Proman – Vaš partner za opremanje skladišnih hala metalnim regalima

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Proman – Vaš partner za opremanje skladišnih hala metalnim regalima 17

Imamo konkurentnu cijenu i kvalitetan europski proizvod i sve ovisi o nama jesmo li na dobrom putu i da li ćemo ga uspjeti još više plasirati na tržištu.


Tvrtka Proman d.o.o. na hrvatskom tržištu je prisutna od 2006. Osnovna joj je djelatnost opremanje skladišnih hala metalnim regalima, a do danas su realizirali niz manjih i većih projekata. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, uspješno i sigurno korača u nove poslovne izazove. Na čelu tvrtke je Ivan Kardum, koji se u ugodnom razgovoru, između ostalog, dotaknuo aktualne gospodarske situacije, budućnosti skladišnih regala i logistike te pojasnio koja su načela dobrog poslovanja, kako se grade kvalitetni odnosi i zašto je tvrtka pouzdan partner.

Poštovani gospodine Kardum, molimo Vas da nam za početak ukratko opišete razvojni put i najznačajnije razvojne smjerove Proman grupe.
I.K.:
Proman d.o.o. osnovan je 2006. godine, kao partnerstvo između tvrtke Kardum d.o.o. i češke tvrtke Proman. Naziv Proman proširen je na 10-ak zemalja Jugoistočne i Istočne Europe (Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunjske), a u nekoliko drugih zemalja imamo predstavnike pod vlastitim imenima. Mi koji radimo pod imenom Proman partneri smo tvrtke i djelujemo kao grupa, ali nismo čvrsto povezani nego svatko ima svoju samostalnost, uvijek se pomažemo, informiramo, razmjenjujemo iskustva, sastajemo jednom ili dvaput godišnje u Češkoj ili nekoj drugoj zemlji.

Odnosi sa češkim Promanom izuzetno su korektni ne samo poslovno nego i ljudski. Tvrtku su osnovala 4 prijatelja i svih ovih godina su ostali partneri što daje stabilnost i povjerenje svima koji su uključeni u grupaciju Proman. Kasnije su uključili članove svojih obitelji, ali su vrlo brzo prerasli okvire obiteljske tvrtke i imaju svoj odjel razvoja, odjel proizvodnje, odjel prodaje… Na našim okupljanjima je nevjerojatno vidjeti kako njih četvero osnivača funkcionira.
Grupacija Proman nema sama po sebi svu proizvodnju, ona proizvodi dijelove s kojima je konkurentna, u ostalim programima gdje su velike serije oslanjamo se na već postojeće proizvo-dnje u Njemačkoj, Italiji i Češkoj.

U Češkoj se proizvode konzolni regali te baze za pokretne regale. Imamo partnere u Austriji za automatizirane sisteme dok iz Italije uzimamo lakše regale jer su se pokazali kao najpouzdaniji.
U Njemačkoj se proizvode paletni regali, tvornica nam je prepustila tržište istočne i Južne Europe, a Proman je uspio uzeti i dio tržišta u Njemačkoj. Svojim dodatnim dijelovima konkurentniji smo od njemačke proizvodnje, i u kombinaciji sa velikom njemačkom serijskom proizvodnjom uspijevamo ostvariti prednost na tržištu. To je učvrstilo poziciju Promana kao partnera, stabilni smo u realizaciji prodaje za našeg proizvođača, što uvjetuje prihvatljiv rok isporuke. Dakako da i u Hrvatskoj nalazimo partnere koji nam proizvode dijelove koji su manjih serija ili zahtijevaju brzu isporuku.
Na hrvatskom tržištu nudimo sve vrste metalnih regala – za skladišta, arhive i prodajne prostore. Pružamo kompletno rješenje u odnosu na cijeli sistem, optimalni prijedlog, isporuku, montažu i primopredaju kupcu, analiziramo potrebe korisnika i prilagođavamo se veličini prostora, vrsti roba i načinu skladištenja.

Danas se bavimo isključivo prodajom, imamo profesionalne partnere koji nas kvalitetno prate i ne samo da smo uspjeli osigurati kompletno obavljanje posla, već smo i smanjili troškove.
Imamo konkurentnu cijenu i kvalitetan europski proizvod i sve ovisi o nama jesmo li na dobrom putu i da li ćemo ga uspjeti još više plasirati na tržištu.

