Sjenica – mjesto za odmor i uživanje

Vrt Komentari isključeni za Sjenica – mjesto za odmor i uživanje 93

Vrt pored kuće nije samo mjesto u kojem se kopa i radi, već treba biti i prostor za sjedenje i uživanje. Sjenice su idealne za to. Ovisno o Vašim zahtjevima i samoj ideji izradit ćemo sjenicu koja će ukrašavati dvorište, vikendicu ili bilo koje drugo mjesto po Vašem izboru.


Prije no što naručite sjenicu svakako razmislite o veličini i obliku. Veličinu definirajte prema broju osoba koje će provoditi vrijeme u sjenici i prema namještaju koji ćete staviti u sjenicu, a koji možete također naručiti zajedno sa sjenicom. Uz klasične četverokutne sjenice postoje i šesterokutne i osmerokutne kao i drugih geometrijskih oblika.
Također bitna odluka je popločenje prostora i na koju razinu postaviti sjenicu. Ako je sjenica pored kuće, onda će popločenje pratiti vrstu materijala kojima je sagrađena kuća, a ukoliko je udaljena u vrtu, zanimljivo je ako je popločenje slično kao staze u vrtu ili ograda u blizini.
Ako imate ravan teren, sjenicu postavite u razini vrta, a ako vam je teren neravan ili želite napraviti kontrast, popločano mjesto možete podići na visinu dvije vrtne stepenice koje ne smiju biti previsoke.
Kada se sjenica postavi u Vašem vrtu morate je uklopiti u prostor, a to je najlakše i najprirodnije cvijećem i zelenilom. Možete pored sjenice smjestiti drvene kutije kao tegle za cvijeće ili posaditi penjačice koje dekoriraju prostor i štite od neželjenih pogleda. Svakako vodite računa o karakteristikama biljaka koje ste posadili kako bi Vas vaše zelenilo veselilo i opuštalo.

Pergole
Pergole mogu biti samostalne konstrukcije ili nastavak stambenog objekta koji služi kao neka vrsta nadstrešnice iznad mjesta za sjedenje ili umjesto garaže.
Kad se rade kao samostalne konstrukcije, najčešće imaju isključivo dekorativnu funkciju pa se oko konstrukcije sade različite penjačice. Postoje i pergole po kojima se ne penju biljke, a služe za smanjenje sunčevog osvjetljavanja nekog prostora postavljanjem krovne konstrukcije.

KURIJA
Banija bb, 47000 Karlovac
Tel.: 047/ 613 006, fax: 047/ 613 001
mob: 098/ 212 713
www.kurija.com, e-mail: [email protected]

Pretraži

Back to Top