Sajam vlastelinstva Dubovac 2013.

Događanja Komentari isključeni za Sajam vlastelinstva Dubovac 2013. 11

Želite li zaplesati s dubovačkom vlastelom, pisati glagoljicom i izraditi keramički ćup, sudjelovati na srednjovjekovnom streličarskom turniru, staviti glavu pod krvnikovu sjekiru i sve to u istom danu? Onda posjetite Sajam vlastelinstva Dubovac od 25. do 26. svibnja 2013. godine.


Sajmom, održanim prvi puta 2005. godine, oživljava se na zabavan, ali i poučan način sajamsko okupljanje žitelja Plemenite općine Dubovac iz 16. stoljeća. Mjesto održavanja je atrij srednjovjekovne gradine Dubovac te okolno šetalište i park na brijegu povrh rijeke Kupe. Sajam se održava svake godine u drugoj polovici svibnja ili početkom lipnja, a na njemu se održavaju radionice za učenike osnovnih i srednjih škola te za predškolsku djecu, ali i programi za građanstvo. Proteklih godina ova manifestacija privukla je desetke tisuća posjetitelja.
Osim dvorskih i pučkih igara i viteških turnira te pjesama i plesova srednjovjekovlja, tu možete upoznati i stare izvorne zanate i obrte, kao i običaje i osobitosti nekadašnjeg života ljudi dubovačke općine. Tu su i nastupi gostujućih skupina iz čitave Hrvatske u slikovitim odorama, streličari, vitezovi, bubnjari, sokolari, žongleri, glumačke družine, kao i zabavljači, piše Turistička zajednica grada Karlovca.
U branič kuli, s čijeg vidikovca puca predivan pogled na Karlovac i Pokuplje, izložbena je postava Gradskog muzeja Karlovac o povijesti gradine i vlastelinstva Dubovac, dok vas u atriju gradine čekaju ukusne poslastice, pripremljene po starim, dobrim dubovačkim receptima. Snaga i sklad prostora gradine i romantičan ugođaj s dahom prošlosti probuđuju nježne osjećaje, podsjećaju na mladenačka sanjarenja i prve ljubavi. Djeci bude i razigravaju maštu, nadahnjuju i potiču stvaralaštvo.
Upravo za djecu i mlade, organizatori sajma, članovi udruge Bratstvo svetog Mihovila, priredili su niz zanimljivih radionica koje vode stručni voditelji: streličarstvo, škola glagoljice, keramičarska, bubnjarska, žonglerska, kulinarska, pekarska radionica, sokolarenje, izrada nakita i vitraja, gatara i krvnici, moda 16. stoljeća, renesansni plesovi i pučke igre te eko-forum.

Pretraži

Back to Top