Prvi hrvatski elektromobil od početka ljeta 2012. napokon na tržištu

Auto moto Komentari isključeni za Prvi hrvatski elektromobil od početka ljeta 2012. napokon na tržištu 12

XD Concept prvi put je predstavljen na prošlogodišnjem sajmu automobila u Ženevi. XD Concept u potpunosti je Hrvatski proizvod, te su sve komponente osim baterija i prednjeg sjedala izrađene upravo kod nas.


Zagrebačka tvrtka Dok-Ing, poznata u svijetu po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje, prihvatila se ambicioznog projekta izrade prvog hrvatskog automobila. Na ideju o izradi električnog vozila došao je Dok-Ingov vlasnik i glavni inženjer Vjekoslav Majetić.

Prototip XD je dvosjed i dugačak je 260 centimetara. O ovom konceptnom automobilu se manje više sve zna, pa tako i da je pokretan dvjema elektro motorima snage 45kW/ 61 KS od kojih je svaki zadužen za pokretanje jednog pogonskog kotača. Oba elektro motora konstantno proizvode najveći okretni moment što je riješeno pomoću kontrolera. Tako pokretani XD potegne do 135 km/h na koliko je njegova brzina trenutno limitirana.
Što se pak ubrzanja tiče XD Concept do stotke dolazi za 7.0 sekundi. Pogonski elektro motori snagu za rad crpe iz litij-željeznih baterija koje su smještene ispod automobila. Kada vam se baterije isprazne automobil možete puniti na kućnoj utičnici za što će vam trebati šest sati, dok se preko trofaznog priključka baterije napune za 2 h.
Pune baterije trebale bi mu po riječima glavnog čovjeka Dok-ing-a Vjekoslava Majetića davati autonomiju od 250 km, no ona će ovisiti dakako i o režimu vožnje koji njeguje njegov eventualni vlasnik.
Sam automobil vrlo je agilan pri vožnji, ali i izrazito tih što je i posve normalno s obzirom da ga pokreću dva elektro motora. Unutrašnjost vozila dovoljno je komforna, a položaj vozačeva sjedala ostavlja dovoljno prostora za putnike na stražnjoj klupi koji neće imati nikakvih problema sa smještanjem svojih nogu. Prostor za prtljagu totalna je nepoznanica ovom automobilu, no pored vozačevog sjedišta ima dovoljno mjesta da ondje odložite stvari koje vam trebaju prilikom odlaska na posao ili pak trening.
Kako će se dalje razvijati priča oko ovog koncepta pokazati će vrijeme. Dok-ing Automotiv ima jasnu viziju proizvodnje prvog hrvatskog elektromobila s nultom emisijom ugljičnog dioksida i biorazgradivosti.

Pretraži

Back to Top