skyTech – negoriva tankoslojna reflektivna izolacija

Dom, Gradnja Komentari isključeni za skyTech – negoriva tankoslojna reflektivna izolacija 158

skyTech je napredni izolacijski sistem francuskog proizvođača Winco Tech. Radi se o negorivoj reflektirajućoj izolaciji koja se primjenjuje kao toplinska izolacija sa unutrašnje strane na zidovima,stropovima i podovima te s vanjske strane kod izoliranja krovišta, te kod ventiliranih fasada za sve vrste građevina.


Kakva su iskustva u upotrebi skyTech – a pri sanaciji krovišta i potkrovlja u obiteljskim kućama saznali smo iz razgovara sa nekoliko investitora koji su iznimno zadovoljni skyTech sistemom te su dobili potvrdu kvalitete proizvoda i u praksi kroz uštede u zagrijavanju i hlađenju prostora te ugodnu mikroklimu koja je postignuta u prostoru.

Sanacija krovišta
Investitor: Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh. i energetski certifikator

Sanacija krovišta radila se na kući u nizu koja je dilatirana od susjednih kuća. Razvedeni krov ima relativno veliku tlocrtnu površinu a čitavo se potkrovlje koristi kao stambeni i poslovni prostor. S obzirom da je postojeći betonski crijep nakon 20 godina dotrajao a krovni prozori kvalitetom i karakteristikama više ne zadovoljavaju današnje zahtjeve, investitorica se odlučila, ne samo na promjenu pokrova nego i energetska poboljšanja koja su moguća bez većih građevinskih radova. Radove je trebalo planirati tako da se maksimalno izvode izvana u što kraćem roku. Za detekciju toplinskih mostova i stanja postojeće toplinske izolacije (10-15 cm kamene vune) izvršeno je termografsko snimanje IC kamerom što je samo potvrdilo zapažanja o nedostacima koji su postajali sve naglašeniji tijekom godina. Energetskom sanacijom željelo se smanjiti toplinske gubitke odnosno potrošnju energije za grijanje i hlađenje, osigurati ugodniji boravak ljeti i zimi poštujući kompleksne fizikalno-građevinske zahtjeve koje ovakve konstrukcije imaju.

Razgovarali smo s gđom. Vuković Varga godinu dana od sanacije krovišta skyTech izolacijom sa vanjske strane krova o uštedama koje ostvaruje kod grijanja i hlađenja i općem dojmu stanovanja u saniranom potkrovlju.

S obzirom da ste i sami energetski certifikator, ovlašteni arhitekt i proje-ktant i da je energetska učinkovitost vaše područje rada, upoznati ste sa različitim materijalima prisutnim na tržištu. Zašto ste se odlučili za skyTech?
Osnovni problem bio je kako i čime izvesti dodatnu toplinsku izolaciju. Prvotno sam planirala da se izvodi s gornje strane posebnim izolacijskim pločama standardnih debljina koje postoje na tržištu i na koje se može izvoditi letvanje.

Vidjela sam informaciju o skyTech foliji iako sam na školovanju za energetske certifikatore imala informaciju o postojanju takvih metaliziranih termoreflektirajućih folija, u projektantskoj praksi i proračunima građevinske fizike zgrada nisam se još s time susrela i nisam znala da su nam dostupne. Kod uobičajenog tipa izolacija bitan je toplinski otpor materijala definiran debljinom i koeficijentom prolaska topline pa već radimo s jako velikim debljinama materijala, a ovdje je to sasvim drugi princip, princip refleksije topline. Materijal je debljine samo 1 cm i bila sam pomalo skeptična. Prije odluke analizirala sam moguće efekte, prednosti, način izvedbe, troškove i na kraju odlučila preuzeti “rizik nepoznatoga” i primijeniti skyTech. Jedna od prednosti je i krajnje jednostavna izvedba koju su naši izvođači vrlo brzo savladali. I za njih je to bilo nešto potpuno novo.
Kakav je opći dojam stanovanja u saniranom potkrovlju i kolike su uštede?
Osim evidentno znatno manje potrošnje energenta, a na što svakako utječe i ponašanje korisnika, nakon izvedbe radova na adaptaciji potkrovlja uporabom skyTech folije, uočili smo slijedeće: prostor se brzo i jednolično zagrije, toplina se dugo zadržava, nema oscilacija u temperaturi pojedinih prostorija pa je komfor boravka u kući znatno poboljšan.
S obzirom da cijena plina konstantno raste i da je općenito energija sve skuplja, investicija u energetsku sanaciju zgrada (uz zadržavanje dostignutog standarda stanovanja) nema altrenative. To je investicija koja se brzo vraća a pozitivne učinke nakon provedbe mjera možemo osjetiti odmah. Bez obzira koji energent koristili za grijanje – zgrada koja je loša i ima velike toplinske gubitke- trebat će puno energije, pa makar koristili i alternativne sustave.
U svakom slučaju, ovakvim radovima ne smije se prići jednostavnom improvizacijom i donošenjem nestručnih instant odluka- svaka je zgrada unikatan primjer, svaka ima svoje specifičnosti, probleme i režim korištenja koji treba podrobno analizirati i predložiti stručno utemeljeno rješenje. Kod toga se ne smiju zanemariti i ostali mogući građevinsko-fizikalni problemi kao: vlaga i kondenzacija, ventilacija prostora i ljetno zagrijavanje. Da se na kraju svega ne dogodi da potrošimo puno novaca a dobijemo nove probleme.

