Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium

Gradnja Komentari isključeni za Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium 34

Intervju: Irena Mažer Hranuelli arhitektica i voditeljica projektantskog tima u 3LHD-u.

Već smo vam predstavili početak i gradnju slatkovodnog akvarija u okviru projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ koji će biti lokalna turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera, te bogatoj tradiciji života uz rijeke. Akvarij će predstavljati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka.

AquatiKA- Slatkovodni akvarij Karlovac, ime je buduće Javne ustanove koja će od listopada upravljati jedinstvenom turističkom atrakcijom u ovom dijelu Europe. Gradnja slatkovodnog akvarija – izazovna je za projektante i graditelje. Ukupna vrijednost projekta 36.691.939,28 kn od čega je 36.222.282,45 kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. RC.1.1.05-0050.
Projekt je odabran u sklopu 4. Poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA d.o.o. i odličan je primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Partneri na ovom projektu Gradu Karlovcu su Gradski muzej Karlovac, PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode, Hrvatski veterinarski institut i Hrvatski institut za biološku raznolikost.
Izvođač radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke AB gradnja iz Karlovca, KGH d.o.o. iz Zagreba i ENA d.o.o. Karlovac. Projekt vodovoda,odvodnje i akvarijske tehnologije izradila je tvrtka Vodotehnika, a izvođač radova bila je tvrtka AQUA VIČEVIĆ.

Autor projekta arhitekture je Studio 3LHD i u razgovoru sa arhitekticom i voditeljicom projektantskog tima u 3LHDu Irenom Mažer Hranuelli saznali smo ukratko sve o projektu.

Koja je bila polazišna točka za koncept oblikovanja akvarija, koji su ciljevi oblikovanja, koliko ima objekata i koji su sadržaji?

Koncept oblikovanja akvarija nastao je u želji da se na najsuptilniji mogući način intervenira na lokaciji u neposrednoj blizini rijeke Korane, u dijelu prirode koji je još neoskvrnut ljudskim djelovanjem…. Istovremeno, Karlovačka povijesna jezgra – Zvijezda, okružena šancima oblikovno je inspirativna u smislu zelenih zakošenih ploha koje ju okružuju. Šanac i rijeka inspiracija su za oblikovanje u smislu ozelenjenih kosih ploha koje okružuju akvarij (šanac) a rijeka kao nešto što u okolišu ostavlja trag i urezuje se svojim koritom u postojeću topografiju inspiracija je za oblikovanje unutarnjeg trga i četiri ulaza u akvarij. Tu su i četiri Karlovačke rijeke, kao veza s brojem četiri… – četiri ulaza.

Na trgu kojeg oblikuju volumeni objekata prizemne etaže nalazit će se vodena površina i nekoliko zelenih otoka u kojima će rasti biljne vrste koje rastu u i uz rijeku (vodeno i podvodno bilje).
To je uvod u priču koja se kasnije razvija ulaskom u objekt akvarija. Na prizemlju se osim ulaznog prostora akvarija nalaze još dva objekta; uredski dio i objekt caffe bara s čitaonicom. Čitaonica bi trebala pružiti mogućnost razvoja znanstvenih i edukativnih aktivnosti vezanih uz proučavanje života rijeka.
Sva tri volumena podzemno su povezana izložbenim prostorom koji sadrži i dvoranu za male konferencije i kongrese i učionicu sa sadržajem za djecu. U podrumu se nalazi i pogon akvarija sa svim tehnološkim sustavima koji će omogućavati pročišćavanje vode iz akvarija, što bi bio sav akvarijski “backstage” koji troši prilično veliki prostor.

U čemu je posebnost slatkovodnoga akvarija i muzeja rijeka?

Slatkovodni akvarij i muzej rijeka nalazi se u gradu koji je poznat po četiri rijeke, logično je onda da se tu pojavi i muzej rijeka odnosno slatkovodni akvarij koji prezentira unutarnji život rijeke. U Hrvatskoj nemamo nešto slično, a i u svijetu je veći broj komercijalnih akvarija koji prikazuju raznolikost morskih i riječnih organizama na revijalni način, kao presjek možda najšarenijih i najzanimljivijih vrsta. Karlovački akvarij i muzej rijeka izložit će organizme koji žive u rijekama crnomorskog i jadranskog sliva i hrvatske endemske vrste. To je prilično neotkriven svijet koji obiluje brojnim vrstama.
Akvariji će biti oblikovani kao biotopski akvariji, sa autentičnim biljnim vrstama i nastojat će približiti izgled rijeka kako ih vidi onaj tko u njima roni. Tu se očekuje veliki angažman Petre Bašić i Petra Pintara iz tvrtke Aquatic design koji samo što nisu započeli s radovima u akvarijima. Akvariji s endemskim vrstama smješteni su u prostoriji koja je oblikovana kao spilja i na njoj radi kipar Igor Lenard.

Kako napreduju radovi, kako ste zadovoljni tempom i dinamikom izvođenja radova…

Radovi su ušli u završnu fazu, betonska konstrukcija je završena, izvode se obrtnički radovi. Betonska konstrukcija izvedena je u vidljivom pigmentiranom betonu, tehnikom pranja što je bilo prilično zahtjevno. Radove su izveli glavni izvođač AB gradnja a betone Holcim. Posebno zahtjevni su radovi proizvodnje i ugradnje stakla koji su u početnoj fazi i zahtjevaju veliku preciznost u ugradnji s obzirom da se radi o jako debelim višeslojnim staklima velikih dimenzija. Stakla proizvodi tvrtka Formator iz Rijeke.
3LHD je dobio za ovaj projekt posebno priznanje ARTUR Društva arhitekata ZG u kategoriji realizacije i projekata arhitekture u turizmu 2015. Što vam ta nagrada znači? Što je struka rekla o ovom projektu?

Nagrada Artur dodjeljuje se projektima koji doprinose prepoznatljivosti, posebnosti i identitetu hrvatske turističke ponude. Za ovaj projekt Studio 3LHD je dobio posebno priznanje žirija. Nagrada je osim arhitektima priznanje i Gradu Karlovcu, ljudima iz grada koji ovim projektom nastoje poboljšati turističku infrastrukturu Karlovca, voditeljici projekta Kaquariuma (AquatiKe) gdji Marini Grčić i potvrda da se isplati prijeći prilično dug put da ovakav sadržaj i objekt nastanu u Karlovcu uz financiranje EU.
Naravno, sve je to tek početak. Ostaje još puno rada na tome da projekt oživi i zaživi, a čak i lijepe zgrade imaju smisla jedino ako žive u skladu sa svojom namjenom.


Izvor:Promogradnja

Pretraži

Back to Top