Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga

Auto moto Komentari isključeni za Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga 18

Prvi svjetski „Drive Me“ pilot-projekt autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim cestama švedskog grada Gothenburga, uvelike napreduje. Prvi testni automobili već su na ulicama, a sofisticirana tehnologija automatizirane vožnje pokazuje se uspješnom.


„Testni automobili sada su sposobni samostalno održavati smjer, usklađivati brzinu i funkcionirati u skladu s prometom. To je veliki korak naprijed prema konačnom cilju u kojem će „Drive Me“ automobili biti sposobni kompletnu testnu rutu provesti potpuno samostalno. Tehnologija, koja će se jednostavno zvati Autopilot, omogućava vozaču da funkciju vožnje u potpunosti prepusti samom automobilu,“ pojašnjava Erik Coelingh, tehnički specijalist pri Volvo Car Group.
Ono što projekat „Drive Me“ čini jedinstvenim je činjenica da su u njega uključeni svi ključni igrači: zakonodavci, transportne službe, veliki grad, proizvođač automobila i naravno pravi kupci. Upravo će kupci voziti 100 automobila u svakodnevnim uvjetima na 50 kilometara odabranih cesta u Gothenburgu. U pitanju su tipične prometne situacije koje uključuju vožnju na autoputu i s čestim gužvama.
„To što je rodni grad Volva, Gothenburg, postao svjetska arena autonomnih automobila, pokazuje naše tehnološko vodstvo, ali i posvećenost Švedske u pionirskoj integraciji autonomnih automobila u svakodnevni promet,“ ističe Erik Coelingh.
Zajednička inicijativa
Inovativni „Drive Me“ projekt „samovozećih automobila za održivu mobilnost“, kojeg podržavaju i vladajuće strukture Švedske, djelo je suradnje Volva, švedske transportne administracije, zatim švedske transportne agencije, te Lindholmen Science parka i samog grada Gothenburga.
„Ovaj javni projekt dat će nam vrijedan uvid u socijalne prednosti autonomnih vozila kao prirodnog dijela prometnog okruženja. Pametna vozila su dio rješenja, ali potreban je i širi društveni pristup, kako bi se stvorila održiva mobilnost za budućnost. Vjerujemo da nam međufunkcionalna suradnja može dati potreban poticaj“ zaključuje Coelingh.

Moto-Ris d.o.o.,
Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3821-570, Fax: 01/ 3643-841
Poslovna zona Ciburi, 52000 Pazin, Tel: 052/ 688-259, Fax: 052/ 688-265
www.moto-ris.hr

Pretraži

Back to Top