Iza vas su brojni realizirani projekti, kakva su iskustva i što se najviše traži na našem tržištu?
I.K.: U Hrvatskoj nema puno velikih projekata, malo smo tržište s malim kapacitetima i konkurencija je u ovom segmentu dosta razvijena, od proizvođača iz Slovenije, Italije, azijskih zemalja, kao i domaćih proizvođača, a projekata je rekli bismo za na prste nabrojiti. Nismo htjeli svaštariti na tržištu već smo se razvijali na realnim osnovama i zadržali smo program koji ima matična tvrtka u Češkoj na koju se uvijek možemo osloniti. U našem poslu moramo biti maksimalno pažljivi jer ovaj program regala je roba koja je teška i nezgodna za transport i manipulaciju te montažu.

U realiziranim projektima najviše smo postavili paletnih regala što čini 80 %. Garancija za naše regale je 2 godine, a za veće projekte 5 godina. Upravo ovih dana ističe 5 godišnja garancija u skladištu Bille i tamo nije bilo nikakvih reklamacija i oštećenja, ljudi su radili savjesno. Itekako je važna unutarnja organizacija i brižljiv odnos prema poslu.

Napomenuo bih da mi nudimo ugovor o servisu u garantnom i izvan garantnom roku. Sklapanjem tog ugovora o servisu, kupac dobiva uslugu redovitog godišnjeg pregleda kompletne regalne konstrukcije i time smanjuje rizik nastanka većih šteta uzrokovanih oštećenjem regala. Nažalost u Hrvatskoj nitko nije prihvatio taj ugovor, a primjećujemo na terenu kada dođe do oštećenja da se u tvrtkama ne vodi evidencija oštećenja, ne zna se kada je nešto napravljeno i tko je to napravio, je li došlo do mehaničkog oštećenja ili zbog nepažljivog rukovanja… U praksi vidimo dosta regala koji su oštećeni i samim time rizični i upravo zbog toga bi trebalo raditi obavezne periodične preglede i popraviti oštećenja kako bi se izbjegle kobne posljedice. U Češkoj servis čini veliki udio u prihodu tvrtke. Svi naši proizvodi imaju ateste i trenutno smo u obnavljanju nekih certifikata.

U svojoj ponudi imate i automati-zirane sisteme, recite nam koja je budućnost skladišnih regala i logistike?
I.K.: Kad govorimo o automatiziranim, mislimo na velike sisteme, na logističke centre, gdje se prati ulaz robe, skladištenje, izlaz robe i komisioniranje, pakiranje i otprema. Zahtjevi suvremene logistike su da se što više skrati potrebno vrijeme za slanje i spremanje materijala u skladištu te da se smanji udjel ljudskog rada, optimizacija zaliha, ušteda troškova skladištenja energije kao i što veća gustoća ispunjenosti skladišta.

Nude se dva sistema sa automatskim uređajima: tipa samohodni kranovi koji izvlače palete ili tipa “Shuttle”, to su vozila koja se pokreću na daljinsko upravljanje i voze palete ili kutije od paletnog mjesta i natrag. Ti se sistemi mogu uspoređivati, mi preferiramo sistem sa “Shuttlom” jer ne idemo na velika samonosiva skladišta, to su ogromne investicije i prelaze naše organizacijske mogućnosti.

Nastojimo s potencijalnim investitorom ili kupcem razgovarati o troškovima i da li im budžet podnosi tu investiciju. Preferiramo građevine do 15 metara i upravo tamo “Shuttle” sistem može svojom brzinom i cijenom koštanja biti efikasniji.

Kako gledate na trenutačnu gospodarsku situaciju u zemlji?

