Sigurno kroz ljetne vrućine

Moda i ljepota Komentari isključeni za Sigurno kroz ljetne vrućine 22

Ovih dana svjedoci smo velikih vrućina i dobro je znati kako se nositi s vrućinama te spriječiti da negativno djeluju na naše zdravlje.


Iako tema ovog članaka nije direktno meteorološka, ljudsko zdravlje i vrijeme i te kako su povezani, pa stoga u nastavku ovog teksta donosimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zaštiti od velikih vrućina.
Rashladite stan / kuću
Danju zatvorite prozore, posebice one koji su okrenuti prema suncu, te spustite rolete. Noću, kada se temperature obično spuste, otvorite prozore, kako biste u prostor u kom boravite pustili svjež i rashlađen zrak. Imate li rashladni uređaj, uvijek ga koristite uz zatvorena vrata i prozore. I ne zaboravite da električni ventilatori pomažu u podnošenju vrućina, no kada se temperature popnu iznad 35 stupnjeva Celzijusa, oni neće spriječiti bolesti koje prijete uslijed velikih vrućina.
Klonite se vrućine
U stanu / kući boravite u najhladnijoj prostoriji (posebice noću), a ako je moguće, barem dva do tri sata dnevno provedite u nekom rashlađenom prostoru. Ne izlazite van u najtoplijem dijelu dana, a ako je to neophodno, potražite sjenu. Izbjegavajte fizički rad. Ni pod kojim uvjetima ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu!
Rashladite tijelo i pijte dosta tekućine
Kako biste si olakšali vruć dan, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, hladite se mokrom spužvom ili priuštite svojim nogama osvježavajuću kupku, koja će donijeti olakšanje čitavom vašem tijelu. Nosite laganu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala, dovoljno komotnu da vas ne sputava. Pri izlasku, zaštitite glavu šeširom širokog oboda, a oči kvalitetnim naočalama za sunce. Pijte redovito i izbjegavajte zašećerene, gazirane i alkoholne napitke. Za vrućeg ljetnog dana voda i mlak nezašećeren čaj pravi su užitak!
Pomognite drugima
Kao i u svim drugim životnim situacijama, i za ljetnih vrućina postoje oni kojima je tuđa pomoć neophodna. Tu prvenstveno spadaju mala djeca, starije i nemoćne osobe te bolesnici. Imate li nekog od njih u svojoj blizini, ne zaboravite da je pomoći drugome gotovo jednako dragocjeno nama samima koliko i onima kojima pomažemo! Zato posavjetujte, ili učinite nešto konkretno, kako bi i ugrožene osobe što bezbolnije prebrodile vruće ljetne dane!
Ako imate zdravstvene probleme:
-lijekove držite u hladnjaku, ili na temperaturi nižoj od 25 stupnjeva Celzijusa
– ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više različitih lijekova, potražite savjet liječnika
Ako se osjećate loše (slabo vam je, vrti vam se u glavi, osjećate nemoć, tjeskobu, vrtoglavicu, boli vas glava ili ste jako žedni):
– što prije otiđite u hladniji prostor, izmjerite temperaturu te zatražite pomoć,
– nadoknadite tekućinu (što prije popijte vodu, nezaslađeni čaj ili sok),
– ako ste po vrućini radili nešto teško, te nakon toga imate grčeve u nogama, rukama ili trbuhu, smirite se i legnite u hladnu prostoriju te pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a ako grčevi ne prestanu ni nakon jednog sata, potražite medicinsku pomoć,
– i u slučaju drugih tegoba koje duže traju, posavjetujte se sa liječnikom,
– primijetite li da netko u vašoj blizini ima vrlo vruću suhu kožu, nerazumno govori i nemirno se ponaša, ima grčeve ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika, odnosno hitnu pomoć. Dok čekate da pomoć stigne, ugroženu osobu smjestite u hladnu prostoriju u vodoravan položaj s podignutim nogama i kukovima, odstranite odjeću te započnite sa vanjskim hlađenjem (hladni oblozi na vrat, pazuha i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature između 25 i 30 stupnjeva Celzijusa. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol! Ako je osoba bez svijesti, postavite ju u bočni položaj!
I na kraju, ne dozvolite da vam neki nepromišljeni postupak pokvari ljeto, koje je za mnoge najljepše godišnje doba!
Izvor: www.euro.who.int/Document/Gch/Annex_heatwaves_info.pdf

Pretraži

Back to Top