SENKO – Savršena toplina doma!

Dom Komentari isključeni za SENKO – Savršena toplina doma! 33

Intervju: Saša Senčar tehnički direktor SENKO d.o.o.
SENKO štednjak, svojom konstrukcijom te upotrebom biomase kao ogrijeva predstavlja proizvod čije su ekološke karakteristike čak i iznad onih propisanih CE normom.


Kroz povijest u mnogobrojnim obiteljskim domovima nezamislivo je bilo bez pravog zidanog štednjaka na kruta goriva. Vatra i toplina koja je zračila bila je prirodni izvor snage i zadovoljstva mladih i starih.Tijekom godina neprestanim raseljavanjem, nestajale su velike obitelji, a time polako i zidani štednjaci. No nostalgija za štednjacima je ostala. Ipak, svako vremensko razdoblje ima svoj vlastiti stil. Harmoničnim skladom nostalgične prirodne topline, suvremene tehnologije i modernog dizajna prije 26 godina nastao je proizvod – SENKO ŠTEDNJAK.
Obiteljsko poduzeće SENKO d.o.o. razvilo se iz obrtničke radnje, osnovane 1978. godine za obavljanje raznih metaloprerađivačkih djelatnosti kojima se bavi do 1986. godine, kada otkupljuje licencu za proizvodnju kuhinjskih štednjaka za centralno grijanje i počinje sa serijskom proizvodnjom. U 1990. godini obrt je preregistriran u društvo s ograničenom odgovornošću u 100%-tnom vlasništu obitelji Senčar. Poduzeće Senko metaloprerađivačke je djelatnosti i bavi se proizvodnjom i prodajom štednjaka i kamina na biomasu, klasičnih i za centralno grijanje. Uz proizvodni pogon poduzeće posjeduje i vlastiti prodajno-izložbeni prostor. Osim direktne prodaje, proizvodi se plasiraju putem stručnih trgovačkih partnera diljem Hrvatske. Poduzeće bilježi stalan rast prihoda i zaposlenih uz kontinuirana ulaganja u postrojenja i nove tehnologije.

Senko d.o.o. i Promogradnja već dugi niz godina uspješno surađuju i u ovom broju donosimo razgovor s tehničkim direktorom gospodinom Sašom Senčarom koji je u ugodnom razgovoru pojasnio kako se tvrtka razvijala, koje su njezine glavne značajke i proizvodi te zašto tvrtka i u ovim kriznim vremenima neprestano ulaže u razvoj i ide naprijed.

S.S.: Poštujući tradiciju, SENKO štednjak izvor je jeftinog, ekonomičnog i ekološki čistog grijanja i kuhanja. Vrhunska kvaliteta izrade i dugotrajnost, postignute su korištenjem novih tehnologija, a zahvaljujući modernom izgledu i dotjeranim detaljima poželjni su u svakom prostoru. Svi SENKO proizvodi suvremenog su i atraktivnog vanjskog dizajna pri čemu se za većinu modela nudi više mogućnosti vanjskog izgleda prema željama kupca.
Suvremeni dizajn, nostalgični duh vatre, kombinacija grijanja, kuhanja i pečenja, dizajnirana prema vašem ukusu zahvaljujući mogućnosti biranja između različitih vrsta materijala koji definiraju vanjski izgled štednjaka. Unutrašnjost proizvoda krojena je na temelju klasičnog kuhinjskog štednjaka te nadograđivana inovativnim tehnološkim rješenjima, koja su rezultat 26 godina uspješnog razvoja i praćenja zahtjeva suvremenog tržišta prema najvišim europskim standardima.

Kako bi SENKO štednjak na tržištu zadržao mjesto izrazito kvalitetnog i funkcionalnog štednjaka proizvodi se od kvalitetnih sirovina u bogatoj robusnoj konstrukciji. Najteži zahtjevi i uvjeti korištenja zadovoljavaju se ugradnjom masivnih kotlova (grijača) od kotlovske pločevine debele 5 mm zbog čega jedina na tržištu momentalno imaju 5 godina jamstva.
SENKO štednjak, svojom konstrukcijom te upotrebom biomase kao ogrijeva predstavlja proizvod čije su ekološke karakteristike čak i iznad onih propisanih CE normom.

