesnice će učenicima biti podijeljene suradnji sa Policijskom upravom karlovačkom u okviru preventivne akcije u prometu koju ista već tradicionalno provodi početkom školske godine.
Više informacija: www.krijesnica.info

Pretraži

Back to Top