Sigurnost na prvom mjestu

Auto moto, Djeca Komentari isključeni za Sigurnost na prvom mjestu 14

Autosjedalica mora pružiti optimalnu sigurnost u svim položajima za koje je oblikovana.


Direktiva ECE R44/04 nalaže:

Mora biti oblikovana tako da se može učvrstiti za strukturu vozila ili sjedala i to ili pojasevima automobila ili posebnim sidrima (Isofix). Ako se autosjedalica pričvršćuje pojasevima automobila, tada na sjedalici mora putanja tih pojaseva biti jasno naznačena crtežom i to crvenom bojom za postavljanje u smjeru vožnje, a plavom bojom za postavljanje u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Pojasevi autosjedalica za grupe autosjedalica koje se montiraju u smjeru vožnje (grupe 1, 2 i 3) moraju biti tako oblikovani da prelaze preko zdjelice.
Kako bi se spriječilo isklizavanje djeteta iz autosjedalice, na svim autosjedalicama s integriranim pojasevima grupe 1 (9 – 18 kg) zahtijeva se ugradnja trake pojasa autosjedalice između nožica djeteta. Kopča autosjedalice mora biti jednostavna za rukovanje. Zahtijeva se da ju je moguće otvoriti i izvaditi dijete iz autosjedalice jednim potezom na pritisak gumba ili slični uređaj. Kopča se uvijek mora zatvoriti u potpunosti (klik!) i to samo onda kada su svi dijelovi pojasa autosjedalice uključeni. Pojasevi uvijek moraju držati dijete u položaju koji pruža najveću sigurnost, čak i ako dijete zaspi. Za autosjedalice koje se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje mora biti osigurana potpora za glavicu novorođenčeta.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) izglasan 17. lipnja 2008 glasi:

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

Sve Chicco autosjedalice imaju oznaku ECE R44/04 kojom potvrđuju da su proizvedene u skladu sa europskim zakonima i normama o sigurnosti djece u prometu. Prije plasiranja na tržište prolaze kroz brojne sigurnosne “car-crash” provjere temeljene na testiranju autosjedalice na frontalne i bočne udare.
Chicco autosjedalice dijele se po grupama:
• grupa 0+: autosjedalice namijenjene djeci od rođenja do 13 kg
• grupa 1: autosjedalice namijenjene djeci od 9 do 18 kg težine
• grupa 2: autosjedalice namijenjene djeci od 15 do 25kg težine
• grupa 3: autosjedalice namijenjene djeci od 22 do 36 kg težine

Tijekom vožnje, bez obzira da li je kraća relacija ili duža, dijete mora obavezno biti u posebnoj auto-stolici kreiranoj isključivo za njihovu dob i težinu. Auto-stolica mora biti pričvršćena na odgovarajući način koji pruža maksimalnu sigurnost i udobnost prilikom vožnje, a da ga u isto vrijeme ne sputava.
Specijalizirane dječje trgovine STARS
Trg J.B.Tita 2, tel: 047 638 585 i Banija 11, tel: 047 648 540

Pretraži

Back to Top