I.K.: Svatko gradi svoju vlastitu ekonomsku teoriju, svi imamo ideju o izlasku iz krize, ali svi ih slažemo od segmenata, od kojih su neki dobri, a neki nisu, teško je izreći kompletan recept. Gorući problem hrvatskog gospodarstva, nelikvidnost i insolventnost tvrtki, koja je u posljednje vrijeme dostigla neslućene razmjere, morat će se riješiti. Mora se uvesti kontrola u svim oblicima, informacije moraju kolati brže kako bi se onemogućilo prevare u poslovanju. Uz gospodarsku krizu 2010. godine nam je i nekoliko prevaranata prouzročilo gubitke i tek smo se u ovoj godini ustabilili. Uz podršku obitelji uspio sam provesti tvrtku kroz krizu i dalje stojim iza svog posla i u vlastitom prostoru, nemam kamo pobjeći.
Pali smo i ostali na nogama, imamo čišću viziju, tražimo konkretan posao i taj posao pokušavamo što bolje napraviti. Pratimo kretanja u poduzetničkim zonama i možemo očekivati da će zbog ulaska u EU doći još investitora koji će ulagati jer dovoljno smo blizu i atraktivni smo, spremni smo platiti kvalitetu.
Nadam se da će i lokalna samouprava i država biti bolje organizirani te da će biti više otvorenih poslova, manje poslova ispod stola te da će javna nabava biti transparentnija.
Kako je moguće da netko nije plaćao PDV, doprinose? Mišljenja sam da mora odgovarati onaj tko se tako ponašao kao i onaj tko mu je pomagao, a ne da nepošteni ostaju u državnoj službi, svi bi podjednako trebali snositi teret krize. Oni nisu svjesni da mi poduzetnici svaki dan mislimo kako ćemo pokriti i njihove i svoje troškove, mi brinemo što ćemo raditi sutra, za godinu, dvije…

I na kraju razgovora, koja bi bila Vaša poruka pouzetnicma i čitateljima našeg časopisa?
I.K.: Mislim da poruka mora biti uvijek pozitivna. Moramo shvatiti gdje smo, ako smo neuspješni u tome što radimo, ili nam ne ide na način kako bi mi htjeli onda ili moramo promijeniti način ili napraviti pomake u asortimanu, djelatnosti, organizaciji…
Treba napraviti pomake i u marketinškom dijelu i probati pokušati naći gdje su kupci nestali.

Dosta toga se brzo mijenja, neki to vide, vižljastiji će shvatiti i hrabro i brzo krenuti. Mi koji se držimo svog asortimana, nadamo se da će ostati potreba za tim što radimo, no možda smo i u zabludi. Osobno nama predstoji angažman kako bi otkrili kupca, a one koji imaju prostora i ideja ohrabrio bih da krenu, ono što se pokazalo možda u početku kao čudni proizvod, a bio je potreban mali klik da se napravi nešto novo i revolucionarno, ili da se jedan proizvod drugačije predstavi ili se na nekom novom tržištu otvaraju mogućnosti, takvi poduzetnici se ne trebaju bojati, jer očito je vrijeme hrabrih i odvažnih koji ne smiju čekati da im dođe kupac i kuca na vrata, moraju sami davati inicijative, pokretati proizvodnju…

Zadovoljan sam što odlično funkcionira veza između češkog Promana i nas, svjetska firma u lokalnim okvirima, neke veće firme u Hrvatskoj to prepoznaju poput Končara, neke vide tu garanciju i sigurnost, nismo ni previše lokalni ni previše svjetski, možda smo najbolji izbor.
Držimo se stalnih partnera, to su isti proizvođači već 15 godina, ne tražimo jeftinije proizvode u Kini i Turskoj, a kada je to moguće pokušavamo i u Hrvatskoj nešto proizvesti, tako smo na primjer za opremanje Bricostora ovdje nabavili željezne palete, što dokazuje da proizvodnja u Hrvatskoj može biti konkurentna.

Treba ostaviti više slobode poduzetnicima, smanjiti opterećenja i samim time ljudi će više investirati. Ako znam da sam slobodan i da mogu kupiti i prodati uz manje troškova onda ću i ja svoj kapital, ono malo što imam investirati. Imam ideja za nečim novim, pokrenuo bih proizvodnju, izgradio organizaciju ili napravio klaster te se uključio u šire projekte, no u današnjim uvjetima, meni kao malom poduzetniku niti jedna banka neće dati novac, jer nemam baze niti nekretnina koje bih mogao založiti.

Kao poduzetnik i kao čovjek s planovima ipak nastojim i bez toga pokazati svoje umijeće i realizirati svoje ciljeve – da uspijemo i postanemo vodeći isporučitelj metalnih regala.
Proman d.o.o.
Hlebinska 1, 10000 ZAGREB
Telefon/telefax: 01/29 21 575
Telefon: 01/29 49 428, 29 49 429, Mob: 098 819 153
www.regali.hr
e-mail: [email protected]

Izvor PROMOGRADNJA B2B časopis
Goran Korać

Pretraži

Back to Top