Prva europska e4 KUĆA OD OPEKE 2020. je završena

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Prva europska e4 KUĆA OD OPEKE 2020. je završena 13

Najveći svjetski proizvođač opeke Wienerberger je sada učinio drugi važan korak prema budućem stanovanju završavajući prvi koncept stanovanja e4 KUĆE OD OPEKE 2020. u Austriji – koncept koji je okrenut prema budućnosti za održivu gradnju opekom. Ovaj pilot projekt smješten u Zwettl u Donjoj Austriji poznat kao austrijski hladni pol (-36.6°C) je planiran i izrađen zajedno sa jednim ambicioznim privatnim investitorom i izvođačem Wienerberger MassivWertHaus-a Franz Schillerom. Dana 16. listopada 2012. prva e4 KUĆA OD OPEKE 2020. je inaugurirana nakon razdoblja izgradnje od približno godinu dana.


e4: Wienerbergerov odgovor na buduće stanovanje. Već 2010. godine Wienerberger je imao viziju realizacije zdravih, energetski učinkovitih i održivih objekata koji su privlačni i troškovno prihvatljivi. Uz tim stručnjaka Wienerberger je tada razvio model objekta – e4 KUĆE OD OPEKE 2020. Ovim inovativnim konceptom udovoljava se svim važećim zahtjevima, uključujući i stroge standarde gotovo nulte potrošnje energije kako se definira od strane Europske Unije što stupa na snagu 2012. godine. “Našim konceptom e4 KUĆE OD OPEKE nudi se obiteljska energetski učinkovita i zdrava kuća koju si obitelji mogu priuštiti. On oslikava sve veću želju mnogih privatnih graditelja da potpomognu klimatsku zaštitu svojim vlastitim planovima gradnje,“ kaže izvršni direktor Heimo Scheuch.
Četiri ključna čimbenika. Sveobuhvatni pristup koncepta e4 KUĆE OD OPEKE se temelji na četiri ključna čimbenika: masivna energetski učinkovita ovojnica objekta izrađena od glinenih blokova (energetska učinkovitost), obnovljivi izvori energije (okoliš), troškovno pristupačna izgradnja i energetski troškovi (ekonomičnost) i jedinstvena udobnost življenja (emocije i zdravlje).
e4 KUĆA OD OPEKE 2020. proizvodi više energije nego što ju potroši. Prva europska e4 kuća je građena najnovijom generacijom Wienerbergovih glinenih blokova sa ugrađenom toplinskom izolacijom koja jamči odličnu toplinsku zaštitu i visoku akumulaciju topline. Moderan sustav grijanja i fotonaponski agregat osiguravaju da 100% potrebne energije budu dobiveno preko obnovljivih izvora energije. Ovakva kuća će čak proizvesti više energije nego što će ju ukućani potrošiti. Ispunjava sve buduće zahtjeve, kao što su energetska učinkovitost, zaštita okoliša, ekonomičnost i iznimna udobnost doma te time udovoljava zahtjevima Uredbe EU-a o energetskoj učinkovitosti objekata za 2020. (Uredba 2010/31/EU).
Austrijski institut za tehnologiju će pratiti ovu kuću u naredne dvije godine. Energetsko planiranje, obračun i evaluaciju su izvršili prof. Klaus Krec sa Sveučilišta tehnologije u Beču i AIT (Austrijski institut za tehnologiju). AIT Institut sada će pratiti kuću u naredne dvije godine kako bi skupio pouzdane podatke o potrošnji i proizvodnji energije kao i čimbenicima kao što su kvaliteta klime prostorije, vlažnost itd. Projekt e4 KUĆA OD OPEKE 2020. subvencionira Austrijski savezni fond za klimu i energiju kao dio programa istraživanja i tehnologije „Nove energije 2020".

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke (Porotherm, Terca) te je tržišni lider glinenog krovnog crijepa (Koramic, TONDACH) u Europi te betonskih opločnika (Semmelrock) u srednjoj i istočnoj Europi. Što se tiče cijevnih sustava (Steinzeug-Keramo keramičke cijevi i Pipelife plastične cijevi), ova tvrtka je jedna od vodećih dobavljača u Europi. Wienerberger je 2011. godine ostvario prihode od 2,024 milijuna Eura i operativnu dobit prije amortizacije, kamata i poreza na dobit EBITDA od 259 milijuna Eura sa 230 pogona

Pretraži

Back to Top