Obiteljski objekt u Markuševcu (Novogradnja)
Investitori: Marijana (d.i.a.) i Davor Nehr

O svim prednostima i pozitivnim iskustvima sa skyTech izolacijskog sistema porazgovarali smo s Marijanom i Davorom Nehr koji su izolacijski sistem skyTech koristio prilikom uređenja potkrovlja u novoj obiteljskoj kući.

Objekt je nova individualna stambena građevina na kojem se odvijala izolacija potkrovlja sa unutarnje strane krovišta (na unutarnju stranu rogova). Krovište je izvana podaskano, na dasci je paropropusna folija, duplo letvanje i crijep. skyTech izolacija se postavljala na unutrašnju stranu rogova, preklapala i ljepila aluminijskom samolje-pljivom skyTech trakom (reflex-bond). Na foliju se slagala konstrukcija od pocinčanih profila na koje su postavljene gipskartonske ploče.

1. Zašto ste se odlučili za skyTech izolaciju?
Za skyTech sam slučajno saznala preko poznanika koji je također htio urediti svoje potkrovlje, a nije se mogao odlučiti za termoizolaciju, kao ni mi jer godinama projektiram i uređujem potkrovlja, ali nisam bila zadovoljna s rezultatima, što se tiče toplinske izolacije. Pošto je napokon došao red i na uređenje potkrovlja na našoj novoj kući, odlučila sam se za skyTech iako sam bila skeptična, ali su me uvjerili ljudi koji su također skyTech stavili na svoje krovište – i bili su u pravu. Do tad nisam nigdje u svojim projektima stavljala skyTech, ali sad i ja svima to preporučujem i stavljam u troškovnike.

2. Koje su prema Vašem mišljenju i iskustvu najveće prednosti skyTech izolacije?
Najveće prednosti skyTecha su da zadržava toplinu prostora i samim tim ostvaruje se ušteda energije prilikom grijanja i hlađenja prostora.

3. Što očekujete u smislu komfora i uštede energije od skyTech izolacije?
Od skyTech izolacije očekujem dugotrajno djelovanje i još veću uštedu u grijanju i hlađenju prostora, pošto su cijene energenata svakim danom sve više i više.

Uređenje potkrovlja, obiteljska kuća Borovnjak, Kutina
Investitor: Branko Borovnjak, ing.strojarstva u mirovini

Zašto ste se odlučili za sky Tech?
Oglas za skyTech sam vidio u dnevnim novinama i odluku donio zbog konstruktivnih razloga, naime 1 cm izolacije zamjenjuje 24 cm mineralne vune, što u mom slučaju gdje su niske razidnice u potkrovlju na 100 cm je veliki dobitak prostora.

Drugi razlozi su naravno to da je proizvod ekološki, jednostavan za montažu (pakiran je u balama, razmotava se, reže skalpelom i montira na rogove) te naravno vrlo bitna je provodljivost topline. Prostor se zimi vrlo brzo ugrije (nisam mjerio konkretnu potrošnju plina jer proizvod imamo samo jednu zimu, no nije bila velika), a po ljeti bez klima uređaja nije prelazio 26 stupnjeva, što je u stvari neka granica da možete živjeti bez klima uređaja.

Žao mi je što se proizvod nije prije pojavio na tržištu jer sam 2 godine prije uređenja potkrovlja stavljao novi crijep i duple letve te parapropusnu foliju, no da je postojao skyTech, stavio bi ga odmah gore kako se i preporučuje, no i sa ovim rješenjem koje imamo sam jako zadovoljan i preporučio bi ga svima zbog svega što sam naveo i posebno želim naglasiti da mi je jako bitno što ne provodi i ne akumulira toplinu, nemate osjećaj isijavanja topline sa stropa što je slučaj u većini potkrovlja.
POLO-COMMERCE d.o.o.
Jadranska Avenija b.b., Zagreb
Tel.: 01 65 36 093, mob: 098 258 427
e-mail: [email protected]
www.polo-commerce.hr
Skype: nenad.polic3

Izvor:
PROMO Gradnja

Pretraži

Back to Top