Neposredno prije razgovora obišli smo zajedno vaše proizvodne pogone i upoznali se s novim visokosofisticiranim strojevima. Bez obzira na trenutno stanje u gospodarstvu vi u SENKU kontinuirano ulažete u proizvodnju.
S.S:
Naša proizvodnja trenutno djeluje na 2000 m2 proizvodnih pogona opremeljnih suvremenim CNC automatskim postro-jenjima na kojima 40 specijaliziranih djelatnika proizvodi štednjake, peći i kamine visoke kvalitete. Proizvodnja naših proizvoda u potpunosti je zaokružena: od vlastitog odjela razvoja proizvoda, pripreme dijelova laserskim rezanjem i probijanjem, CNC varenjem kotlova i linijskom montažom do suvremeno opremljenog laboratorija za kontrolu kvalitete i ispitivanje proizvoda. Laboratorij za kontrolu i ispitivanje vlastitih proizvoda izgrađen je 2008. godine s ciljem postizanja visokih EU standarda za proizvode ove vrste (EN 12815 i EN 13229).
Zahvaljujući ovom ulaganju, SENKO proizvodi razvijeni su sukladno EU normama i nose CE oznaku i izjavu sukladnosti.
Poseban segment u SENKO sustavu predstavlja odjel razvoja novih proizvoda gdje inženjeri u suradnji s Instituom u Brnu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje (Laboratorij za toplinu i toplinske uređaje) razvijaju inovativna rješenja novih proizvoda. Istovremeno ovdje se usavršavaju i postojeći proizvodi kako bi bili učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji.
Naravno, visoke zahtjeve EU normi ne bi bilo moguće ispuniti bez kvalitetnog upravljanja sustavom proizvodnje i organizacije poduzeća shodno čemu je tvrtka prije nekoliko godina prilagodila poslovanje ISO standardu 9001:2008. Proizvodnja visokokvalitetnih proizvoda prema najvišim standardima koji svojom upotrebom ekološki doprinose očuvanju okoliša, a svojom učinkovitošću opravdavaju investiciju potrošača.

Što će ulazak u EU donijeti hrvatskim tvrtkama i gospodarstvu?
S.S.:
Svima nama koji se bavimo proizvodnjom i sada su otvorene mogućnosti izvoza, no stvar je u tome da li smo mi spremni i imamo li konkurentan proizvod i cijenu za taj kvalitetan proizvod koji nudimo. Nama ni sada nitko ne brani izvoz, konkretno mi izvozimo u jednom manjem segmentu i na tržišta Austrije, Njemačke, Slovenije…
Na tom tržištu je strašno velika konkurencija, njihovi standardi i kriteriji su izuzetno visoki i opet ću se vratiti na priču možemo li mi to zadovoljiti te jesmo li mi dobavljači tih kupaca, to je jedno veliko pitanje. Stoga smo ponosni na trenutak odluke kada smo se prije nekoliko godina počeli pripremati za nove uvjete na različitim tržištima kako bi Senko proizvodi bili konkurentni.

Moramo biti realni, ulaskom u EU na naše tržište ući će još više proizvoda i znajmo da nitko ne dolazi dijeliti socijalu, čim nas netko toliko grli i stavlja u Uniju, to radi iz svog interesa.
Nama nekvalitetni proizvod na tržištu radi poremećaj zbog omjera cijene i kvalitete i pozdravljamo ako će se primjenjivati isti zakoni i kod nas i vani.
Svi naši proizvodi razvijeni su sukladno EU normama koje su dosta opsežne i stroge i za svaku grupu imamo CE oznaku i izjavu sukladnosti koji nam omogućavaju izvoz na zahtjevno EU tržište, no istovremeno u našu državu ulaze proizvodi koji to ne zadovoljavaju ili se još uvijek proizvode u Hrvatskoj i to je za nas jedna nelojalna konkurencija i stvara nam probleme. Takvi proizvodi u cijenu ne moraju ugraditi sva certificiranja, procese u proizvodnji, ispitivanja i naravno da izlaze na tržište sa nižom cijenom, iako to nije proizvod istog ili sličnog nivoa kvalitete, ali remeti stanje na tržištu.

Razvojni planovi u budućnosti i u kojem će se smjeru odvijati razvoj tvrtke i na što ćete konkretno usmjeriti veću pažnju?
S.S:
Svoj budući razvoj i mogućnost širenja mi u SENKU vidimo u razvoju novih proizvoda od kojih se posebno ističu štednjaci i peći na pelete te njihova priprema za zahtjevno EU tržište i shodno tome u ovom segmentu momentalno najviše ulažemo.

