Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije- novi sajam Zagrebačkog velesajma

Događanja, Dom, Gradnja Komentari isključeni za Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije- novi sajam Zagrebačkog velesajma 20

Zagrebački velesajam nalazi se pred novim izazovima i jedan od novih projekata je Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji će se održati od 19. do 23. rujna 2012.godine. Republika Hrvatska je prihvatila obvezu da do 2020.godine koristi 20% energije iz obnovljivih izvora te je svoj zakonodavni okvir iz područja obnovljivih izvora uskladila s okvirom EU.


Na taj način stvoreni su poticajni uvjeti za investiranje u sektor obnovljivih izvora. Trenutno u Hrvatskoj obnovljivi izvori energije, ne uključujući hidroenergiju, daju oko 1,7% ukupno potrebne energije. Procjene hrvatskog energetskog razvoja govore da su potencijalno najznačajniji obnovljivi izvori energije hidroenergija, energija biomase te energija vjetra i sunca.
Nešto više o ciljevima i programu Sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije rekla nam je voditeljica sajma gđa Ružica Matić.
Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije promovira učinkovitu uporabu energije te energetsku održivost sustava, tehničke i tehnološke mogućnosti proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora, uporabu infrastrukturnih kapaciteta u svrhu povećanja energetskog potencijala te trajno smanjivanje proizvodnje stakleničkih plinova kao izravni rezultat primjene takvih rješenja.
Cilj sajma je povećati svijest o korištenju energije i topline iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i mjerama uštede energije.
Koncepcijski sajam se sastoji od izložbenog i konferencijskog programa.
Izložbeni dio prvenstveno je namijenjen građanstvu, obrtnicima i malim poduzetnicima a obuhvaća : energiju biomase/ sustavi grijanja, peleti, bioplin, energiju sunca / solarne kolektore i fotonaponske ćelije i energetsku učinkovitost/učinkovita gradnja
Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, stručni je i poslovni događaj koji otvara i analizira najvažnije teme za hrvatski energetski sektor održati će se 20. i 21. rujna u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
Cilj Konferencije je unaprijediti poslovne prilike i usmjeriti investicije prema projektima energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.
Konferencija je namijenjena poslovnom sektoru – gospodarstvenicima (proizvođačima energije i topline, tvrtkama koje žele primijeniti OIE u svom poslovanju), stručnjacima, investitorima, savjetničkim tvrtkama, poduzetnicima, predstavnicima državne uprave, lokalne zajednice, županija, gradova i općina te istom profilu sudionika u okolnim zemljama regije i EU zone (Italija, Austrija, Njemačka, Belgija, Mađarska, Srbija, Slovenija, BiH, Makedonija, Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Grčka).
S idejom povezivanja stručnjaka čije je znanje preduvjet razvitka društva u cjelini, Konferencija se obraća poslovnom sektoru gdje treba postići sinergiju gospodarstva, politike i znanosti.
Na Konferenciji će se pojasniti zakonodavni okvir odnosno smjernice energetske politike Hrvatske u narednom periodu s mehanizmima potpore za korištenje energije iz obnovljivih izvora s naglaskom na biomasu, geotermalne izvore, solarnu energiju i energiju vjetra.
Na Konferenciji će se predstaviti i aktualni projekti realizirani u Hrvatskoj i regiji s osvrtom na prednosti, ali i poteškoće u realizaciji.
Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se informirati na web stranicama Zagrebačkog velesajma za status sudionika ili tvrtke za sponzora Konferencije.
Zagrebački Velesajam, institucija sa stogodišnjom tradicijom, u funkciji je promocije hrvatskog gospodarstva i mjesto s kojeg će resorna Ministarstva prezentirati smjernice daljnjeg razvoja gospodarstva u ovom slučaju izuzetno važnog segmenta razvoja –energetike. S te strane pozdravljamo uključivanje Ministarstva gospodarstva, Ministarstva graditeljstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva financija, i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u realizaciju ovog projekta.
S obzirom na sve bliži ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju, postoji inicijativa da se uz predsjedanje Ministarstvo gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade RH, g. Radimira Čačića, uoči održavanja Konferencije, 19. rujna na Zagrebačkom velesajmu održi sastanak ministara gospodarstva i energetskog sektora iz regije, pod nazivom REGIONALNA ENERGETIKA ZAGREB 2012 / REZ 2012.
REGIONALNA ENERGETIKA ZAGREB 2012 mjesto je za izravnu promociju hrvatskog znanja i mogućnosti regionalnog tržišta u području proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te ideja i inovativnih ostvarenja u području energetske učinkovitosti.
Regionalni energetski razgovori nužni su radi prilagodbe energetskog tržišta u skladu sa pravilima EU, a sve s ciljem unaprjeđenja energetske sigurnosti i podrške održivom razvoju u široj regiji.
Želimo da Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i ostale sajmove u terminu 19.-23. rujna posjeti što veći broj ljudi. Sve su aktivnosti u tijeku, najave su u tom smislu dobre i nadamo se dobroj realizaciji.
Vidimo se na Zagrebačkom velesajmu!
www.zv.hr/energetika

Pretraži

Back to Top