Smuđ na ozaljski način

Hrana Komentari isključeni za Smuđ na ozaljski način 12

Na portalu promoizlog.net u suradnji sa gospođom Boženom Regvart Muić svaki tjedan objavljujemo recepte Karlovačke županije kako bi ta jela postala još poznatija.


Božena Regvart Muić voli kuhanje i ne smatra ga zanatom nego umjetnošću. Objavila je velik broj knjiga recepata: Lovačka gozba, Dani gljiva, Palačinke – delikatese iz tavice, Masline, Gljive – gurmanaska poslastica, Janjetina na 60 načina, Čarobna piletina, Fina jela dubovačke vlastele i puka.
„Mi se možemo pohvaliti sa fenomenalnim Tounjskim sirom, svim vrstama riječnih riba, jelima divljači i gljivama kojima obiluju šume Korduna i Gorskog kotara te janjetine i krumpira iz Like jer naša je županija na raskršću nizinske i planinske Hrvatske, a vrhunska gastornomija ostala je nekako zapostavljena i malo se zna o jelima našeg područja. Pokušat ću vas upoznati sa 100 najboljih gastronomskih delicija Karlovačke županije.“
Vaša Božena Regvart Muić
Smuđ na ozaljski način
Potrebno: 1 kg smuđa, 1 kg krumpira, 10 dag suhe slanine, 1 žlica crvene paprike (ako volite može ljuta), 1 vezica peršinovog lišća, sol, papar, riblji temeljac (juha od riblje glave i kostiju) 1 dl ulja.
Priprema:
Smuđa očistite i odvojite od kostiju. Od glave i kostiju skuhajte juhu. Krumpir narežite na tanke ploške i posolite.
U vatrostalnu posudu (ili zemljanu posudu) stavite ulje na dno, pa ga pokrijte polovicom krumpira. Posipajte nasjeckanim peršinom i paprom pa na to složite ribu, pokrijte ju tada sa ostatkom, pa još posolite i popravite.
Na tavi posebno popržite narezanu slaninu ( na kockice) istresite preko krumpira, zalijte juhom (toliko da pokrije krumpir), stavite u zagrijanu pečnicu na 200˚C i pecite da krumpir porumeni. Služite sa puno zelene salate.
Dobar tek!
Pripremajte jela, šaljite nam fotografije, mi ćemo ih objaviti, a najbolje i nagraditi.
Mail za fotografije: [email protected]

Pretraži

Back to Top