Peći na pelete su pred pojavljivanjem na tržištu, no želimo još apsolutno sve ispitati. Kako imamo informaciju da je tijekom prošle dvije sezone bilo dosta problema sa upotrebom sličnih proizvoda koji se nalaze na našem tržištu, a radi se uglavnom o uvoznim proizvodima, želimo taj zahtjevan i složen projekt dovesti uspješno do kraja, (znati tko je odgovoran za elektroniku, tko će servisirati u kojem dijelu države, sa kojim peletima treba grijati i koje pelete preporučujemo itd…). Neki osnovni preduvjeti moraju biti stvoreni da bi ta peć funkcionirala. Prvo će se pojaviti na tržištu naše peći na pelete koje upuhuju zrak u prostor, uglavnom za stanove i etaže u kućama od 7 i 10 kW snage. Mi smo već sada završili priču sa proizvodnjom za 2013. godinu i idemo sa novom linijom proizvoda koji imaju sve certifikate, što znači da smo 2013. odradili dokumentacijski u potpunosti i već se jedan dio proizvodnje sprema na skladište i čeka da završimo sa dosadašnjom linijom proizvoda.

Za sljedeću sezonu grijanja pripremamo pećice na pelete za kućnu upotrebu, istog oblika kao i ove nove peći na pelete koje će biti u raznim bojama, bit će opremljene sa staklenim vratima ložišta kako bi se vidio plamen, moći će se spojiti na sustav centralnog grijanja, a imat će snagu 12 kW i 15 kW.

Danas je na tržištu rada problem pronaći odgovarajuće kadrove. Što biste mogli reći o tome?
S.S.:
Problematika ovog kraja kao i u cijeloj zemlji je stručna radna snaga, zadnjih godina ima malih pozitivnih pomaka, ali još uvijek to nije dosegnulo današnji tehnološki nivo koji poduzetnici u Međimurskoj regiji kupuju i imaju implementirano u svojim proizvodnjama.

Sa upotrebom novih tehnologija zaposlili smo veći broj visokobrazovanih ljudi, od knjigovodstva do odjela za razvoj. Bez kvalitetnog kadra ne može se očekivati nikakav razvoj te želimo li se okrenuti budućnosti i stvoriti uvjete da kao konkurentni proizvođači opstanemo u Europi sutra, moramo u svojim tvrtkama osigurati priljev znanja i kadrova. U svakom slučaju potrebna nam je dobra nacionalna, ali i lokalna politika inovativnog razvoja kao i subvencije za obnovljive izvore i energetsku efikasnost koje bi imale rezultat povećanje lokalnog zapošljavanja.

Obnovljivi izvori energije danas su postali “top tema”. U kojoj je mjeri domaće tržište prepoznalo prednosti grijanja na drva i pelete?
S.S.:
Godinama smo išli po sajmovima, educirali ljude o prednosti grijanja na drva koje je najekonomičnije grijanje. Porastom cijena osnovnih fosilnih goriva i sveprisutnoj svjetskoj ekonomskoj krizi veliki broj domaćih kupaca prepoznao je prednosti i vraća se loženju na drva (biomasu) i otkriva pelete.

Pretpostavlja se da će u narednih nekoliko godina plin, lož ulje i struja dodatno poskupjeti dok se povećanje cijena drva ne očekuje. U zadnjih nekoliko godina u Europi cijene peleta i drveta su najstabilnije u odnosu na ostala goriva. Biomasa, od čega drvo kao najraširenije, jedini je 100% obnovljiv i ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije. Također, danas izuzetno aktualni razlozi protiv korištenja fosilnih goriva su i štetne nuspojave koje nastaju prilikom izgaranja ogromnih količina fosilnih goriva te predstavljaju ozbiljnu prijetnju održavanju prirodne ravnoteže na Zemlji.

Naša je vizija očuvati vršnu poziciju regionalnog proizvođača visokokvalitetnih štednjaka i peći na biomasu uz pojačan plasman na nova europska tržišta kako bi se stabilnom prodajom osigurao kvalitetan napredak poduzeća i proizvoda permanentnim investiranjem u najnovije tehnologije za najnovija tehnološka rješenja.
SENKO D.O.O.
V.Nazora 22, Štefanec, Čakovec
tel:040 337 344
www.senko.hr

Goran Korać

Pretraži

Back to Top